AÇLIK SINIRI BİN LİRAYI AŞTI
HAZİRAN ayında açlık sınırı 1022, yoksulluk sınırı ise 3 bin 328 TL oldu.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı yani yoksulluk sınırı ise 3 bin 328 TL oldu. Araştırma sonuçlarına göre haziran ayında gıda harcaması tutarı özellikle yaş meyve sebze fiyatlarının etkisiyle arttı. Diğer taraftan döviz kurlarının yükselmesine bağlı olarak başta benzin ve doğal gaza yapılabilecek zamların etkisi, temel girdi maliyetlerindeki artışla birlikte diğer ürünlere yansıması durumunda yaşam maliyeti daha da yükselebilecek.
AÇLIK SINIRINA BİLE YETMİYOR
DÖRT kişilik ailenin yaşam maliyeti yılbaşına göre 120 TL artış gösterdi. Gıda harcamasına altı ayın sonunda gelen ek yük 37 TL oldu. Bir işçi için belirlenen yaşama maliyeti bu ay 1145 TL olarak hesaplandı. Aile unsuru dikkate alınmadan tek bir çalışan temel alınarak yılbaşında net 773 TL olarak belirlenen asgari ücret temmuzdan itibaren net 804TL oldu. işçi kesiminin aldığı ücret belirlenen asgari ücret fiyat artışları karşısında yetersiz kalıyor.
MUTFAK ENFLASYONU ARTTI
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında mutfak enflasyonunun yüzde 2.65 oranında yükseldiği gözlemlendi. Yani yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2.65 oranında arttı. Bu fiyat artışında meyve-sebze etkili oldu. Yılın ilk altı aylık dönemi itibariyle artış oranı ise yüzde 3.72 oldu. Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 10.45 oranında gerçekleşti.