6 MİLYON EMEKÇİ BARAJDA BOĞULACAK
AKP hükümetinin getirdiği sendika işkolu barajı nedeniyle Türkiye´de zaten düşük olan toplusözleşmeli işçi sayısı 2018´e kadar yarı yarıya düşecek.
![6 MİLYON EMEKÇİ BARAJDA BOĞULACAK](https://www.tekgida.org.tr/wp-content/uploads/2020/12/6-milyon-emekci_7393.jpg)
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstıtüsü’ne (DİSK-AR) göre 2018 Temmuzu’ndan itibaren 6 milyona yakın işçi yüzde 3 işkolu barajının altında kalacak. Emekçiler için toplu iş sözleşmesi (TİS) hayal haline gelecek. DİSK-AR’ın "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi" Kanunu gereğince açıklanan, işkollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin 2013 Temmuz istatistikleri üzerinden hazırladığı rapora göre, milyonlarca işçinin toplusözleşme hakkının gasp edilmesinin adımları atılmaya devam ediliyor. 2018 Temmuz istatistiklerinin açıklanmasıyla yüzde 3 barajı altında kalacak işkollarında, 5 milyon 982 bin işçi, yanı tüm kayıtlı işçilerin yüzde 51.44’ü için TİS hayal haline gelirken bu işçilerin bulunduğu 6 işkolunda işçiler yetkili sendika bulamayacak.
Kayıtlı işçilerin yüzde 31 ‘i ise tek sendika tercihine mahkûm olacak. DİSK-AR’ın raporunda şu tespitlere yer verildi: Türk-lş, Hak-lş ve DİSK’e bağlı sendikalar için işkolu barajı 2018 Temmuz’undan itibaren yüzde 3 olarak uygulanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın keyfi tutumu da sürmeye devam ederse inşaat, ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar, hava, kara ve demiryolu ulaşımı, konaklama ve eğlence, basın, yayın ve gazetecilik, gemi yapımı ve deniz taşımacılığı, ardiye ve antrepoculuk, sağlık ve sosyal güvenlik işkollarında yetkili sendika kalmayacak. .
Mevcut yasa ve baraj sistemiyle, yüzde 3 barajına geçildiğinde, 8 işkolunda toplu iş sözleşmelayabılen tek sendika kalabilecek. 8 işkolunda sendika tekeli yaşanacak. 10 milyon 882 bin işçinin yalnızca 1 milyon 913 bini çalıştıkları işkolu içinde toplu iş sözleşmesi yapabilen birden fazla sendika arasında seçim yapabilecek ve gerçek anlamda sendika seçme, örgütlenme ve toplu iş sözleşme hakkından yararlanabilecek konumda olacak. Sigortalı işçilerin yüzde 80 ‘i ise bu haklardan yoksun olabilecek. .İşkolu barajının yüzde 10’dan yüzde 1 ‘e düşürülmesine rağmen daha önce toplusözleşme ımzalayamayan yalnızca 2 sendika toplu iş sözleşmesi imzalayabilir hale geldiği, bu sendikaların hükümete yakın Hak-lş üyesi sendikalar olması ve siyasal iradenin müdahalesi ile örgütlendiği gözlemleniyor.
Pek çok sektörde binlerce taşeron işçisinin sendikal hakları gasp ediliyor. Yeni yasadan güç alan taşeron şirketler yaptıkları tek taraflı SGK bildirimlerinde işçileri ayrı ayrı işkollarında göstererek, taşeron işçiler ve onların sendikaları için yetki gaspına yol açmakta. . Taşeron sağlık işçilerinin inşaat, taşıma, gıda gibi ışkollarından gösterilerek sendika haklarının gasp edildiği görülüyor. Anayasaya ve ? iLO’ya aykırı .Toplu iş sözleşmesi yapabilen sendika sayısını aşağıya çeken, işçilerin yaklaşıkyarısını toplu iş sözleşmesi ve sendikal haklardan yoksun bırakma riskini getiren, işçilerin yaklaşık üçte biri için sendika seçme hakkı ve özgürlüğünü fiilen yok edebilecek olan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu, anayasa ile güvence altına alınmış olan örgütlenme, toplu pazarlık ve grev haklarına, aşırı, ölçüsüz ve demokratik toplum kurallarına aykırı bir sınırlama getirmektedir ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na açıkça aykırıdır.
İşkolu barajı, ILO Sözleşmelerine aykırıdır ve ILO denetim organları Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerine 20 yılı aşkın süredir, işkolu ve işyeri barajlarının tümüyle kaldırılması gerektiğini söylüyor. . İşçinin örgütlenme iradesi, anayasal hakkı, alın teri, masa başında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının keyfiyetine emanet edildi. Sendikalar yetkiyi dünyanın her yerinde devletten değil, işçiden alır.
Sendikalar için baraj olmaz. İşçinin örgütlenme iradesine baraj olmaz.