DARPHANE İŞÇİSİNDE SİYASET TEDİRGİNLİĞİ
Altın ve bozuk para gibi değerli madenlerin basıldığı Beşiktaş´taki Darphane işyeri ile pasaport, nüfus cüzdanı gibi kıymetli evrakların basıldığı Cevizli´deki Damga Matbaası´nda 8 Temmuz´da başlayan grev sürüyor.
Altın ve bozuk para gibi değerli madenlerin basıldığı Beşiktaş’taki Darphane işyeri ile pasaport, nüfus cüzdanı gibi kıymetli evrakların basıldığı Cevizli’deki Damga Matbaası’nda 8 Temmuz’da başlayan grev sürüyor.
Her iki işyerinde Türk-İş’e bağlı Basın-İş Sendikası üyesi 257 işçi, bayramı da grevde geçiriyor. Grev, esas itibariyle ücret uyuşmazlığı ve işçi sağlığı-iş güvenliği açısından çalışma koşullarının ağırlığı nedeniyle başladı. Basın-İş Sendikası, ortalama ücretin 1.560 TL. olduğu işyerinde bu ücretin 2.000 TL.’ye çıkmasını istiyor. Yazın 50 derece, kışın ise eksi 3 derece olduğu dökümhanede ciddi rahatsızlıklar oluşuyor, çalışanların işitme kaybı var, nitrit asit, tiner gibi maddelerin kullanılması nedeniyle 50’den fazla işçi meslek hastalığına yakalanmış durumda.
Darphane işyeri temsilcisi Ali Şimşek, grevin tamamen ekonomik nedenlerle yapıldığını, siyasi bir amaçları bulunmadığını söyledi. Ali Şimşek, "Şu anda işlenmemiş 16 tona yakın külçe altın var. içeride üretim yok. Bayramdan sonra anlaşma sağlanmazsa kuyumcular açısından büyük sorunlar çıkacak. Darphane’nin kapısına gelip altınlarını isteyecekler, ayrıca pasaport gibi evraklarda da büyük sıkıntı yaşanacak" dedi. Bu arada 15-20 gün önce Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’nda yapılan forumda, Darphane grevini ziyaret gündeme gelmiş, ancak grevci işçi ve sendikacıların bu ziyarete sıcak bakmadığı ifade edilmişti.
Darphane’de bayram öncesi görüştüğümüz bir kısım temsilci ve işçiler, greve siyasi bir maksat verilmemesi amacıyla bu öneriyi benimsemedikleri söylediler. Basın-lş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya’nın da CHP Genel Başkan Yardımcısı olmasının siyasi iktidar tarafından kullanıldığı ifade edildi. Basın-İş Başkanı Akkaya, CHP’li olabilir, gayet normal.
Öte yandan bir grev, ekonomik gerekçelerle de başlamış olsa genel anlamda her sendikal faaliyet siyasidir. Ücret artışı talebi de, bir çeşit siyasi faaliyettir.. 12 Eylül 1980 darbesiyle birlikte sendikaların siyasetle uğraşması yasaklandı, ancak bu yasak 23 Temmuz 1995 tarihli 4121 sayılı kanunla kaldırıldı. Şimdi memurların bile siyasi partilere üyeliği konusunda tüm siyasi partiler, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda mutabakat sağladı. Konuyu görüştüğümüz Basın-lş İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer, "Hükümetin greve siyasi demesi, arkadaşlarımızda tedirginlik yarattı. Zaten genelde kamu işçisinin yüzde 60-70’i AKP yanlısıdır.
Ancak grevle birlikte bu tabular da yıkılmaya başladı. Başlangıçta siyasal iktidara fırsat verilmemesi, marjinal gruplar geldi denmemesi için böyle bir çekince doğdu. Ancak bayramdan sonra hem parkları hem de diğer sendikaları, sivil toplum örgütlerini ziyaret edip grevimize davet edeceğiz" diye konuştu. Abbasağa Parkı formu katılımcılarının da 14 Ağustos’ta Darphane grevini ziyaret etmesi bekleniyor.
NOT: Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’a Ergenekon davasından "darbeci" sıfatıyla 12 yıl hapis cezası verilmesinin ne hukukla ne adaletle ne de vicdanla alakası vardır. Merdan Yanardağ, 12 Eylül askeri darbesi sonucu hapis yatmış bir arkadaşımızdır. Kendisi, hayatı boyunca hem askeri darbelere hem de "sivil darbelere" karşı mücadele etmiştir. Merdan’ın bu "boyun eğmez" tavrını her zaman ve her koşulda sürdüreceğinden hiçbir kuşkumuz yoktur…