SENDİKAL OPERASYONDA SIRA BANKALARA GELDİ
Kuruluş başvurusunu dün yapan Öz Finans-İş Sendikası´nın hangi konfederasyona bağlı olacağı henüz açıklanmasa da, sendikanın adındaki Öz ibaresi, AKP yanlısı Hak-İş Konfederasyonu´nu işaret ediyor. AKP iktidarı uzun süredir sendikal alanda yürüttüğü operasyonlarda benzer bir yöntem izliyor.
Bankacılık sektöründe yeni bir sendikamız oldu: Öz Finans-İş Sendikası. Hangi konfederasyona bağlı olacağı henüz açıklanmasa da, "Öz" ibaresi ipucu veriyor. Hak-İş’e bağlı sendikaları simgeleyen "Öz", yeni bir operasyon yapıldığını gösteriyor. AKP iktidarı, sendikal alandaki operasyonlarında, yıllardır aynı yöntemi izliyor.
Ziraat ve Halk Bankası’nda çalışan banka emekçileri, dün ellerine geçen bir mektupla, işkollarında, özellikle kendi bankalarına yoğunlaşacak yeni bir sendikanın kurulduğu haberini aldı. Yeni sendikanın hangi konfederasyona üye olacağı henüz açıklanmasa da, adı aslında adresi de gösteriyor.
Öz Finans-İş, AKP yanlısı Hak-İş Konfederasyonu üyesi sendikaların kullandığı "Öz" sözcüğünü, isminin başına ekleyerek, konfederasyon tercihini de açıklamış oluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Temmuz ayında açıklanan istatistiklere göre, 267 bin 312 banka emekçisinin çalıştığı 9 Nolu Banka, Finans ve Sigorta işkolunda kurulu diğer sendikalar ise BASS, BASISEN, BANKSİS, BANK-Sİ-SEN ve BANK-SEN.
Öz Finans-İş’in kuruluşuna ilişkin açıklama, Ziraat ve Halk Bankası çalışanlarına gönderilen, Kazakistan Ziraat International Bank’ın eski Genel Müdürü ve Halk Sigorta A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Ahmet Eroğlu imzalı mektupla yapıldı. Öz Finans-İş Kurucu Genel Başkanı olan Eroğlu, sendikanın öncelikle Halk Bankası ve Ziraat Bankası çalışanlarının eseri olacağının altını çizdiği mektupta, her iki bankanın çalışanlarına yönelik sendika ismi ve logosunu içeren kalem ve bloknot siparişi verildiğini, bunların yanı sıra sendikanın broşürünün de postayla tüm banka çalışanlarına gönderileceğini bildirdi.
Mektupta yer alan bilgilere göre, sendikanın kurucu yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Ahmet Eroğlu (Genel Başkan), Osman Yıldız (Genel Başkan Yardımcısı), Murat Tekin (Genel Başkan Yardımcısı), Abdülkadir Sağlam (Genel Başkan Yardımcısı), Atıf Güdül (Genel Başkan Yardımcısı) ve İrfan Kemal Karatosun (Genel Sekreter).
"Ne kurumlarımıza, ne devletimizin bekasına, ne de milletimize karşı bir duruş ve tutum sergilememiz bizlerden beklenemez" denilen mektupta, üye olunacak konfederasyonun da belirlenmiş olduğu şu sözlerle anlatılıyor:
"Sendika çalışmasının bir sivil dayanışma hareketi olması, böylesine büyük bir camiada sendika kurmanın ve örgütlenmenin, bizim çalışanlar olarak üstesinden gelmekte zorlanacağımız mali boyutu olması ve sendikacılık konusundaki deneyimsizliğimiz nedenleri ile bir konfederasyon çatısı altında hareket etmemiz kaçınılmazdır. Uzun görüşmeler sonucu tercih ettiğimiz ve bizlere her türlü desteği vermekte tereddüt etmeyeceklerine şahit olduğumuz ilkeli ve tutarlı bir konfederasyonla birlikte çalışmak bizler için de büyük bir şans olacaktır."
YILLARDIR AYNI STRATEJİ İZLENİYOR
AKP iktidarı, 2000’li yılların başından bu yana, sendikal yaşama müdahalesini yandaş sendikaları büyüterek gerçekleştiriyor. Türk-İş’e bağlı Orman-İş Sendikası’na yönelik saldırılarla başlayan süreçte, en dikkat çekici örnekler arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası’na karşı kurulan Medya-İş eliyle yürütülen operasyonlar, Tekgıda-İş’in Çaykur’daki örgütlülüğüne karşı Öz Gıda-İş Sendikası’nın saldırıları ve Tümtis’in DHL örgütlenmesini kırmak için icat edilen Öz Taşıma-İş Sendikası yer alıyor.
Kamu bankalarının özelleştirilmesine karşı mücadelenin yükseltilmesinin gerektiği bir dönemde, doğrudan bu bankalara yönelik kurulan böyle bir sendikanın misyonunun ne olacağı az çok tahmin edilebiliyor. Öz Finans-İş Sendikası’nın üye olmasının beklendiği Hak-İş Konfederasyonu, AKP politikalarına verdiği destekle biliniyor.
Açıklamada, banka emekçilerinin, özellikle de kamu bankalarında çalışanların, karşı karşıya kaldığı risklerin başında, bankaların özelleştirilmesi, banka sayısının azaltılması ve sektördeki yabancı payının artırılmasını da içeren AKP politikalarının geldiğinin altı çizildi. Bank-Sen, sendikaların doğrudan siyasi iktidarın baskısına da maruz bırakıldığını vurguladığı açıklamada, "Bu baskı zaman zaman muhalif sendikaların meşru ve haklı varlıklarını tehdit edebildiği gibi siyasi iktidarın yandaşlığı şeklinde de biçim alabilmektedir" dedi.
Tüm bu tehditler karşısında ayakta durmanın ancak özelleştirmeye, taşeronlaştırmaya, hak gasplarına, çalışanlar arasında ayrımcılığa, her türden sömürü ve baskıya karşı, örgütlü duruşla mümkün olduğunu belirten sendikanın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: "Bank-Sen olarak, konfederasyonumuz DİSK ile birlikte her zaman banka, sigorta, finans çalışanlarının gerçek sendikal örgütü olarak, milyonların ‘Hükümet istifa’ sloganıyla ülkenin her yanında taleplerini dile getirdiği bir ortamda, banka çalışanlarını da örgütlü olmaya çağırıyoruz."