AKP BÜYÜK TIRPANA HAZIRLANIYOR
AKP hükümeti 9 yıl aradan sonra Çalışma Meclisi´ni toplayacak. İşçi haklarında büyük bir tırpana hazırlanan hükümet, bu değişiklikleri Çalışma Meclisi üzerinden teker teker geçirme niyetinde. Hükümetin 9 yıl aradan sonra Çalışma Meclisi´ni toplaması da yapılmak istenen değişikliklere karşı oluşan tepkileri durdurma ve işverenin isteklerini meşrulaştırma çabası olarak yorumlanıyor.
AKP hükümeti 9 yıl aradan sonra Çalışma Meclisi’ni toplayacak. Hükümet işverenlerin isteklerini yerine getirmek için düğmeye basarken, Türkiye işveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) yayın organı işveren Dergisi de son sayısını işveren isteklerine ayırdı. Dergide özel İstihdam Büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisine yasal statü verilmesi gerektiği işlendi. İşverenler, "Çağdaş amele pazarı" olarak adlandırılan özel İstihdam Bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi tanınarak işçilerin işinin ve işyerlerinin belirsiz hale getirilmesini istiyor. Dergide, TİSK Genel SEKRETERİ Bülent Pirler, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı’nın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar’la yapılmış bir röportaja da yer veriliyor. Müsteşar Acar röportajında geçici iş ilişkisinin hem işçilerin istihdama geçişinde, kadınların işgücüne katılımlarının artmasında, hem de işverenlerin zaruri durumlarının üstesinden gelmesinde faydalı olacağını savunuyor.
UİS’e hayat verme çabası
Bu arada bakanlık da işverenlerin isteklerini hayata geçirmek için adım atmaya hazırlanıyor. Sendikaların, "Emeğin kazanılmış haklarına yönelik, Currihuriyet tarihinin en önemli saldırısı" olarak gördüğü "Ulusal İstihdam Stratejisinde (UİS) yer alan maddeler birer birer gündeme getiriliyor. Hükümet, taşeronlaşma, kıdem tazminatının kaldırılması ve "kiralık işçilik" olarak kamuoyunda bilinen özel istihdam bürolarını görüşmek üzere 9 yıldır toplamadığı "Çalışma Meclisi"ni toplayacak. 2003 yılında yapılan yasa değişikliği ile yılda en az bir kez toplanması gereken, ancak, 9 yıldır toplanmayan "Çalışma Meclisi" 26-27 Eylül 2013 tarihinde toplanacak. Çalışma Meclisi hükümet, sermaye ve işçi sendikalarının temsilcilerinden oluşuyor. Herhangi bir karar alma yetkisi olmayan Meclis tarafların gündemdeki konulan tartışarak orta yol bulunmasını hedefliyor. Ancak geçmişteki örnekler Çalışma Meclisi tipi hükümet inisiyatifindeki örgütlerin hükümet ve sermaye çevrelerinin kamuoyu oluşturma toplantıları haline geldiğini gösteriyor.
İşçiler geçici işçi olacak
Hükümetin hazırladığı "Ulusal İstihdam Stratejisi" taslağı şu düzenlemeleri getiriyor: İş Kanunu’nda "Belirli süreli iş sözleşmeleri" maddesinde yapılacak değişiklik ile süresi belirsiz iş sözleşmesiyle işçiler geçici işçiye dönüştürülecek. Alt işveren uygulamasına ilişkin kısıtlamalar hafifletilecek ve sıkıntıları ortadan kaldırmaya yönelik olarak iş mevzuatında değişiklik yapılarak işverenlerin asıl işlerini taşerona devrede bilmelerinin önü açılacak. Tüm işçilerin taşeronlar eliyle çalıştırılması kolaylaştırılacak. "Çağdaş amele pazarı" olarak adlandırılan Özel İstihdam Bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi tanıyarak işçilerin işinin ve işyerlerinin belirsiz hale getirilmesi hedefleniyor. İş piyasalarına esneklik sağlayan çalışma biçimleri iş mevzuatına eklenerek ve iş paylaşımı, esnek zamanlı, evden ve uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimleri için gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirilerek, ucuz ve düzensiz çalıştırılmanın önü açılacak. Ayrıca işçilerin en önemli kazanırlarından birisi olan "Kıdem tazminatı" kurulacak olan "kıdem tazminatı fonu" ile ortadan kaldırılacak.