İLK KÜRESEL GIDA KONFERANSI
Bütün dünyadan 600´ü aşkın bilim adamı ilk kez küresel gıda güvenliği için Hollanda´da bir araya geldi. Hollanda´nın güneyindeki Noordvvijkerhout´ta yapılan konferansın düzenleyicileri, gıda güvenliği konusunda birçok tartışma yapıldığını, ancak bugüne kadar dünya çapında bilimsel bir forum düzenlenmediğini vurguladılar.
Bütün dünyadan 600’ü aşkın bilim adamı ilk kez küresel gıda güvenliği için Hollanda’da bir araya geldi. Hollanda’nın güneyindeki Noordvvijkerhout’ta yapılan konferansın düzenleyicileri, gıda güvenliği konusunda birçok tartışma yapıldığını, ancak bugüne kadar dünya çapında bilimsel bir forum düzenlenmediğini vurguladılar.
Konferansın eşbaşkanı Profesör Ken Güler, dünyada artan nüfusun gıda ihtiyacıyla ilgili çok sayıda tahmin bulunduğunu, ancak bu konuda belirsizliğin çok yaygın olduğunu söyleyerek, bilim adamlarının gelecek kuşakların gıda ihtiyacıyla ilgili belirsizliği sona erdirebileceklerini belirtti.
Çeşitli disiplinlerden bilim adamlarını bir araya getirerek, sorunun çeşitli yönlerini tartışmayı amaçladıklarını söyleyen Güler, bugün dünya nüfusunun 7 milyar olduğunu, 2050’de 9.2 milyara çıkacağını, bu durumda gıda üretiminin yüzde 70 ya da daha fazla artırılması gerektiğini duyurdu. Güler, gıda israfına da değinerek, bugün dünyada üretilen gıdanın yüzde 30-40’ının çöpe gittiğini vurguladı. Bundan sonraki konferansın 2015’te ABD’de yapılacağı açıklandı.
Birleşmiş Mületler’in (BM) 2015’e kadar gerçekleştirmek üzere ilan ettiği 8 Müenyum Kalkınma Hedefi arasında yoksulluk ve açlıkla mücadele de bulunuyor. BM hedefleriyle ilgili olarak bu yıl yayımlanan raporda, 8 kişiden 1 ‘inin kronik olarak yetersiz beslendiği açıklandı. Fransız Nüfus Araştırmaları Enstitüsü’nün (INED) yayımladığı rapora göre de bu yıl 7 milyar 141 milyon olan dünya nüfusu, 2050’de 9 milyar 731 milyonu bulacak. Aynı çalışmada, yüzyılın sonunda ise dünya nüfusunun 10-11 milyara çıkacağı öngörülüyor.