ÇAYKUR’DA ÇÖZÜM REFERANDUM
TEK GIDA-İŞ VE ÖZ GIDA-İŞ ARASINDAKİ YETKİ TARTIŞMASINA İŞÇİNİN YANITI: ÇAYKUR´da çözüm referandum..Kimi baskıya dayanamadı, sürülmekten korktu, kimi de boyun eğmedi. ÇAYKUR işçileri zorla nasıl Öz Gıda-İş´e üye yapılmaya çalışıldıklarını anlattı..
ÇAYKUR’da Tek Gıda-İş Sendikası tarafından 22 Nisan 2013 tarihinde başlatılan grevin, Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu tarafından kırılmasından sonra yaşanan yeni baskılar yaşanmaya başladı.
Çay alım sezonunun sona ermesiyle birlikte mevsimlik işçilerin iş akitleri de askıya almıyor. Ancak grevin ardından bu uygulama ÇAYKUR yönetimi tarafmdan değiştirildi. Her yıl ihtiyaç dahilinde tüm yıl çalışacak işçiler belirlenirken bu yıl bu belirleme sendikaya göre yapıldı.
İş akti askıya alınmayan işçilerin yüzde 90’ı Öz Gıda-İş üyesi. Bu durum işçiler tarafından ÇAYKUR yetkililerinin Tek Gıdaİş’ten istifa edenlere rüşveti olarak yorumlandı.
Peki ÇAYKUR işçileri bu durumdan ne kadar memnun?
Aydınlık, Artvin’deki Hopa Çay Fabrikası ve Kemalpaşa Çay Fabrikası işçileri ile görüştü.
‘Gönlüm hala Tek Gıda-İş’te’
Tek Gıda-İş’ten Öz Gıda-İş’e geçen işçiler konuşmaktan ve resim vermekten çekiniyorlar. Tek Gıdaİş’ten Öz Gıda-İş’e geçen EÇ; "Öz Gıda-İş’e geçerek sürülmekten kurtuldum. Eğer Öz Gıda-İş’e geçmeseydim kim bilir beni nereye sürerlerdi. Eşimden ve çocuklarımdan ayrı kalmak istemiyorum. Ama sunuda açıkça söylemek istiyorum ki gönlüm hâlâ Tek Gıdaİş’te" dedi.
‘Yarın Diyarbakır’a sürülebilirim’
Tehditlere boyun eğmeyerek hâlâ Tek Gıda-İş’te kalan işçiler ise bu durumdan oldukça huzursuz. Hopa Çay Fabrikası’nda kadrolu işçi olarak çalışan Engin Kaptan, gülerek, "Konuşuyorum ama Diyarbakır’a sürülürsem orayada gelin" diyor.
‘Onurumu satamam’
Yılmaz Yerebakan, fabrikada aşçıbaşı olarak çalışıyor. O da mevsimlik işçi. Fakat Öz Gıda-İş’e geçmediği için işten çıkarılmış ve yerine Öz Gıda-İş’e üye bir aşçı getirilmiş. Yerebakan, "Çalışması gereken bendim aslında. Bana ‘Öz Gıda-İş’e geç işine devam et’ dediler. Bende geçmeyince sezon bitti bahanesi ile işime son verdiler ve yerime Öz Gıda-İş’e geçen bir işçiyi koydular" diyor. Yerebakan, bundan hiç alınmamış. "Onurumu ve arkadaşlarımı satamam" diyor.
‘Beni işten attılar, yerime Öz Gıdalıyı aldılar ‘
Işık Yenigün Kara da benzer durumla karşı karşıya kalmış. İmalat bölümünde çalışıyor. "Bana Öz Gıda-İş’e geç çalışmaya devam et dediler. Ben de geçmeyince yerime bir başka bayanı alarak işimeverdiler" diyor. Kara, konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Öz Gıda-İş’e geçenlere kadro sözü ve 120 günden daha fazla çalışma sözü veriyorlar. Daha hafif işlerde çalıştırma sözü veriyorlar. Ve arkadaşlarımızda bunlara kanarak Öz Gıda-İş’e geçiyor."
‘Sorumlu ÇAYKUR Öz Gıda ve hükümet’
Mevsimlik işçi Hüseyin Kırçiçek olaya bir başka yönden bakıyor: "Biz yıllardır aynı fabrikada aynı işkolunda çalışıyoruz. Aramızda hiçbir sorun yoktu şimdiye kadar. Ama Öz Gıda-İş işyerlerine girmeye başlayınca işçiler arasmda husumetler başladı. Arkadaşlarımızla rahat sohbet edemiyoruz artık. Yarın düşman olacağız birbirimize, diye korkuyoruz. Bu durum böyle devam ederse gerçekten düşman olacağız. ÇAYKUR’da zaten işçi örgütlü.
Öz Gıda-İş işçi örgütleyecekse özel fabrikalar sendikasız işçi dolu. Gitsin onları örgütlesinler. Biz bu güne kadar işimizden de sendikamızdan da memnunduk. Ama şimdi huzur kalmamaya başladı. Gelecek sezon durum daha da şiddetleneceğe benziyor. Ve bunların sorumluları, ÇAYKUR yöneticileri, Öz Gıda-İş yetkilileri ve siyasi iktidardır."
Okan Lokumcu, Kemalpaşa Çay Fabrikası işçisi. Lokumcunun ablası da ÇAYKUR’da yönetici memur. Lokumcu’ya "Eğer Öz Gıda-İş’e geçmezsen ya seni ya da ablanı başka bölüme veririz. Fabrikanızı değiştiririz" gibisinden baskılar yapmış yöneticiler. Ama Lokumcu bunların hiç birine kulak asmamış.
‘Öz Gıda-İş ne diyorsa müdürler onu yapıyor’
Bir diğer mevsimlik işçi Sedat Şahinbaş, "Bu dönem gibi hiçbir dönem görmedim. Öz Gıda-İş’e geçmemiz için neler yapmıyorlar neler. Aslında fabrikaları müdürler yönetmiyor. Fabrikaları iktidarın fabrikalardaki yetkilileri yönetiyor. Örneğin Kemalpaşa Çay Fabrikası’nı yöneten bizim müdür değil. Yönetenlerden biri Enis Karabacak. Yani Öz Gıda-İş yöneticileri ne diyorsa fabrika müdürü de onu yapıyor."
‘Sizin amacınız belli’
Mevsimlik işçi Aslan Akbıyık duruma çok sinirli. Akbıyık, "Yahu arkadaş ÇAYKUR’da bir sendika var. Ve işçilerin hepsi de bu sendikaya üye. Şimdi ben Öz Gıda-İş’e soruyorum. Ne halt etmeye geldiniz buraya da bizim aramıza nifak sokuyorsunuz? Biz örgütlü değilsek tamam sorun yok. Ama bizim sendikamız var. Demek ki sizin amacınız belli. Sizin amacınız işçiler arasına nifak sokmak ve işçileri birbirine düşürmek. Başka hiçbir derdiniz yok sizin" diye tepki gösteriyor.