MİLYARDERLERİN SAYISI DA ARTTI, SERVETLERİ DE
UBS ve WealthX şirketleri tarafından hazırlanan Milyarder Sayımı raporuna göre, ekonomik krizin başladığı 2008´den bu yana emekçilere sürekli kemer sıkmaları dayatılırken, dünya çapında milyarderlerin sayısı yüzde 60 arttı, servetleri de iki katına çıktı. Patronların dünyası farklı UBS ve WealthX şirketlerinin Milyarder Sayımı raporuna göre, dünyadaki 2 bin 170 milyarderin 6 trilyon 500 milyar dolarlık serveti var.
UBS ve WealthX şirketleri tarafından hazırlanan "Milyarder Sayımı" raporuna göre, ekonomik krizin başladığı 2008’den bu yana emekçilere sürekli "kemer sıkmaları" dayatılırken, dünya çapında milyarderlerin sayısı yüzde 60 arttı, servetleri de iki katına çıktı. Patronların dünyası farklı UBS ve WealthX şirketlerinin "Milyarder Sayımı" raporuna göre, dünyadaki 2 bin 170 milyarderin 6 trilyon 500 milyar dolarlık serveti var.
İsviçreli fınans şirketi UBS ile Singapur merkezli WealthX şirketinin ortak araştırması olan "Milyarder Sayımı" raporuna göre, 2013 yılında dünya genelinde 2 bin 170 dolar milyarderi olduğu ve milyarderlerin toplam 6 trilyon 500 milyar dolarlık servete el koydukları ortaya çıktı. Dünya ölçeğinde kriz yılı olarak tanımlanan 2008’den bu yana milyarderlerin sayısının yaklaşık iki katına çıktığı görüldü.
KRİZLE ÇOĞALDILAR
Sadece son beş yılda sayıları yüzde 60 oranında artan milyarderlerin ele alındığı raporda, servetlerinin ikiye katlandığı ve daha da likitleştiği (çabucak paraya dönüştürülebilir varlıklara dönüştüğü) kaydedildi. Son bir yıl içerisinde ise milyarder sayısındaki artışın başta Asya olmak üzere dünyanın her kıtasında görülebildiğini vurgulayan rapor, yalnızca Avrupa’daki milyarder sayısının 29 kişi azaldığını gösterdi. "Milyarder Sayımı" raporunda ayrıca 2020 yılında dünya genelindeki milyarder sayısının 3 bin 900’e ulaşacağı da öne sürüldü. Özellikle, durgunluk veya kriz olarak tanımlanan son beş yıl içerisinde, dünya genelinde hükümetler emekçilere kemer sıkmayı dayatırken ve işsizlik artışları gündemden düşmüyorken, dolar milyarderlerinin sayısının ve servetlerinin artması ise kapitalizmin nasıl işlediğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.
ORTALAMA PATRONUN HALLERİ
Raporda, ortalama bir dolar milyaderinin 67 yaşında ve erkek olduğu, elinde 3 milyar dolarlık serveti bulunduğu ve servetinin de yüzde 18’iııi likit varlıklarda tuttuğu belirtildi. Yapılan diğergenellemeler arasında, Harvard’da okuduğu, uçak ve golf düşkünü olduğu, evli ve iki çocuk yapmış olduğu ve dört adet ortalama 20 milyon Son bir yılda görülen milyarder sayılarındaki artış dolarlık ev almış olduğu varsayımları sıralandı. Raporda ayrıca, dolar milyaderlerinin yüzde 13’ünün kadın olduğu bilgisi yer aldı. Milyarderlerin, yüzde yirmisinin soydan gelen servete sahip olduğu ve ağırlıkla Avrupalı olduğunun belirtildiği raporda, milyarderlerin yüzde 60’mnsa kendi başlarına servete ulaştığı iddia edildi.
ADRESLERİNİ VERDİLER
Milyarder Sayımı raporunda, dolar milyarderlerinin en gözde şehirleri ise sırasıyla, New York, Hong Kong, Moskova, Londra ve Mumbai olarak sayıldı. En çok milyarder barındıran ülke olan ABD’de toplam 515 dolar milyarderinin yaşadığını belirten rapor, Çin’deki dolar milyarderi sayısının da 157 olduğunu kaydetti. Rapordaki dolar milyarderlerinin zevkleri arasındaysa özel jetler, yatlar, antika eşyalar, mücevherler ve koleksiyon arabaları sayıldı. Dünya umurlarında değil Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, dünyadaki ortalama ekonomik büyüme seviyesi 2011 yılında yüzde 3,9 oranında, 2012 yılında yüzde 3,2 oranında ve 2013’te de yüzde 2,9 oranında gerçekleşti. 2014’te büyüme beklentisiyse yüzde 3,6. Oysa "Milyarder Sayımı" raporuna göre, dünya genelindeki dolar milyarderleri servetlerini iki katına çıkardı; milyarderlerin sayısı da yüzde 60 arttı. Dünya ekonomisinin genel durumuyla milyarderlerin hali kıyaslanınca, patronların sıkça kullandığı "aynı gemideyiz" veya "bizler de sizdeniz" gibi ifadelerin açık birer palavra olduğu bir kez daha ortaya çıktı.