Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
28 Kasım 2013
KÖYLÜ DÜŞMANLARI

Türkiye’de ve dünyada, köylü işletmelerinin ortadan kaldırılmaları için gerekçe ölçek ekonomilerine dayandırılmaktadır. Kısacası; büyük işletmeler daha verimli olur, denmektedir. Bu ‘ölçek fetişizmi’nin gerçeklerle ilişkisi çok zayıftır. Geçmişte süt sığırcılığında kriz olduğunda, kapananlar önce büyük işletmeler olmuştur.

KÖYLÜ DÜŞMANLARI

Türkiye’de ve dünyada, köylü işletmelerinin ortadan kaldırılmaları için gerekçe ölçek ekonomilerine dayandırılmaktadır. Kısacası; büyük işletmeler daha verimli olur, denmektedir. Bu ‘ölçek fetişizmi’nin gerçeklerle ilişkisi çok zayıftır. Geçmişte süt sığırcılığında kriz olduğunda, kapananlar önce büyük işletmeler olmuştur. Köylü işletmeleri, hayvan sayılarını azaltmakla birlikte üretime devam etmişlerdir. Köylü işletmeleri daha yoğun emek kullanırlar ve/veya yoğun emek gerektiren sebze, meyve gibi ürünleri ve hayvancılığı seçerler.

Bu nedenle, köylü işletmelerinde birim alandan alınan verim daha yüksektir. Ancak, emek verimliliği yani çalışan başına alınan verim böyle olmayabilir. Hangisi dikkate alınmalıdır? Doğrusu: toplam faktör verimliliğinin alınmasıdır. Gelişmekte olan ülkelerde kırsal alanda emek daha bol olduğundan, buna karşılık toprak ve sermaye daha az olduğundan; daha yüksek bir fırsat maliyeti -yani bunların kullanımının daha yüksek getirisi- olduğundan, küçük işletmelerin daha yüksek bir toplam faktör verimliliği olması normaldir. Küçük işletmelerin ölçek sorunu, daha üst aşamalarda özel girişimlerin, kamu yatırım ve hizmetlerinin ve kooperatiflerin yardımıyla aşılabilmektedir. Örneğin; eğer makineler kiralanarak kullanılabilirse veya makine parkları geliştirilebilirse, devlet sulama kanalları ve diğer tarım hizmetlerini iyi götürebilirse ve kooperatifler iyi örgütlenebilirse, köylü işletmelerinin pekâlâ verimli çalışması mümkündür.
 
İsrail’de gördüğüm bir ‘Moşav’ kooperatifinin bulunduğu köyde, öğretmene ait küçük bir kümeste, kooperatifin desteğiyle kaliteli yemler kooperatif tarafından kümese getiriliyor ve yemliklere dolduruluyor, yumurtalar kooperatif tarafından alınıp, ihraç ediliyordu. Bu küçük kümesteki teknoloji ve verimlilik diğer büyük kümeslerle aynı idi. Öğretmen; kooperatifin girdi, pazarlama ve teknolojik gelişmede sağladığı destekle, kümesin işlerini kolaylıkla ve yüksek verimlilikle yapabilmekte idi. Kapitalist işletmecilere göre köylülerin bir avantajı da, yaşadıkları yere sadece maksimum kâr sağlanacak yerler olarak bakmamalarıdır. Köylüler çevrenin koruyucusu olmaya daha çok eğilimlidirler. Örneğin; büyük tarım işletmeleri yerel çeşitleri hemen terk ederek, dünyadan sonsuza kadar kaybolmalarına yol açarlar. Köylüler ise, bazen aile tüketimi amacıyla da olsa bunları korumaktadırlar.
 
Dünyada yeni bir kavram gelişiyor. ‘Yeni Köylülük’ dediğimiz bu kesim bir yandan ekolojik tarım yöntemleri uygulayarak, diğer yandan tüketici kesimle doğrudan pazarlama ve hatta dayanışma ağları örerek, tarım imparatorlarına karşı direniyor.
 
Türkiye’de köylüler tasfiye edilmek isteniyor. Bu, bazen ilericilikmiş gibi gösterilmeye bile çalışılıyor. Sistemin sürekli ezdiği köylülerin acılarına duyarsız kalmak kabul edilemez.
DİĞER HABERLER
ANKARA AYAZINI ISITAN ATEŞ: TEKEL DİRENİŞİ 15 YAŞINDA
ANKARA AYAZINI ISITAN ATEŞ: TEKEL DİRENİŞİ 15 YAŞINDA

15 yıl önce TEKEL işçilerinin Ankara’nın ayazında yaktığı direniş ateşi, sadece emekçilerin hak arayışı değil, aynı zamanda Türkiye tarihinin en büyük kitlesel başkaldırılarından biri oldu.

ENFLASYONDA ON BİR AY İÇİN ‘TEPE TEPE KULLANILACAK’ YÜZDE 15’LİK ALAN KALDI!
ENFLASYONDA ON BİR AY İÇİN ‘TEPE TEPE KULLANILACAK’ YÜZDE 15’LİK ALAN KALDI!

Enflasyonda sürpriz yok; yıla tahmin edilen düzeyde bir artışla girildi. TÜFE ocak ayında yüzde 5,03 arttı.

GÜNÜMÜZDEKİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE ÜCRETSİZ MAZERET İZİNLERİ
GÜNÜMÜZDEKİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE ÜCRETSİZ MAZERET İZİNLERİ

İşçilerin önemli taleplerinden biri, bazı mazeretleri nedeniyle işe gitmemeleri durumunda iş sözleşmelerinin işveren tarafından feshedilmemesidir.

İŞ SÖZLEŞMESİ DEVRİ İŞÇİYE NE HAK TANIR?
İŞ SÖZLEŞMESİ DEVRİ İŞÇİYE NE HAK TANIR?

İş sözleşmesinin devri işlemi, işçinin işvereninin değişmesine sebep olduğundan, işçinin onayını gerektiriyor. Yeni işveren iş sözleşmesinin tarafı haline gelirken, devreden işveren taraf sıfatını kaybediyor.