DÜNYA EMEK MÜCADELESİNDEN
FİNLANDİYA: Nestle´de üretim durdu
İNGİLTERE: İtfaiyeciler emekli maaşları için grevde
İRAN: Mevsimlik işçiler iş bıraktı
FİLİSTİN: Gazze Şeridi´nde aralıklarla grev
FİNLANDİYA: Nestle’de üretim durdu
Kıyı kenti Turku’daki Nestle bebek maması fabrikasında 11-13 Aralık tarihlerinde 3 gün üretim durdu. Finlandiya Gıda işçileri Sendikası (SEL) üyeleri, geçici işçileri kadrolu yapılmasını istiyor.
İNGİLTERE: İtfaiyeciler emekli maaşları için grevde
ingiltere ve Galler’deki itfaiyeciler Sendikası (FBU) üyeleri 13 ve 14 Aralık’ta 8’er saatlik iş bıraktı, itfaiyeciler, emekli maaşları konusunda yaşanan sorunun giderilmesini istiyor. Eylül ayından beri kısa aralıklarla aynı talepler için grev yapılmıştı.
Marks&Spencer işçilerle masaya oturdu »
Emekli maaşları için mücadele eden 2 bini aşkın Marks&Spencer firması işçisi, 7 Aralık’ta grevdeydi, işveren grev sonrası işçilerle masaya oturdu.
İRAN: Mevsimlik işçiler iş bıraktı
Hafte Tapeh Tarım-Endüstri Şirketi’ndeki 650 mevsimlik saz/kamış işçisi, zam talepleri için 8 Aralık’ta greve başladı, işçiler, istekleri karşılanıncaya kadar eylemlerini sürdürecek. Huzistan Eyaleti İşçileri Evi, zam ve işçilerin sigortalanmasını istiyor.
FİLİSTİN: Gazze Şeridi’nde aralıklarla grev
Gazze Şeridi’ndeki Filistinli Mülteciler için Birleşmiş Milletler Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanları, 10 Aralık’ta zam için grev yaptı. İki yıldır maaşları hiç arttırılmamıştı. UNRWA’ya, ayrıca 95 mühendisin işe yeniden alınması için baskı yapılıyor.
NAMİBYA: Balıkçılar iki haftadır denize açılmıyor
Namibya Gıda ve Güçbirliği işçileri Sendikası (NAFAU), NovaNam Balıkçılık Şirketi’nde iki haftadır grevde. NAFAU; ücretlere bu yıl yüzde 5.8, gelecek yıl yüzde zam yapılmasını, yıllık ikramiye verilmesini, 100 sözleşmeli işçinin kadroya alınmasını istiyor. NovaNam, yüzde 4 zam öneriyor.
KENYA: Süpermarketlerde açlık grevi
Ülke çapında hizmet veren Tuskys süpermarketler zincirinde çalışan Kenya Ticari Gıda ve Güçbirliği işçileri Sendikası’na üye 6 bini aşkın işçi, Toplu Sözleşme Anlaşması (CBA)’na uyulmaması üzerine 6 Aralık’ta açoık grevine başladı. CBA’ya göre işçilere hemen yüzde 10, 2014’te de yüzde 14 zam yapılması gerekiyor. Tusyks ise, buna uymuyor.
GÜNEY KORE: Demiryolu işçileri özelleştirmeye karşı
Güney Kore Devlet Demiryolları (KORAIL) özelleştirilmek isteniyor. Demiryolu İşçileri Sendikası’na üye 7.300’ü aşkın işçi, 9 Aralık’tan bu yana grevde. Özelleştirmenin işten çıkarmalara neden olacağını söylüyorlar.
BANGLADEŞ: Madenci grevi 3. haftasında
Parbotipur kentinde bulunan devlete ait Madhyapara Granit Madencilik Şirketi (MGMCL)’nde çalışan 300 civarındaki madenci, 25 Kasım’dan bu yana 5 maddelik istekleri için grevde.
KAMBOÇYA: İşçiler grevle kazandı
Phnom Penh’deld SL Tekstil Şirketi’nde Kamboçya Demokratik işçi Koalisyonu üye si 4 bin civarında işçi, işten atılan 19 işçinin işe geri alınması için grevdeydi, işveren, istekleri kabul etti ve grev başarıyla sona erdi.