ÇALIŞAN KADINA ÇOK ÇOCUK PAKETİ TUTMADI
AKP hükümetinin çok çocuk doğurmaları için çalışan kadınların doğum izinlerini uzatma planı suya düştü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan teşvik paketine, hem işçi, hem de işveren kesimi tepki gösterince doğum izni süresi eski hali olan 16 haftada kaldı.
AKP hükümetinin çok çocuk doğurmaları için çalışan kadınların doğum izinlerini uzatma planı suya düştü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan teşvik paketine, hem işçi, hem de işveren kesimi tepki gösterince doğum izni süresi eski hali olan 16 haftada kaldı.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, "Bunun 20 hafta olması konuşuluyor ama biz Bakanlık olarak, iş dünyası ve sendikalarla beraberiz. Orada gördük ki bu kadının istihdamına bir avantaj değil dezavantaj olarak yansıyacak. Kadının çok izinli olması demek çok sayıda kadının istihdamı anlamına gelmiyor.
Burada bu dengeleri doğru kurmamız gerekiyor. Bu nedenle de bu konu birinci önceliğimiz değil" ifadesini kullandı. Oysa hazırlanan teşvik paketi Çelik’in sözlerinin aksine izin süresini ön planda tutarak doğum izninin 16 haftadan 18 haftaya çıkarılmasını öngörüyordu.’
Paket ayrıca bebekli kadınlara yan zamanlı çalışma izni verilmesi, doğum iznine giden kadın çalışanın yerine Özel İstihdam Büroları eliyle geçici personel alınmasına da olanak sağlanıyor. Paket için kim ne demişti? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan talimatıyla hazırlanan ve açıklanan paket için, hem işçi örgütleri hem de işveren kuruluşları karşı görüş bildirdi.
Doğum yapan çalışan yerine geçici işçi almanın istihdam piyasasında sıkıntılara neden olacağını ve sendikal örgütlenmeyi engelleyeceğini savunan Türk-İş; "Bu düzenlemeler geçerse işveren kadın istihdamı yerine erkek çalışanı tercih eder" uyarısında bulundu.
DİSK de, paketteki esnek çalışma düzenlemesiyle kadınların eve mahkum edileceği görüşünde. DİSK uygulamanın yasalaşması durumunda evlerin küçük atölyelere dönüşeceğim belirtti.
AKP hükümetine yakınlığı ile bilinen Hak-İş ise, paketi olumlu bulmuştu. Hak-İş bir de, anne olan çalışanlara getirilen yeni haklar konusunda devletin işverenin üzerindeki yükü alması gerektiğini de savunmuştu.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), doğum sonrası döneme ilişkin olarak kadınlara verilecek izin sürelerinin sıkıntıya neden olabileceğini belirtmişti. İstanbul Sanayi Odası (İSO), bu konuya ilk dikkat çekenler arasında yer aldı.
OECD ülkeleri içinde yüzde 62 olan kadınların işgücüne katılım oranının Türkiye’de yüzde 32 olduğunu belirten oda, kadın istihdam paketinden soma ise işverenlerin erkek çalışan tercih edebileceğine dikkat çekti. Ankara Sanayi Odası (ASO) da İSO’nun açıklamalarına destek vererek; bazı işverenlerin kadın çalıştırmama talimatım verdiği duyumunu aldıklarını ifade etmişti.