YATAĞAN’IN RÜZGARI BİLE TÜRKİYE’Yİ AYAĞA KALDRIDI
Özelleştirmeye karşı Muğla Yatağan´dan Ankara´ya doğru yola çıkan Yatağan işçilerinin yollarının kesilmesi Ankara´daki eylemi gölgeleyemedi. Zonguldak´tan gelen işçiler ile birlikte binlerce işçi Yatağan işçilerine destek olmak ve özelleştirmeleri protesto etmek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı´na yürüdü.
Özelleştirmeye karşı Muğla Yatağan’dan Ankara’ya doğru yola çıkan Yatağan işçilerinin yollarının kesilmesi Ankara’daki eylemi gölgeleyemedi. Zonguldak’tan gelen işçiler ile birlikte binlerce işçi Yatağan işçilerine destek olmak ve özelleştirmeleri protesto etmek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yürüdü.
Başta Zonguldak’tan gelen maden işçileri olmak üzere Türk-İş’e bağlı sendikalar, DİSK, KESK, TMMOB, İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği, Fikir Kulüpleri Federasyonu ve çok sayıda kitle örgütü Toros Sokak’ta toplanarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na doğru yürüyüşe geçti.
CHP kitlesel katılım yapmazken milletvekilleri Dilek Akagün Yılmaz, Musa Çam, İzzet Çetin, Süleyman Çelebi, Aytuğ Atıcı, Mustafa Moroğlu, Selahattin Karamehmetoğlu, Kadir Gökmen Öğüt işçilerle birlikte yürüdü. İşçi Partisi’nden yoğun katılım Atalay: Hesabı sandıkta soracağız Zonguldak maden işçilerinin en önünde yer aldığı kortejde özelleştirme karşıtı dövizler ve yolsuzluk operasyonlarma ilişkin sloganlar öne çıktı.
Yürüyüşte sık sık "Her yer Yatağan her yer direniş", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Yatağan işçisi yalnız değildir", "Hırsız var", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı. Kortejde, bazı işçilerin üzerinde dolar resimleri yapıştırılmış ayakkabı kutuları taşıması ve İşçi Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği’nin yoğun katılımı dikkat çekti. İşçilerin önü Özelleştirme İdaresi Başkanlığı binası önüne gelmeden çok sayıda Çevik Kuvvet ve TOMA araçları tarafından kesildi.
Eylemde ilk konuşmayı Türkİş Genel Başkanı Ergün Atalay yaptı. Atalay, Yatağan işçilerinin önünün kesilmesini eleştirerek, "Biz bu işin sonunu yönetenlere bitirtmeyiz. İhaleye katılan 15 firmadan 13 tanesi çekiliyor 2 tanesi kalıyor. Şunu bilin ki Yatağan özelleştirmesini bu hükümete yaptırmayız, yaptırmayacağız" şeklinde konuştu. Atalay, "İşçi hareketinin bir sürü problemi var. Bu problemleri yaratanlardan sandıkta hesap sormak sizin de bizim de boynumuzun borcu" ifadelerini kullandı.
TES-İş Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin de şöyle konuştu: "Arkadaşlarımızı yola çıkartmadılar. Şunu bilsinler ki yolu kapatmakla bu iş bitmez. Yatağan halkı Zonguldak halkı sizi oraya sokmaz. Sokmayacak." MALİye Bakanı Şimşek’in cenazesini kaldırdılar Yürüyüşe katılan Yol-İş’e bağlı karayollarında çalışan taşeron işçileri de renkli bir protesto gösterisi yaptı. İşçiler yanlarında getirdikleri MALİye Bakanı Mehmet Şimşek’in fotoğrafı, tabut ve imam ile Şimşek’in temsili cenaze namazını kıldı. Temsili imamın "Merhumu nasıl bilirdiniz" sorusuna işçiler "işçi düşmanı" yanıtını verdi. İşçiler, yargı kararlarına rağmen kadroya alınmadıklarını belirterek, "Kadromuzu vermezseniz her hafta bir Bakanı gömeceğiz" dedi.
Eyleme katılan kurumlar Eyleme Türk-iş Yönetim Kurulu, Maden-lş, Genel Maden-İş, TES-İş, Petrol-İş, Hava-İş, Yol-İş, Şeker-İş, TÜMTİS, Haber-İş, Teksif, Tek Gıda-iş, TGS, Türk Metal, Demiryol-İş, Genel-İş, Koop-İş, Basın-İş, Liman-İş, Birleşik-Kamu-İş, DİSK, KESK, TMMOB, İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği, EMEP, TKP, FKF katıldı. Genel Maden-iş’te örgütlü olan Zonguldak işçileri ile Maden-İş’te örgütlü Soma işçileri de eylemde yerini aldı.
Akçul: On binleri Ankara’ya taşıyacağız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul da yaptığı konuşmada, "Bugün Yatağan’da özelleştirmeye karşı ülkemiz tarihinin en uzun soluklu direnişini yapan, maden ve enerji işçileri de sizinle olacaktı. Ne yazık ki, Anayasa’sında demokratik hukuk devleti yazan ülkemizde insanların en demokratik haklarından olan seyahat etme özgürlükleri hiçe sayıldı ve yola çıkmaları zorla engellendi. Bu tutumu şiddetle lanetle kınıyoruz" dedi. Akçul’un konuşmasını işçiler "Türk-İş bizi Muğla’ya götür" sloganlarıyla kesti.
Akçul, işçilere, "Merak etmeyin Türk-İş bu talebinizi yerine getirir" yanıtını verdi. ‘Tam bağımsız Türkiye mücadelesi’ Akçul, 10 Ekim’de Muğla da yaptıkları mitingi hatırlatarak, "Onlar bindirilmiş kıtalarıyla alanın üçte birini dolduramadılarama biz o kadar çoktuk ki alana sığmadık. Ama bunu da görmediler. Bizi durduracaklarını sandılar. Ama yağma yok. Bu mücadele sadece özelleştirmeye karşı değil, bu mücadele tam bağımsız Türkiye mücadelesi.
Bu mücadele yolsuzluğun, hırsızlığın olmadığı bir Türkiye mücadelesi. Bu mücadele temiz bir Türkiye yaratma mücadelesi. İhale iptal edilinceye kadar mücadele edeceğiz. Özelleştirme ihalelerini kökten iptal edin. Buna asla izin vermeyeceğiz. Otobüslerin yolunu keserek bu mücadeleyi engelleyemeyeceksiniz. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Ve önünü kesemeyeceğiniz kadar sayıda otobüslerle on binleri Ankara’ya taşıyacağız" diye konuştu.