GARDİYANLAR ÖRGÜTLENİN
Ceza ve Tevkifevleri Gn.Md.´nün 2013 yılında yayımlanan faaliyet raporuna göre, Türkiye´de kadrolu olarak 2643 infaz ve koruma başmemuru, 27.393 infaz ve koruma memuru çalışıyor.
Ceza ve Tevkifevleri Gn.Md.’nün 2013 yılında yayımlanan faaliyet raporuna göre, Türkiye’de kadrolu olarak 2643 infaz ve koruma başmemuru, 27.393 infaz ve koruma memuru çalışıyor. Ayrıca sözleşmeli olarak çalışan 5110 infaz ve koruma memuru var.
Bu emekçilerin kendi çalışma koşullarının belirlenmesinde söz hakları yok, çünkü 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 15. maddesi, sendikalaşmalarını yasaklıyor. Herhalde kendi özel mevzuatlarında da bir yasak vardır.
Peki, herkesin sendikalaştığı koşullarda, sayıları 35 bini bulan bu emekçilerin sendikalaşma hakkı yok mu?
Yasak var; ama kullanmasını bilir, kullanma cesaretini gösterirsen, hak da var.
Karda iz açanlar
Yolu, yargıç ve savcılar açtı. Anayasanın 90. maddesine göre doğrudan uygulanırlık kazanmış olan ILO Sözleşmelerine dayanarak önce Yargı-Sen’i kurdular. Mahkeme kapattı; ancak kapatırken bu hakkı da kabul etti. Ardından Yargıçlar Sendikası’nı kurdular. Ankara Valiliği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önce direndi. Ankara 12. İdare Mahkemesinin 21.1.2014 gün ve 2013/1544 esas sayılı kararıyla sendikanın tüzel kişilik kazandığı ve sendika aidat kesintilerinin yapılabilmesi ve Devlet katkısının ödenebilmesi için dosya kodu verilmesi gerektiği kararı çıktı.
Oybirliğiyle alman bu kararın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gereken işlemi yapmak zorunda kaldı. Arkasından Sime-Sen geldi. Askeri işyerlerinde çalışan sivil memurlar 2011 yılında Sivil Memurlar Sendikası’nı (SİME-SEN) kurdular. 4688 sayılı Kanunun 15. maddesinin 1. fıkrasının (g) bendinde "Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) çalışan sivil memurlar ve kamu görevlileri"nin sendikalaşmasının yasak olduğunu belirtiliyordu.
Ankara Valiliği, SİME-SEN’in kapatılması için dava açtı. Konu Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi, 10 Nisan 2013 günlü kararında, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 15. maddesinin 1. fıkrasının (g) bendini Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle oybirliğiyle iptal etti.
Bu konudaki gerekçeli karar 12 Temmuz 2013 günlü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece askeri işyerlerinde çalışan sivil memurların sendikal haklardan yararlanmalarının önündeki yasa engeli kaldırılmış oldu. Ardından Emniyet-Sen kuruldu. Konu yine Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı henüz yayınlanmadı; ancak Emniyet Gn.Md.’nün idari ve teknik kadrolarına sendikalaşma hakkı tanındı; Tüm Emniyet-Sen kuruldu. Emniyet-Sen’in tüzel kişiliği de sürüyor.
İnfaz ve koruma memurları, örgütlenin!
Sıra eski adıyla gardiyanlarda, yeni adıyla infaz ve koruma memurlarında. Bir de TBMM personeli var. TBMM ve bağlı birimlerde de binlerce kamu görevlisi çalışıyor. Sayıları onbinleri bulan emekli astsubayların eylem yaptığı, polislerin sendikalaştığı bir dönemde yaşıyoruz.
Hayatınızdan memnunsanız, rahatınızı hiç bozmayın. Hayatınızdan memnun değilseniz, tek çareniz sizin gibi olanlarla bir araya gelip, meşru ve demokratik yollardan gücünüzü artırmak ve kullanmak. Devletin olanakları sınırlı. Yaşanan ekonomik kriz daha da derinleşecek. 4 veya 5 yılda verdiğiniz oyu satın almak için sizi memnun etmede kullanabilecekleri ekonomik olanaklar son derece sınırlı. Gardiyanlar, örgütlenin! TBMM personeli, örgütlenin! Sendikalarınızı kurun. Ankara Valiliği sendikanızın kapatılması için dava açsın.
Önünüzde Yargıçlar Sendikası, SİME-SEN ve EmniyetSen örnekleri var. Karda izi onlar açtı. Konu Anayasa Mahkemesi’ne taşınsın. Anayasa Mahkemesi’nin örgütlenme yasağınızı kaldıracağı konusunda hiç kuşkunuz olmasın. Hadi, kolay gelsin!