Ankara’ya çıkarma yapan Yatağan işçileri, Özelleştirme İdaresi’ne yürüdü ve hükümeti uyardı: Santralların satılması halinde üretimden gelen gücümüzü kullanır, şalter indiririz
Termik santral ve kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı mücadele eden Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy işçileri, Ankara Valiliği’nin yasağını dinlemedi. Özelleştirme İdaresi’ne yürüyen işçiler "Türk-İş göreve, genel greve" sloganı attı. Türk-İş Gen. Bşk. Ergün Atalay da "Bu ülkeyi peşkeş çektirmeyiz" dedi. Bina önündeki işçiler adına, Tes-İş Genel Başkan Yrd. Hasan Tahsin Zengin konuşma yaptı: "İşverenlere sesleniyorum; santrallar için teklif vermeyin, ihaleye girmeyin. Bu işçi sizi oralara sokmaz, vatanını sattırmaz. Hükümete sesleniyorum; yol yakınken ihaleleri iptal edin. Bu işçi, Muğla’ya geçit vermez."
Eyleme polis müdahelesi
İhaleye teklif verenleri uyarmak için Özelleştirme İdaresi’ne giden işçilere polis biber gazıyla saldırdı. İşçiler "Yarın da burdayız" karşılığını verdi.
ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI ANKARA’YA ÇIKARMA YAPAN İŞÇİLER MESAJI VERDİ: Türk-İş göreve, genel greve
Yatağan işçileri, iki günlük ‘Olağanüstü Hal ilanına rağmen Ankara’ya ulaştı.Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yürüyen işçiler hükümeti son kez uyardı: İhaleleri iptal edin, yoksa şalteri indiririz.
Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralları ile kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı Ankara’ya gelen işçiler Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) önünde hükümeti uyardı. Santrallarin ve kömür ocaklarının satılması halinde üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını kaydeden işçiler, "Şarteli indiririz" dedi.
Özelleştirmeye karşı direnen işçilerden bir grup bütün engellemelere rağmen dün Ankara’ya ulaştı. İşçiler, Ankara Valiliğinin iki günlük eylem yasağına rağmen dün sabah Sıhhiye Toros Sokakta toplandı. Burada işçilere hitaben bir konuşma yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Bu kavgayı sonuna kadar götürürüm. Bize güvenin. Birbirinize güvenin. Bu birlikteliğimizi biz devam ettirdiğimiz sürece bu yolun sonunda rahatlık, ferahlık görürüz. Biz bu ülkeyi idare edenlere peşkeş çektirmeyiz" dedi. Atalay’ın konuşmasının ardından işçiler, "Türk-İş göreve, genel greve" sloganları attı. İşçilerin yürüyüşüne İşçi Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği kitlesel destek verdi.
İşçi korkuttu
Eyleme CHP Milletvekilleri İzzet Çetin, Dilek Akagün Yılmaz, Süleyman Çelebi ile Türkİş ve DİSK’ten bazı yöneticiler de destek verdi. Daha sonra, ‘Özelleştirme yağma, talan, soygundur" pankartı açan iş’ çiler kortej oluşturarak ÖİB binasına yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "KİT’ler halkındır, satılamaz", "Her yer Yatağan, her yer direniş", "Türk-İş göreve, genel greve" sloganlan atıldı. Bir gün öncesinden TOMA, Akrep ve bariyerlerle ÖİB binasının etrafını çeviren polisin, güvenlik önlemlerini daha da artırdığı görüldü. Ziya Gökalp Caddesi trafiğe kapatılırken, ÖİB binası 6 adet TOMA ve 2 Akrep’le korumaya alındı.
ÖİB önünde TES-İş ve Maden-İş adına ortak açıklamayı TES-İş Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin yaptı. Zengin hükümete, "İhaleleri iptal edin" çağrısında bulundu. İhaleler iptal edilene kadar mücadelelerinin süreceğini belirten Zengin şunları söyledi:
‘Sizi oraya sokmayız’
"Bugün Türkiye’de tüm taşlar yerinden oynamış durumda. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Ama sizin talebiniz çok masum. Sizin talebiniz iş ve aş. Sizin talebiniz villalar, gemiler, yedi yıldızlı oteller değil. Sıcak bir yuva, sıcak bir sofra. İşte onlar bunu anlamıyor."
Zengin, hükümete ve işverenlere de şöyle seslendi:
İşverenlere sesleniyorum. İhalelere girmeyin. Bu işçi sizi oralara sokmaz. Bu işçi vatanım sattırmaz. Bunu bilin. Hükümete sesleniyorum. Seçimler öncesinde ihaleyi ertelediniz. Ama gördünüz, yetmedi. Yol yakınken bu ihaleleri iptal edin. Çünkü bu işçi Muğla’ya geçit vermez."
Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul da, "Biz ekmeğimizin, aşımızın peşindeyiz. Özelleştirme İdaresi’ne sesleniyorum. Bizi kendinize mal yapmayın. Önce kendinizi satın" diye konuştu.
Yatağan işçisine polis müdahalesi
İhale için teklif verme süresinin dolmasının ardından işçiler, kimlerin teklif verdiğini öğrenmek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) gitmek istedi. Ancak polis, işçileri barikatla engelledi. İşçilerin ÖİB binasına gitmeye çalışması üzerine polis biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sırasında çok sayıda işçi gazdan etkilenerek fenalaştı. Müdahalenin ardından sendikaların Yatağan Şube Başkanları binaya girerek bilgi aldı. Görüşmenin ardından TES-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik yetkililerin, tekliflerin alındığını ama İhale Yasası’ndan dolayı bilgi verilemediğini söylediklerini aktardı. Erçelik, ÖİB yetkililerinin iki haftalık bir sürenin sonunda ihalenin sonuçlandırılacağını bildirdiklerini kaydetti.Erçelik, "Bizim mücadelemiz yeni başladı. Teslim olmayacağız, bırakmayacağız. Yarın tekrar burada olacağız. Bizler en başta "Bu mücadele Türkiye’yi aydınlatacak" demiştik. Türkiye’yi aydınlatmak için de başkente geldik. Biz buradan sonuç almadan dönmeyeceğiz" dedi.
Erçelik, işçilerden temsili bir heyetin Ankara’da kalarak her gün saat 08.00-17.00 arasında Özelleştirme binası önünde olacağını, ihalenin yapılacağı gün de Yatağan Milas halkıyla ve çocuklarıyla beraber geleceklerini duyurdu.