İnsanı zehirlemek artık serbest
AKP, uluslararası tekellere hizmet ettiğini gösteren bir yönetmelik çıkardı. Türkiye GDO’lu ürünler için önemli bir pazar haline getirildi.
Dün yayımlanan yönetmelikle binde 9’a kadar GDO’lu ürünler serbest bırakıldı. Serbestlik insan sağlığını da tarım alanlarını da tehdit edecek.
Türkiye’de GDO dün itibarıyla resmen serbest bırakıldı. Ürünlerin binde 9’a kadar GDO’lu olabilmesine olanak sağlayan yönetmelik, biyogüvenlik yasasına aykırı olarak dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. AKP böylece Türkiye’yi Cargill, Monsanto gibi uluslararası gıda tekellerinin olağanüstü kâr elde edebileceği bir pazar haline getirdi. Hem insan sağlığını tehdit eden hem de tarım alanlarının kirlenmesine neden olan GDO’lar konusundaki yönetmeliğin, bebek mamalarında bile GDO’nun tespit edilmesinin hemen ardından yapılması dikkat çekti.
Resmi Gazete’de dün 5977 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı olarak yayınlanan yönetmelikle GDO serbest bırakıldı. Analiz sonucunda üründe yüzde 0,9 ve altında genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO) tespit edilmesi halinde bu durum "GDO bulaşanı" olarak değerlendirilecek. Bu, fiilen her türlü üründe GDO olabileceği anlamına geliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
PİSLİĞİ AKLAYACAKLAR
Yönetmelik değişikliği bebek mamalarında bile GDO tespit edilen başta Milupa olmak üzere piyasadaki çok sayıda büyük gıda üreticisini , aklama operasyonu olarak değerlendiriliyor. Buna göre, yönetmeliğe "GDO bulaşanı" tanımı eklendi. GDO bulaşanı, genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan GDO’lar olarak tanımlandı. Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi, kanuna aykırı yayınlanan yeni yönetmeliğin iptali için Danıştay’a gitmeye hazırlanıyor.
Monsanto Türkiye’de büyüyor
Uluslararası gıda tekeli Monsanto, yönetmelik değişikliği yapılacağını bildiğinden olsa gerek, geçtiğimiz ay Bursa’da yeni yatırımlar yapacağını açıklamıştı. Küresel tarım, tohum, kimya ve zirai ilaç devi ABD’Iİ Monsanto, Türkiye’deki yatırımlarını büyütme kararı aldı. Bu yıl Bursa’da 30 milyon dolarlık yatırım planlayan Monsanto, Türkiye’yi tohum merkezi yapacak. Mon- MONS santo Türkiye Temsilcisi Elie Assaf, Nisan ayında yaptığı açıklamada, ürettikleri tohumların yüzde 60’ını Türkiye’nin iç pazarında satacaklarını, yüzde 40’inin ise italya, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Irak gibi ülkelere ihraç edeceklerini duyurmuştu. Monsanto’nun Bergama, Çanakkale, Antakya ve Bursa’da 4 üretim tesisi bulunuyor.