ŞEKERİN TADI KAÇTI
Bakanlar Kurulu, nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 25 artırdı.
Bakanlar Kurulu, nişasta bazlı şeker kotasını yüzde 25 artırdı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında, "2013-2014 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından 244 bin 400 ton olarak belirlenen kotanın yüzde 25 oranında artırılması kararlaştırılmıştır" denildi. Karar bugünden itibaren yürürlüğe girdi.
ŞEKER PANCARI YERİNE MISIR
Şeker pancarı yerine mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerler, şekerli içeceklerden, çikolataya, hamur tatlılarından pek çok şekerli üründe kullanılıyor. Şeker-İş Sendikasının verilerine göre, Avrupa’da kişi başına 1 kilogramın altında tatlandırıcı düşerken Türkiye’de bu miktar 4 kilogramı da geçiyor. Avrupa Birliği (AB) tarımının lokomotifi konumunda olan Fransa, Hollanda ve İngiltere de NBŞ üretilmezken Almanya da bu oran pancar şekerinin yüzde 1.9’unu geçemiyor. Türkiye’de ise Şeker Kanunu’na göre, ülke toplam şeker kotasının yüzde 10’una kadar NBŞ üretimine izin veriliyor. Bakanlar Kurulu da bu oranı, yüzde 50’sine kadar artırmaya yetkili kılmıyor. Buna göre, toplam nüfusu yaklaşık 300 milyon olan AB-15 ülkelerinde toplam 300 bin ton olan NBŞ üretim izni, son artırımla Türkiye’de 305,500 ton düzeyine yükseltilmiş oldu.
PANKOBİRLİK KARŞI ÇIKIYOR
Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK) nişasta bazlı şeker kotasının artırılmasına karşı çıkıyor. Şeker fabrikalarında üretim devamlılığının korunması gerektiği görüşünü savunan PANKOBİRLİK, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 10 fabrikanın bu kapsamda çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bölgede toplam 1 milyar liralık tarımsal üretim olduğunu ve 10 binin üzerinde işçinin çalıştığı fabrikaların çoğunun bölgenin tek sanayi tesisi olduğuna dikkat çeken PANKOBİRLİK pancar üretiminin azalmasının sağlıklı beslenme açısından da ciddi riskler barındıracağına vurgu yapıyor. NBŞ’nin sanayiciler tarafından düşük maliyetli olduğu için tercih edildiğine dikkat çeken PANKOBİRLİK’e göre, ithalattaki yetersiz denetimler nedeniyle üretimine izin verilen miktarlar ile piyasada kullanılan miktarlar karşılaştırıldığında büyük miktarda fark çıkıyor.
NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETİMİ NE DURUMDA?
TÜRKİYE’de 6 tane nişasta bazlı şeker üreten fabrika var. Bunların 1 milyon ton kurulu kapasiteleri var, ürettikleri yıllık şeker miktarı 300-350 bin ton arasında değişiyor. Üç tane şirket de ayrıca iç piyasada yer almıyor ama 146 bin ton üretimle sadece ihracata yönelik çalışıyor. Bir milyon ton kurulu kapasite var ve 300-350 bin ton üretimle çalışıyorlar. Hükümet sürekli nişasta bazlı şekere yeşil ışık yakarak aradaki farkın kapatılmasına yol açıyor.