ENFLASYONDA YALANCI BAHAR
Enflasyonun çift haneye yaklaşmasındaki en önemli etkenlerden olan gıda fiyatlarının eylülde tahminlerin altında artmasıyla yıllık enflasyon ağustos ayındaki yüzde 9.54 seviyesinden yüzde 8.86´ya geriledi. Enflasyonun tahminlerin altında kalmasında gıda fiyatlarının etkili olduğuna ancak gıda dışı enflasyonda tahminlere paralel eylülde sert düşüşlerin yaşandığına dikkat çeken bankacılar, ekimde enerji zamlarının enflasyonu 0.4 puan yukarı taşıyacağını, yıl sonunda ise enflasyonun yüzde 9´lu seviyelerin altında kalmasının düşük bir olasılık olduğunu belirtiyor. Türkiye İstatistik Kurumu´nun verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi eylülde gıda fiyatlarında tahminlerin altındaki ve .giyim-ayakkabı grubundaki sert düşüşün desteğiyle yüzde 0.14 artışla yüzde 0.45 olan beklentilerin altında kaldı. Çekirdek enflasyon da yıllık bazda geriledi. Bir önceki aya göre yüzde 0.28 artan I endeksi, yıllık bazda yüzde 9.68´den yüzde 9.25´e düştü. Yurtiçi üretici fiyatları (Yl-ÜFE) eylülde yüzde 0.85 artarken yıllık artış yüzde 9.84 oldu. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, enflasyon rakamlarının, gıda sektöründeki fiyat artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini bir kere daha gösterdiğini belirtti. Yetkin, Bu rakamlar kısmen bu yıl yaşanan olumsuz iklim koşulları dolayısıyla tarım ürünlerinin fiyatlarındaki artışla bağlantılı olsa da esas olarak ülkemizde tarım ve gıda sektöründe üretimi geliştirmenin ve maliyetleri azaltmanın önemini gösteriyor dedi.
Enflasyonun çift haneye yaklaşmasındaki en önemli etkenlerden olan gıda fiyatlarının eylülde tahminlerin altında artmasıyla yıllık enflasyon ağustos ayındaki yüzde 9.54 seviyesinden yüzde 8.86’ya geriledi.
Enflasyonun tahminlerin altında kalmasında gıda fiyatlarının etkili olduğuna ancak gıda dışı enflasyonda tahminlere paralel eylülde sert düşüşlerin yaşandığına dikkat çeken bankacılar, ekimde enerji zamlarının enflasyonu 0.4 puan yukarı taşıyacağını, yıl sonunda ise enflasyonun yüzde 9’lu seviyelerin altında kalmasının düşük bir olasılık olduğunu belirtiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi eylülde gıda fiyatlarında tahminlerin altındaki ve .giyim-ayakkabı grubundaki sert düşüşün desteğiyle yüzde 0.14 artışla yüzde 0.45 olan beklentilerin altında kaldı. Çekirdek enflasyon da yıllık bazda geriledi. Bir önceki aya göre yüzde 0.28 artan I endeksi, yıllık bazda yüzde 9.68’den yüzde 9.25’e düştü.
Yurtiçi üretici fiyatları (Yl-ÜFE) eylülde yüzde 0.85 artarken yıllık artış yüzde 9.84 oldu. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, enflasyon rakamlarının, gıda sektöründeki fiyat artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini bir kere daha gösterdiğini belirtti. Yetkin, "Bu rakamlar kısmen bu yıl yaşanan olumsuz iklim koşulları dolayısıyla tarım ürünlerinin fiyatlarındaki artışla bağlantılı olsa da esas olarak ülkemizde tarım ve gıda sektöründe üretimi geliştirmenin ve maliyetleri azaltmanın önemini gösteriyor" dedi.