Direnişleriyle Eskişehir’de birleştirici bir güç haline gelen ICF işçileriyle dayanışma amacıyla düzenlenen şenlikğe Yapı-Yol Sen üyesi kamu emekçilerinden oluşan müzik grubu, gençlerden oluşan doğaçlama tiyatro grubu ‘Alegori’ renk kattı. Şair Rahmi Emeç’in direniş şiirleri okuduğu şenlikte yapılan konuşmalara kararlılık ve birlik vurgusu yapıldı.
ICF DİRENİŞİ İŞÇİLERE YOL GÖSTERİYOR
Şenlikte, halen fabrikada çalışan işçiler adına konuşan Sevgi Güneş, yıllardır örgütsüz çalışırken çektikleri sıkıntıları aşmak için sendikalı olduklarını söyledi. Birlikten güç doğduğunu anladıklarını belirten Güneş,“Bu süreçte örgütlenmek nedir, kadın işçi, erkek işçi nedir? Emek sömürüsü nasıl olur? Fikir sahibi olduk” dedi. ICF direnişinin diğer işçilere yol gösterdiğini kaydeden Güneş, direnişin tüm Eskişehir emekçilerinin direnişi olduğunu vurguladı.
İşten çıkarılan ve fabrika önünde direnişte olan işçiler adına konuşan Yasin Erkoca, “Sendikalı olmadan önce işimiz vardı. Ama açlık sınırın altında yaşıyorduk, sinemaya gidemiyorduk, akşamları eşimizi dostumuzu evimizde misafir edemiyorduk. Bu durumda çalışsak da çalışmasak da çok farkı yoktu” diye konuştu. Kazanacaklarını bildiklerini ifade eden Erkoca, “Patronların çeşitli imkanları olabilir ama ICF işçilerini de kendilerinin de yana dostları var. Büyük bir işçi güç birliği var ve elbette biz daha güçlüyüz” dedi.
ICF KIVILCIM YAKTI
Dayanışma şenliğine katılan ve ICF işçisi ile dayanışma neden önemli sorusuna cevap verenlerin ortak düşüncesi ‘ICF işçisinin Eskişehir’de örgütlülük açısından bir kıvılcım yaratabileceği’ yönünde. Doruk Isı Cihazları Fabrikasında çalışan Ahmet Arı, ICF işçileri dayanışmak işçin şenliğe katılan işçilerinden sadece biri. Arı, “İşçiyiz, birbirimize destek olmalıyız. Bize hiçbir işveren ya da bu hükümetlerin hiçbiri sahip çıkmaz. ICF işçisiyle dayanışmak için işçi olmam yeterli sebep” diye konuştu. Aynı fabrikadan Murat Gür ise; ICF işçisinin yaktığı kıvılcımın daha fazla işyerinin sendikalı olmasına vesile olabileceğine dikkat çekti.
AKADEMİ SINIF PUSULASINI KAYBETMEYECEK
Üniversiteden de dayanışma şenliği çalışmalarına yoğun ilgi olduğunu söyleyen akademisyenler, ‘akademide işçi sınıfı kavramının literatürden çıkarılmaya çalışıldığı bir dönemde akademisyenlerin işçilerle dayanışma halinde olmasının bilim camiası için de kazanım olduğu’ görüşünde. Yrd. Doç. Dr. Nadide Karkiner, şunları söyledi: “Toplumsal gerçekliği anlama çabasını sürdürdüğümüz sürece ezilenlerin gerçekliklerini anlamak, anlatmak ve mücadelelerine destek vermek zorundayız.” Zafer Güzey de sömürünün her şekline karşı durarak sınıfın mücadelesine destek vermek gerektiğini belirtti.
HALKIN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Dayanışma şenliğine DİSK Birleşik Metal İş Şube Başkanı Bayram Kavak’ın yanı sıra Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Genel Sekreter Selçuk Göktaş da katıldı. Şenlikte konuşma yapan Serdaroğlu, Eskişehir halkının desteğinin çok daha önemli olduğunu vurgulayan Serdaroğlu, “Gözümüz arkada değil. Ülkenin birçok yerinde birçok mücadeleyi bir arada veriyoruz. Düzce’de, İstanbul’da metal iş kolunun dışında Ülker işçileri, Sütaş işçileri direnişte. Diğer yandan kendi iş kolumuzda MESS’e karşı bir mücadeleyi sürdürüyoruz. Bu mücadele dozajı da arttırılarak devam edecek” dedi.
ICF İŞÇİSİYLE DAYANIŞMA NEDEN ÖNEMLİ?
Ufuk Güneş (Kamu emekçisi): İşçi sınıfı boynumdaki kravattan boğazımızdan geçen ekmeğe kadar her şeyi üreten sınıftır. Ben de bunun farkında olan bir kamu çalışanı olarak, dayanışma mesajımı vermek için buradayım.
Oytun Gökten, (İnşaat mühendisi): Sermayenin gücünü işçiler üzerinde kullanmasının karşısında duruyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Örgütlenme Komisyonu olarak IC işçilerinin yanındayız.
Meserret Yavaş, (Öğretmen): ICF işçisi umudun direnişi olduğu için onlarla beraberiz.
Birtürk Özkavak (Doktor): ICF işçisi hakkın nasıl alınacağını gösteriyor. Gösterdikleri kararlılıkla tüm emekçilere örnek oluyorlar.
Murat Yaman (Öğretmen): İşçilerin hak mücadelelerinin bayrağını bugün Eskişehir’de ICF işçisi taşıyor.
Hüseyin Öge (Emek Partisi Eskişehir İl Başkanı): Kapı önündeki direniş ve içerdeki arkadaşlarının onlarla dayanışması işçi sınıfında mücadele azminin gelişmekte olduğunu gösteriyor. Organize sanayi bölgesine sendikalı olma oranı oldukça düşük. ICF işçisinin direnişi bir kırılma yaratabilir. Bu mücadelenin başarıya ulaşması diğer işçilerin de önünü açacaktır.