ÇALIŞAN KADINI EVE GÖNDERME PAKETİ
CHP Tekirdağ Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Candan Yüceer, AKP Hükümeti´nin Meclis´e sevk ettiği kamuda ve özel sektörde çalışan kadınlara yönelik kanun tasarısını kadını eve gönderme paketi olarak değerlendirdi.
CHP Tekirdağ Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Candan Yüceer, AKP Hükümeti’nin Meclis’e sevk ettiği kamuda ve özel sektörde çalışan kadınlara yönelik kanun tasarısını "kadını eve gönderme paketi" olarak değerlendirdi.
Bakanlar Kurulu, "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasansı"nı önceki gün Meclis’e sevk etti.
Tasarıya göre kadın memurlara, analık izni sonrasında birinci doğumda 2, ikinci doğumda 4, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışma imkanı tanınacak.
Çoğul doğumlarda söz konusu sürelere birer ay ilave edilecek. Kadın işçilere doğum sonrası yarım çalışma ödeneği verilecek. Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar süreyle çalışan kadın işçilerin ücretleri ve çalıştıkları süreye denk gelen kısmı prim ve ücretleri işveren, çalışmadıkları süreye ilişkin kısmı İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.
‘ASIL AMAÇ NÜFUSU ARTIRMAK’
Tasarıyı Aydınlık’a değerlendiren Candan Yüceer, "Amaç kadın istihdamını değil nüfusu arttırmak. Esnek çalışmayı profesyonel anlamda çalışma hayatındaki kadınların, dar bir kesimin kullanabileceği görülüyor. Yine 5.5 yıl gibi bir süreden sonra kadının tekrar çalışması çok da uygulanabilir gibi gelmiyor.
Dolayısıyla sonrasında kadının çalışma hayatına dönmesi çok zor görünüyor. Belli çalışma alanlarında ise imkansız görünüyor. Kadın çalışsın, analık vazifesini de yerine getirsin ve bunu tek taraflı yapsın. Burada erkeklere hiçbir sorumluluk getirilmiyor" dedi.
Yüceer, "Kısa vadede kadınların çalışma hayatından yok olması var. Kısa vadede çözülmesi gereken sorun buyken tasarı şu an yakın gelecekte olmayan bir sorun üzerine kurgulanmış. Bunun amacı muhakkak başka şeyler… Bundan sonra daha önce de tartışıldığı gibi kürtajın yasaklanması, doğum kontrol yöntemlerinin yasaklanması gelecek gibi görünüyor" diye konuştu.
‘UYGULAMADA KARŞILIĞI YOK’
Her bilimsel araştırmada ortak kanının yaygın ve ucuz bir kreş sisteminin olmaması olduğunu belirten Yüceer, "Evde bakım çok önemli. Bunun için de hâlâ bir şey yok. Tasarıda sadece özel kreşlere destek olunması, belediyelerin kreş açması gibi şeyler geçiyor. Büyükşehir Kanunu’nda 100 bin nüfusun üzerindeki belediyelerde sığınma evi açma var ancak bunun bir yaptırımı yok. Yıllar geçti, kaç belediye sığınma evi açtı? Kreşte de aynı şey olacak. Keza yine yasada 150 kadından fazla çalıştıran yerlere kreş açma, 100 işçinin üzerinde olursa emzirme odası açtırma zorunluluğu var. Bu da uygulanmıyor. Yaptırımı yok. Dolayısıyla sadece ‘Özel kreşlere destek getireceğiz, belediyeler de kreş açsın’ sözüyle geçiştirilmesi; bunun uygulamada karşılığının olmayacağını, pratiğe dökülmeyeceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
‘SORUN OLAN ALANLAR BOŞ BIRAKILDI’
TASARININ Cumhurbaşkanı’nın "3-5 çocuk doğurun" politikasının karşılığında hazırlanmış bir paket gibi göründüğünü söyleyen Yüceer şöyle konuştu: "Kadınların istihdamını arttıracağınızı söylüyorsanız, ‘kadın hem çocuğuna baksın hem çalışabilsin’ deniliyorsa kreş desteği olmalıdır. EĞİTİM düzeyi arttıkça kadın istihdamı da artıyor. Dolayısıyla sanki buna karşı bir önlemmiş gibi geliyor. Hem bakımı hem de istihdamı birlikte ele almak ve ona göre adım atmak lazım. Özellikle sorun olan alanlar boş bırakılmış. Kadının eve gönderilmesini hazırlayan bir paket olmuş."