ÜCRETTE KADINLARA NEGATİF AYRIMCILIK!
TÜİK’in kadın konulu araştırmasına göre çalışan kadınlar, aynı işi yapan erkeklere göre daha az ücret alıyor. Erkek çalışanların yıllık ücret geliri ortalama 20 bin lira iken kadın çalışanların yıllık ücret geliri ise 15 bin lirada kalıyor
İş hayatındaki kadınların eğitim durumları ne olursa olsun, aynı eğitim seviyesindeki erkek çalışanlara göre daha az ücret aldığı ortaya çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan İstatistiklerle Kadın araştırmasına göre, iş hayatındaki kadınlar erkeklerden daha düşük ücret alıyor. Kadının ücreti, yüksek öğretim mezunu olması halinde de değişmiyor. Yüksek öğretim mezunu kadın çalışanların ortalama yıllık geliri, aynı eğitim düzeyinde bir erkek çalışanın gelirinden yüzde 1.3 oranında düşük seviyede bulunuyor. Ücret farkının en fazla olduğu eğitim düzeyi ise yüzde 1.8 ile lise altı eğitim seviyesindeki çalışanlar arasında gerçekleşiyor.
Diplomalı ve diplomasız tüm erkek çalışanların yıllık ortalama geliri 20 bin lira seviyesinde olurken, kadınlarda ortalama ücret seviyesi 15 bin liraya kadar iniyor.
Okur-yazar olmayan erkekler ortalama olarak 9 bin liranın üstünde gelir elde ederken, okur yazar olmayan kadınların geliri 6 bin lira seviyesinde kalıyor.
Lise altı eğitime sahip olan erkekler ortalama olarak yıllık 15 bin lira düzeyinde ücret elde ederken, aynı eğitim seviyesindeki kadınların ücreti 8 bin lira dolayında bulunuyor.
Yüksek öğretim mezunu erkeklerin ortalama yıllık ücreti 35 bin lirayı aşarken, aynı eğitim seviyesindeki kadınların ortalama gelirleri ise 27 bin lirada kalıyor.
Erkeklerin yarısı
Araştırma, iş hayatındaki kadınların sayısının da erkeklerin yarısı kadar olduğunu ortaya koydu. Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus içerisinde istihdam oranı kadın ve erkek birlikte yüzde 45.5 olarak gerçekleşirken, bu oran erkeklerde yüzde 64.8, kadınlarda ise yüzde 26.7 seviyesinde oldu.
EĞİTİM durumuna göre işgücüne katılım oranı incelendiğinde, kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe işgücüne daha fazla katıldıkları görüldü. Okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 16, lise altı eğitimli kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 25.8, lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 31.9, mesleki veya teknik lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 39.8 iken yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 71,3 oldu.
Erkeklerden beş yıl daha fazla yaşıyorlar
Kadınlara ilişkin olarak ilginç ekonomik ve sosyal göstergeleri ortaya koyan araştırmanın diğer sonuçları özetle şöyle:
– Kadın nüfus erkeklerden daha az. Nüfusun yüzde 49.8’i kadın.
– Kadınlar erkeklerden 5 yıl fazla yaşıyor. Kadınların ortalama ömrü 80.7 yıl.
– Her dört kadından biri obez. Erkeklerin ise 7’de biri obez.
– Okuma yazma bilmeyen kadın nüfus oranı erkeklerden 5 kat fazla.
– Kadınlarda ilk evlenme yaşı 23.9 olarak hesaplandı.
– Boşanma yaşının en yüksek olduğu il 38.8 ile Yalova oldu.
– Kadınların hanehalkı ve aile bakımı faaliyetine ayırdığı süre günde 4 saat 17 dakika oldu.
– Her 10 kadından 4’ü eşinden veya birlikte yaşadığı kişiden fiziksel şiddet gördü.
– Kadınlar siyasi alanda erkeklere göre daha az yer aldı.