ÇİKOLATA DEVİNDE GREV KARARI
Tekgıda-İş Sendikası, Nestle işvereni ile ilk defa oturduğu Toplu İş Sözleşmesi (TİS) masasından grev kararıyla kalktı. Karacabey fabrikasında çalışan 900 işçi 21 Haziran sabahı greve çıkıyor
Tekgıda-İş Sendikası, Nestle işvereni ile ilk defa oturduğu Toplu İş Sözleşmesi (TİS) masasından grev kararıyla kalktı. Karacabey fabrikasında çalışan 900 işçi 21 Haziran sabahı greve çıkıyor
Mustafa Akyürek, 12 Haziran’da Bursa Karacabey’de Nestle işçilerine TİS görüşmeleriyle ilgili bilgi verdi; sendikanın Mustafa Kemal Paşa Şube Başkanı Engin Öz ve örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya ile birlikte üyelerin grev sürecine ilişkin sorularını yanıtladı.
NESTLE çikolata ve cips fabrikalarında çalışan yaklaşık 900 işçi adına yürütülen TİS görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Tekgıda-İş Sendikası grev kararı aldı. Grev, 21 Haziran Salı sabahı başlayacak.
Grev kararının arabulucu aşaması da dahil 10 görüşmenin sonucunda arılaşmaya varılamadığı için alındığını söyleyen Tekgıda-İş Sendikası Genel SEKRETERİ Mustafa Akyürek, işverenin Özgıda-İş döneminden kalan diyalog alışkanlığının anlaşmayı tıkadığını ifade etti. Anlaşmazlığın ücretle sınırlı olmadığını vurgulayan Akyürek, çalışma düzenine dair de işçilerin sıkıntılan olduğunu belirtti ve "Biz bu konularda da TİS taslağımıza maddeler koyduk. Gerçek anlamda bir düzenleme istiyoruz" dedi.
"Taleplerimizde ısrarcıyız" diyen Akyürek, 21 Haziran sabahı Genel Başkan Mustafa Türkel dahil olmak üzere bütün yöneticilerle birlikte grevi başlatacaklarını söyledi. Süreçle ilgili işçilerle toplantı yaptıklannı ve grev kararını ortak mutabakatla aldıklarını ifade eden Akyürek, anlaşmazlık maddelerini de şöyle anlattı:
ANLAŞMAZLIK SADECE ÜCRETTEN DEĞİL
"Fabrikada çağn üzerine çalışma yaptırılıyor. Çok sayıda işçi 10-11 ay böyle çalıştırılıyor. Biz esnek çalışmanın kaldırılarak işçilerin kadroya geçirilmesini istiyoruz. Fabrikada iş sağlığı ve güvenlik önlemlerinin işçi için eziyete dönüştürüldügünü gördük. Mesela baretlerin üzerine aynca şapka taktırılıyor. İş kıyafetleri kalın ancak ortam sıcaklığı buna göre ayarlanmıyor. Klimalar yeterli değil ve çalıştırılmıyor. Bunların düzeltilmesi de taleplerimiz arasında. İşçiler zorunlu mesaiye bırakılıyor. İşçiler zorunlu olarak mesaiye kalmak istemiyor. Eğer kalmak gerekecekse de yüzde 200 mesai ücreti istiyoruz."
Ücretlerde de 1. yıl taleplerinin ortalama 7 yıllık, brüt 1.647 TL maaş alan bir işçi için seyyanen 555 TL, her kıdem yılı için de 20 TL; 2. yıl içinse enflasyon üzerine 5 puan zam olduğunu belirtti. Akyürek işverenin teklifini de şöyle açıkladı: 0-5 yıla kadar kıdemi olan işçi için 100 TL zam, her kıdem yılı için artı 8 TL. 6-10 yıla kadar, 175 TL zam, her kıdem yılı için artı 16 TL. 11 yıl ve üstü için 200 TL zam, her kıdem yılı için artı 16 TL. Çağrılarımız ve iyi niyetimizin karşılığım bulamadık diyen Mustafa Akyürek, işçilerden kendilerine güvenmelerini istedi. Birlik ve beraberlik içinde hareket edeceklerinin altını çizen Akyürek, "Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.