İNSANCA YASAM İÇİN GREVE ÇIKTILAR
DÜŞÜK ücret, sözleşmeli çalışma nedeniyle dağılan aileler, ağır çalışma şartları…
‘AÇLIKTAN ÖLMEYİZ…’
DÜŞÜK ücret, sözleşmeli çalışma nedeniyle dağılan aileler, ağır çalışma şartları… Bu koşullara karşı önce Öz Gıda-İş’ten istifa ederek Tek Gıda-İş’e geçen işçiler, dün taleplerinin karşılanması için greve çıktı. Fabrikaya "Bu işyerinde grev var" pankartı asan işçiler hep bir ağızdan ‘Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz" dedi.
NESTLE SU VE ERİKLİ SU’DA DA GREV KAPIDA
NESTLE İŞÇİLERİ GREVE ÇIKTI: Bursa Karacabey’de bulunan Nestle fabrikasında çalışan 900 işçi güne grevle başladı. Tek Gıda-İş Sendikası üyesi işçiler, patronun önerilerinin taleplerinin yanma bile yaklaşmadığını belirterek, grevde kararlı olduklarını söyledi. Kendilerine sormadan hareket ettiği için Öz Gıda-Iş’ten istifa ederek Tek GıdaIş’e geçen işçiler sözleşme taslağının onayları alınarak patrona sunulduğunu, imzanın da bu şekilde atılması gerektiğini söyledi. Son görüşmelerden de sonuç çıkmaması üzerine dün sabah fabrika önünde toplanan işçilere, gece vardiyasından çıkan işçiler de ‘Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz" sloganlarıyla katıldı, işçiler Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Genel Sekreter Mustafa Akyürek ve Türk-Iş Marmara Bölge Temsilcisiyle birlikte fabrika girişine "Bu işyerinde grev var" pankartını astı.
Omuz omuza grev halayı çekerken işçiler sıkı sık; ‘Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz", "Direne direne kazanacağız", "iş ekmek yoksa barış da yok", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarını attı.
ARTIK BİZİ KİMSE KANDIRAMAYACAK
Grev yerinde konuştuğumuz 7 yıllık Nestle işçisi Savaş Ekeci, sözleşmeli personel olarak çalıştığını belirterek şöyle devam etti: "Kadrolu işim olmadı. Çağrı üzerine sipariş olduğunda geliyorum. Bu şekilde çalışmak beni çok zorladı. Evimi geçindirmekte çok zorluklar yaşadım. Sonrasında maddi sorunlar baş gösterdi ve bu aile yaşamımı olumsuz yönde etkiledi. Eşimden boşandım." Nestle işçisinin şimdiye kadar gerek eski sendika gerekse patron tarafından hep kandırıldığını dile getiren Ekeci, ‘Artık uyandık 900 işçi arkadaşımla bugün fabrika önünde buluştuk ve grev pankartımızı astık. 900 kişiden 600’ü asgari ücretle çalışıyor. Dünya devi Nestle işçisini de dünya devi yapmalı. Sözleşme taslağıyla ilgili bilgim yoktu ilk etapta. Temsilciler aracılığıyla bilgilendim ben ama taslak bizlerin de onayını aldı. Bundan sonra sonuna kadar devam edeceğiz çünkü bu ekmek kavgası, hepimiz geçim derdindeyiz bu kutsal davada sonuna kadar gideceğiz" diye konuştu.
DAHA İYİ BİR ÇALIŞMA ORTAMI İSTİYORUZ
Sendika değiştirdikleri için 2014 yılında işten atılan ve sonra işe geri dönen 28 işçiden biri olan Sefa Çakır, "Bizler tekrar işbaşı yaparak sendikamızı içeriden değiştirdik. Bu sefer arkadaşlarımızla dik duruşumuzu sergiledik. Fakat sözleşmeyi sendikamız hazırladı ve bizlere sundu. Bizler de bu sözleşme taslağını onayladık. Patronla sendika arasında 10 kez görüşme oldu ve bu görüşmeden bir sonuç çıkmadı" dedi. Çalışma koşullarının ağırlığına da dikkat çeken Çakır, şöyle devam etti: "Fabrikada klimalar sıcak havalarda işe yaramıyor. Soğuk havalarda ise iş elbiselerimiz yetersiz kalıyor. Daha iyi bir çalışma yaşamı istiyoruz."
İSÇİ NE İSTİYOR, PATRON NE DAYATIYOR?
TEK GIDA-İŞ’in Nestle patronu ile yapılan görüşmelerde sunduğu taslakta tüm işçilerin kadroya alınması talep edildi. Zorunlu mesailerin kaldırılması, iş sağlığı ve güvenliği dikkate alınıp çalışma şartlarının düzenlenmesi istenen taslakta, ücretlere 1. yıl ortalama 7 yıllık çalışan ve brüt 1647 TL ücret alan bir işçi için seyyanen 555 TL, her kıdem yılı için de 20 TL; 2. yıl içinse enflasyon üzerine 5 puan zam talep edildi. Patron ise 0-5 yıla kadar kıdemi olan işçi için 100 TL zam, her kıdem yılı için artı 8 TL; 610 yıla kadar 175 TL zam her kıdem yılı için ise artı 16 TL; 11 yıl ve üzeri işçiler için ise 200 TL zam her kıdem yılı için de artı 16 TL artış dayatmasında bulundu.
HAKLARIMIZI ALMAK İÇİN GREVDEYİZ
14 yıldır Nestle de çalışan Erkan Çetin, "Benim çalıştığım bölüm biraz daha rahat. Ama diğer bölümlerde çalışan arkadaşlarımın çalışma ortamı çok sıcak oluyor. Bu da çalışmamızı zorluyor. 14 yıldır bu fabrikadayım aldığımız ücret hep asgari ücretin altında kaldı. Bir an önce taleplerimiz karşılansın, çalışma şartlarımız, çalışma ortamımız elverişli hale getirilsin biz de işimize geri dönelim. Hazırlanan taslak bizim isteklerimizi karşılayacak bir taslak. Biz de bugün bu haklarımızı kazanmak için grevdeyiz" dedi.
KIDEM tazminatı dahil sermayenin istekleri doğrultusunda yasal düzenleme yapanlarla karşı karşıya olduklarını söyleyen Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de "Kiralık işçilik bürolarıyla Türkiye işçi sınıfı sınıfta kalmıştır. Saldırılar her geçen gün artmaktadır. Kıdem tazminatımıza şimdi de göz diktiler. Eğer kıdem tazminatımız giderse hiçbir şeyimiz kalmaz. Çocuklarımızın yüzüne bakamaz duruma düşmemek için kıdem tazminatımıza sahip çıkmalıyız" dedi. Kıdem tazminatını gasbedecek yasal düzenleme Meclise gelir gelmez "Hiçbir yerden emir karar beklemeden" örgütlü oldukları tüm işyerlerinde şalteri indireceklerini dile getiren Türkel, "Bugün bütün bu saldırıların ortasında Nestle işçileri greve çıktı. Hepimizin yolu açık olsun. Bugün Nestle işvereni reklamlara harcadığı paranın yarısını işçilerin ücretlerine aktarsa bütün sorunlar ortadan kalkar" dedi.
Çalışanların çalışma şartlarından şikayetçi olduğunu söyleyen Türkel; "işçiler mutsuz ama Nestle işvereni çok mutlu. Kendilerini dünyanın mutlu devi olarak görenlerin mutluluğunu bozarız biz de. Biz bu işi masa başında çözecek, işçilerimizin isteklerini karşılayacak bir sözleşmeyi imzalamaya hazırız. Ama işveren buna yanaşmamakta inat ediyor. Nestle işçisinin onayladığı bir sözleşmeyi imzalamaya hazırız biz. Bu sözleşme imzalanana kadar grevimiz devam edecek. Nestle Su ve Erikli Su’da da grev kapıda. Biz bu işçilerimizle birlikte kader birliği yaptık. Ya işçilerin istediği bir sözleşme imzalanacak ya da grev sürecek" dedi.
İŞÇİLERİN 600’Ü ASGARİ ÜCRET ALIYOR
TEK GIDA-İŞ Genel SEKRETERİ Mustafa Akyürek; toplusözleşme görüşmelerinin mutlu bitmesini istediklerini ancak Nestle patronunun buna yanaşmadığını söyledi. Şimdiye kadar 10 görüşme yaptıkları bilgisini veren Akyürek, "Üyelerimizin 600’ü asgari ücret alıyor Biz bunu kabul etmeyeceğimizi söyledik ve bugün greve çıktık, iş sağlığının hiçe sayıldığı bir ortamda çalışıyor olmanıza ve eziyet edilmenize sendika olarak sessiz kalamayacağımızı söyledik. Sendikamız sadece ücretlerin artırılmasını değil bu çalışma koşullarının da düzeltilmesini istedi. Fakat işveren buna yanaşmadı. Geçmişin alışkanlıklarını ve uygulamalarını bize dayatmak istediler ama biz bunu kabul etmeyeceğimizi söyledik. İşverenin bize sunduğu taslağı kabul etmemizi kimse beklemesin" dedi.