7 AYDA 1049 ÖLÜM
Ölümlü iş kazalarına ilişkin hazırlanan rapor çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Temmuz ayında iş kazaları sonucu 133 işçi can verdi. 2016´nın ilk 7 ayında ise 1049 işçi aramızdan ayrıldı
İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, "Temmuz Ayı iş Cinayetleri Raporu"nu açıkladı. Yazılı, görsel ve dijital basından edinilen bilgiye dayanarak hazırlanan rapora göre, temmuz ayında iş kazaları sonucu en az 133 işçi yaşamını yitirdi. 2016 yılının ilk 7 ayında ise iş cinayetleri sonucu en az 1049 işçi aramızdan ayrıldı. Temmuz ayında yaşamını yitiren 133 emekçinin 107’si işçi/memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 20’si çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 6’sı esnaflardan olmak üzere 26’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluştu.
EN ÇOK ÖLÜM TARIMDA
îşçi ölümleri en çok tarım, inşaat, konaklama, taşımacılık, ticaret ve tekstil işkollarında yoğunlaştı. Tanm/orman işkolunda 44 işçi, inşaatyyol işkolunda 26 işçi, konaklama/eğlence işkolunda 9 işçi, taşımacılık işkolunda 8 işçi, ticaret/büro/eğitim/sinema işkolunda 6 emekçi, tekstil/deri işkolunda 5 işçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi. Raporda, iş cinayetlerinin nedenleri de yer aldı. İşçiler en çok servis/trafik kazası, ezilme/göçük, düşme, kalp krizi, intihar nedenli can verdi. Trafik/servis kazası nedeniyle 45 işçi, silahlı saldın/ayı saldırısı/mayın patlaması/yıldırım düşmesi/boğa saldırısı gibi diğer nedenlerden dolayı 23 işçi, ezilme/göçük nedeniyle 17 işçi, düşme nedeniyle 13 işçi, kalp krizi nedeniyle 10 işçi, intihar nedeniyle 9 işçi yaşamını yitirdi.
MANİSA İLK SIRADA
İş cinayetlerinin en çok yaşandığı iller arasında Manisa, Antalya, Aydın, İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Niğde ilk sıralarda yer aldı. Manisa’da 11 ölüm, Antalya’da 8 ölüm, Aydm’da 7 ölüm, İstanbul’da 6 ölüm, Bursa, Kocaeli ve Niğde’de 5’er ölüm yaşandı. Temmuz ayında yaşanan iş cinayetlerinde hayatım kaybedenler arasmda çocuk ve yaşlı işçilerin bulunması dikkat çekti. İş cinayetlerinde 12 çocuk ve 25 yaşlı işçi can verdi.