40 MİLYON TON BUĞDAYA 11 MİLYAR DOLAR ÖDEDİK
Türkiye´nin işlenmemiş tarım ürünlerinde dışa bağımlı hale geldiği bildirildi. TZOB´un açıklamalarını eleştiren Bursa Milletvekili Sarıbal, tarımdaki ithalat faturasına dikkat çekti
TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) geçen günlerde yaptığı açıklamada, son 10.5 yıllık dönemde, tarım ve gıdayla ilgili 24 fasılda 46 milyar dolarlık dış ticaret fazlası bulunduğu açıklamıştı. Bu açıklamaya CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan itiraz geldi.
Tarımsal ihracatın ithalata bağımlı hale geldiğini kaydeden Sarıbal, TZOB’un açıkladığı tutarın Türkiye’nin tarım ürünleri dış ticareti bakımından bulunduğu konumu ortaya koymaktan uzak olduğunu öne sürdü.
Ülkelerin tarım ve gıdaya ilişkin dış ticaret verileri değerlendirilirken, Avrupa Birliği üyesi tüm ülkelerin kullandığı Dünya Ticaret Örgütü sınıflandırmasının kullanılması gerektiğini ifade eden Sarıbal, "BuA sınıflamada tarım dış ticareti, gıda maddeleri ve tarımsal ham maddeler (işlenmemiş ürünler) olmak üzere iki ayrı kalemde değerlendirilmektedir" dedi.
HAMMADDE DE 6 KAT
AKP iktidarları döneminde Türkiye’nin tarımsal ihracatının da ithalata bağımlı hale geldiğini vurgulayan Sarıbal, "Gıdada ihracatın yüzde 60’ı kadar ithalat yapılmıştır. Tarımsal hammadde ithalatı ise ihracatın 6 katına ulaşmıştır. AKP döneminde 10 milyar dolarlık tarımsal hammadde ihracatına karşılık 60 milyar dolarlık ithalat yapılmıştır. Gıda sektörü ithal ettiği hammaddeyi işleyerek yine yurt dışına satmıştır" diye konuştu.
BUĞDAY İTHALATI
AKP iktidarında 40 milyon ton buğday, 17 milyon ton soya, 12 milyon ton mısır, 10 milyon ton pamuk, 7 milyon ton ayçiçeği, 4 milyon ton pirinç ve çeltik ithalatı yapıldığını hatırlatan Sarıbal, şu bilgileri verdi: "AKP’li yıllarda pamuk ithalatına 16 milyar dolar, buğday ithalatına 11 milyar dolar, soya ithalatına 7 milyar dolar, ayçiçeği ithalatına 4 milyar dolar, mısır ithalatına 3 milyar dolar, pirinç ve çeltik ithalatına 2 milyar dolar ödenmiştir.
Bu yılın ilk 7 aylık (Ocak-Temmuz) döneminde ithal edilen yağlı tohum ve türevleri miktarı 3.7 milyon tondur. Bunun 1.3 milyon tonu soya fasulyesi, 960 bin tonu küspe, 835 bin tonu ise ham yağdır. Bu dönemde ithal edilen buğday 2.2 milyon tona, mısır 500 bin tona, pirinç 180 bin tona ulaşmıştır. Pamuk ithalatı 600 bin tonu; mercimek ithalatı ise 200 bin tonu aşmıştır."
Sarıbal: Üretim maliyetleri düşürülmeli
İHRACATIN artırılamadığını, ithalatın azarlamadığını ifade eden Sarıbal, alınması gereken önlemlerle ilgili olarak şu görüşleri savundu: ‘Türkiye ekolojik zenginlik ve ürün çeşitliliği bakımından dünyanın sayılı ülkelerinden birisidir. Ancak bu potansiyel yeterince değerlendirilmiyor; ihracat artırılamıyor, ithalat düşürülemiyor. Oysa Türkiye 1980’li yıllara kadar büyük ölçüde kendini besleyebilen bir ülke idi.Tarımda dış ticaret dengesinin ihracat yönünde sağlanabilmesi; ancak üretim maliyetlerinin düşürülmesi, destekleme araçlarının doğru ve amaca uygun olarak kullanılması, planlı ve emekten yana politikalarla sağlanabilir."