İş kazalarının ve ölümlerin önleneceği iddiasıyla 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yasası çıkarılalı tam beş yıl oldu, ancak iş cinayetleri artarak sürüyor. TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Genel Başkanı Ali Ekber Çakar, yasanın iş kazalarını ve iş cinayetlerini engelleyemediğine dikkat çekerek, "İş cinayetleri yasa çıkarılmadan önceki 6 yıla göre yüzde 154 arttı" dedi.
Çakar, 30 Haziran 2012 tarihinde çıkarılan yasanın beşinci yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ilk gündeme geldiği günden beri bu yasayla iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenemeyeceği uyarısında bulunduklarını ve bu uyarılarında haklı çıktıklarını hatırlattı. Yasada ve ilgili yönetmeliklerde defalarca değişiklik yapılmasına rağmen kazaların ve iş cinayetlerinin artarak devam ettiğini belirten Çakar, "Yasa çıktığından beri hiçbir şey değişmedi. Her gün en az beş kişi iş kazalarında hayatını kaybediyor. Oysa 2012 yılında yasa çıkarılırken ‘iş kazalarını önleyeceği’ özellikle belirtiliyordu. Fakat yasa çıktığından bu yana en az 7 bin 693 çalışan hayatını kaybetti. Bu sayı, 2012 öncesi 6 yılın toplam ölüm sayısından yüzde 154 fazla" ifadelerini kullandı.
Bağımsız enstitü kurulmadığı sürece…
Çakar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yasanın kabul edildiği günden beri söylüyoruz: 6331 sayılı yasa ve getirilen sistem ile iş kazaları önlenemez. Mevcut sistem, tüm kuralların Çalışma Bakanlığı tarafından belirlendiği, işyerlerinin denetlenmediği, işyerlerine yaptırım uygulanmadığı, pratikte işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlamanın işveren yükümlülüğü olmaktan çıkarılıp iş güvenliği uzmanının yükümlülüğü haline getirildiği bir sistem. EĞİTİM, denetim dâhil işçi sağlığı ve iş güvenliği üzerine kararların alınacağı; sendikalar, üniversiteler, TMMOB, TTB’nin de aralarında bulunduğu, idari ve mali yönden bağımsız bir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Enstitüsü kurulmadığı ve mevzuat ile uygulamalar değiştirilmediği sürece her gün, her ay, her yıl kazaları ve can kayıplarını yine konuşuyor olacağız."
MMO Başkanı Çakar, iş cinayetlerinin önlenmesi için çalışma yaşamına ilişkin mevzuatın kurulacak bu enstitü tarafından yeniden düzenlenmesi, esnek ve taşeron çalışmanın yasaklanması; örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.