İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan haziran ayına ait İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde yer alan 242 ürünün 68’inin perakende fiyatının arttığı, 30 ürünün fiyatının düştüğü ve 144 ürünün de fiyatının değişmediğini açıklandı.
İTO, piyasaların şeffaflığını sağlamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Haziran ayında İstanbul’da perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri, fiyatları ve değişim oranlarıyla birlikte açıkladı. Buna göre, Gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler grubunda yer alan patlıcan, 2017 Haziran ayı itibariyle yüzde 13,95 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Fiyatlarında artış yaşanan diğer ürünler yine aynı gruptan; yüzde 10,40 ile kabak, yüzde 7,60 ile koyun eti ve yüzde 6,06 ile limon oldu.
Domates ucuzladı
2017 Haziran ayında domates yüzde 33.71 gerileme göstererek fiyatı en fazla azalış gösteren ürün oldu. Fiyatında azalış izlenen diğer ürünler yüzde 23,68 ile erik, yüzde 20,48 ile kayısı ve yüzde 14,60 ile taze fasulye oldu.
Enflasyon bugün açıklanıyor
İstanbul Ticaret Odası’nın öncü olarak kabul edilen verilerinin ardından gözler bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak haziran ayı enflasyon verilerine çevrildi. TÜİK’in mayıs ayı verilerine göre Türkiye’de enflasyon yüzde 11,72’ye yükselmişti. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık fiyat artışı ise yüzde 16,91 olmuş, bu durum gelirinin büyük bir kısmını gıdaya harcamak zorunda olan dar gelirlinin enflasyonu daha yüksek hissetmesine yol açmıştı. Alkollü içecekler ve tütünde yıllık fiyat artışı yüzde 21,69 olurken, ulaştırma grubunda bu rakam yüzde 15,81, sağlık grubunda yüzde 13,29 seviyelerinde bulunuyor.
Gıda ithalatının etkileri temmuzda hissedilir
Döviz kurunda yaşanan sert artışın yanında Türkiye ekonomisinin yapısal sorunları ve tarım ve hayvancılıkta yanlış politikalar da eklenince özellikle gıda fiyatları, enflasyonu yukarı çekiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da açıklamalarında yüksek gıda fiyatlarına dikkat çekiyor. Hükümet ise gıda fiyatlarını düşürmek için ithalatın önünü açtı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye göre gıdada ithalatın etkileri temmuz ayında görülmeye başlanacak. Ziraat odaları ise fiyatların ithalatla birlikte düşüşünün çok sınırlı kalacağını, yerli üreticinin ithalatla birlikte iflas etme riskinin yükseldiğini bildiriyor.