Hava sıcaklığındaki, nem ve yağış dengesindeki değişikliklere bağlı olarak tarladan alınan verimin azaldığını belirten Cem Özkan, Kuraklık tehlikesini göz ardı edemeyiz.
Hava sıcaklığındaki, nem ve yağış dengesindeki değişikliklere bağlı olarak tarladan alınan verimin azaldığını belirten Cem Özkan, "Kuraklık tehlikesini göz ardı edemeyiz. Kuraklığa dayanıklı bitkilere yönlenmemiz gerekiyor" diye konuştu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde iyi tarımın desteklenmesi için önemli çalışmalara imza atıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, "Uygulama tarlalarımızda, çiftçilerimize fayda sağlayacak çalışmalar yürütüyoruz. Ancak bizim tarlalarımızda da verimde düşüş var. Her yıl dekar başına ortalama 600 kilogram buğday hasatı yapılıyordu, bu rakam son hasatta 200 kilograma kadar düştü" dedi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarım ürünlerinde verimi artırmaya yönelik çalışmalarını Haymana, Ayaş ve Kalecik’te yer alan uygulama çiftliklerinde gerçekleştiriyor.
Kar beklenirken yağan yağmur ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar küresel ısınma gerçeğini gözler önüne seriyor. Sıcaklık, yağış ve nem gibi unsurların bitkilerin büyümesi için kritik önem taşıdığını belirten Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Cem Özkan, "Kış günü bahar mevsimi yaşıyoruz. Gözlenen bu değişiklik bitkilerden aldığımız verimin azalmasına neden oluyor. Çalışmalarımızı kuraklığa dayanıklı bitkiler üzerinde yoğunlaştırmalıyız" dedi.
"BÖCEK SAYISINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ"
Prof. Dr. Özkan, hava şartlarındaki değişikliğin bitkiler kadar hayvanları da etkilediğini belirtti. Kurak geçen kış mevsiminin ardından yaz aylarında böcek sayısında artış beklediklerini anlatan Özkan, "Öngörümüz böceklerin artacağı yönünde ancak tarım açısından değerlendirdiğimizde faydalı ve zararlı olmak üzere iki tip böcek var. Her iki tür de de artış bekliyoruz" dedi. Zararlı böceklerin bitkilerin hasta olmasına neden olduğunu ve verimin düşmesindeki önemli etkenlerden biri olduğunu söyleyen Özkan, "Kuraklık, zararlı böceklerin artmasına neden olabilir ve bu durum da ilaç kullanımında artışı getiriyor. İlaç kullanımın artması ekonomik yük anlamına geliyor. İstilacı türler için önlem alınmalı" diye konuştu. Özkan, "Sıcaklık artışıyla böceklerde döl sayıları artacak, ekonomik zarar eşiği düşecek, ilaçlama sayısı artacak, ilaçlarda yaşanan direnç sorunları artacaktır. Tarım ilacı kullanım sıklığı artacak, ilaçların etkinliği azalacak, maliyetler ve çevresel riskler artacaktır" değerlendirmesi yaptı.
‘PROBLEME UYUM SAĞLAMALIYIZ’
Ankara Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Somuncu meteorolojik kuraklığın tarımsal kuraklığa dönüştüğünü belirterek, "Bu durum gıda güvenliğini riske sokuyor. Bu şekilde devam ederse ithalat giderek artacak" uyarısında bulundu. En kurak dönemlerden birinin yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Somuncu, "Yağışlarda ciddi kaymalar yaşanıyor. Şu an ocak ortasmdayız ve toprağın üzerinde kar yok. İpuçlarını görüyoruz. Türkiye’de gelecekte ciddi bir risk ortaya çıkabilir. Yapılacak tek iş ortaya çıkan bu probleme uyum sağlamak ve tarımdan kaynaklı karbon azaltımı konusunda çaba harcamak" diye konuştu.