Üretici ile market arasındaki fiyat makası her gün açılıyor. Tarladan sofraya lahananın fiyat farkı yüzde 390’a ulaşıyor.
Yurttaşın sofrası her geçen gün zamlanıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayında markette 42 ürünün 27’sinde, üreticide 34 ürünün 17’sinde fiyatların arttığını, markette 11, üreticide 7 üründe fiyatların düştüğünü, fiyatın markette 4, üreticide 10 üründe değişmediğini söyledi.
Ocak ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla lahana, portakal, patates, maydanoz, kuru kayısı ve pırasada yaşandı. Üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 389 ile lahanada görüldü, fiyat farkı portakalda yüzde 353, patateste yüzde 267 oldu.
Lahana 4.9 kat, portakal 4.5 kat, patates 3.7 kat, maydanoz, kuru kayısı ve pırasada 3.6 kat, kuru soğan 3.5 fazlaya tüketiciye satıldığına dikkati çeken Bayraktar, “Bugün üreticide 32 kuruş olan lahana markette 1 lira 55 kuruşa, 60 kuruş olan portakal 2 lira 72 kuruşa, 55 kuruş olan patates 2 lira 2 kuruşa, 34 kuruş olan maydanoz 1 lira 23 kuruşa, 9 lira olan kuru kayısı 32 lira 28 kuruşa, 75 kuruş olan pırasa 2 lira 68 kuruşa, 53 kuruş olan kuru soğan 1 lira 85 kuruşa satılmaktadır” dedi.
Mandalina birinci
TZOB açıklamasında Ocak 2018 ile ilgili şu tespitlere yer verdi:
* Markette en fazla fiyat artışı yüzde 24.19 ile kuru incirde görüldü. Kuru incirdeki fiyat artışını yüzde 18.66 ile sivri biber, yüzde 16.86 ile patlıcan, yüzde 16.01 ile salatalık takip etti.
* Ocak ayında üretici fiyatlarında, maydanoz, pırasa, yeşil soğan, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı ve kuru incir fiyatında değişim olmazken, limonun yüzde 22.50’azalmayla fiyatı en fazla düşen ürün oldu.
* Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 28.21 ile mandalinada görüldü. Mandalinadaki fiyat artışını yüzde 26.83 ile sivri biber, yüzde 25.55 ile salatalık, yüzde 25.24 ile patlıcan izledi.