Yüzde 10,26 ile çift hanede kalan enflasyon Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyon hedefine dair kuşkuları artırırken, Banka yüksek enflasyonun sorumlusu olarak gıda fiyatlarını işaret etti. Yapılan açıklamada, hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda fiyatlarına bağlı olarak" yükselen gıda enflyasyonunun, "tüketici enflasyonundaki düşüşü sınırlayan ana unsur" oluduğuna dikkat çekildi.
Merkez Bankası’nın, Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, "Enflasyondaki düşüşte petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki görünüm paralelinde gerileyen enerji fiyatları ile temel mal grubu enflasyonu etkili oldu" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:
» Bir süredir yükseliş eğiliminde olan temel mal yıllık enflasyonu bu dönemde bir miktar düşüş kaydetti, yavaşlamanın alt gruplar geneline yayıldığı gözlendi. Çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları sınırlı bir düşüş kaydederken, ana eğilimleri yüksek seviyesini korudu.
» Grup yıllık enflasyonundaki artışta, paket tur fiyatları (aylık artışı yüzde 10,80) ile sağlık hizmetleri (temel hastane ve dişçilik hizmetleri) öncülüğünde yükselen diğer hizmetler grubu enflasyonu belirleyici oldu.
» Temel mal grubu yıllık enflasyonu şubat ayında 0,65 puanlık düşüşle yüzde 14,93 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyon tüm alt gruplarda geriledi.
Giyimde enflasyon yüksek
» Giyim grubunda yıllık enflasyon yüzde 11.78’e gerilemekle beraber yüksek seviyesini korudu.
» Dayanıklı mal grubunda aylık fiyat artışları mobilya (yüzde 2,03) ve otomobil (yüzde 1,79) öncülüğünde devam etti.
» İlaç fiyatlarında referans döviz kuruna bağlı olarak şubat ayı ortasında gerçekleşen yüzde 15 oranındaki artışın kalan kısmı mart ayına sarkacak.
» Enerji fiyatları şubat ayında yüzde 0.58 oranında azaldı. Enerji grubu yıllık enflasyonu 2,25 puanlık düşüşle yüzde 6,92 oldu.
Kırmızı et fiyatı yine arttı
» Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu şubat ayında 1.51 puan artarak yüzde 10,27 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyon hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda gruplarında yükseldi.
“İşlenmemiş gıda yıllık enflasyonu yüzde 6.71’e yükselirken, bu gelişmede taze meyve ve sebze fiyatlarının yanı sıra son iki ayda tekrar artış eğilimine giren kırmızı et fiyatları etkili oldu. Ayrıca, çiğ süt alım fiyatlarına bağlı olarak süt fiyatları belirgin bir oranda (yüzde 7.85) arttı.
Ekmekte gramaj enflasyonu
» Ekmek Tebliği’ndeki gramaj değişikliğinin etkisiyle ekmek fiyatları şubat ayında yüzde 1,94 arttı, ekmek ve tahıllar grubunda yıllık enflasyon yüzde 12,10’a ulaştı.
» Alkolsüz içecek fiyatları ise bazı içeceklerden yüzde 10 oranında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmaya başlanmasına bağlı olarak yükseldi. Taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu da şubat ayında yüzde 11,96’ya yükseldi.