Şeker fabrikalarının satışında etkili olduğu ileri sürülen ve “canavar şeker” olarak bilinen nişasta bazlı şeker üreticisi Cargill Türkiye, şimdi de anayasal haklarını kullanarak sendikalı olan 12 işçiyi işten çıkardı. Aydınlık’a konuşan Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, işten atılan işçilerin işbaşı yaptırılmaması halinde eylemlere başlayacaklarını duyurdu.
DİRENİŞE GEÇTİLER
Bursa Orhangazi’de faaliyet gösteren ABD’li nişasta bazlı şeker üreticisi Cargill Türkiye’de çalışan işçiler, yaklaşık iki yıl önce Türk-İş’e bağlı Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladı. Sendika, işyerinde toplusözleşme yapma yetkisine sahip olmak için bugüne kadar sürdürülen çalışmalarda son aşamaya geldi. Ancak Cargill işvereni, 17 Nisan’da 12 işçiyi işten çıkardı. Gerekçe olarak da nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesi nedeniyle daralmaya gidecek olmalarını gösterdi. Sendika, işten çıkarılan işçilerin işbaşı yaptırılması talebini önceki gün güvenlik görevlileri aracılığıyla fabrika müdürüne iletti. Ancak herhangi bir dönüş olmadı. Bunun üzerine işten çıkarılan işçiler sendika öncülüğünde fabrika önünde direnişe geçti.
ÖNCÜ İŞÇİLER ÇIKARILDI
Aydınlık’a konuşan Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, Cargill Türkiye’de işten çıkarılan personelin işyerinde sendikal örgütlenmeyi sağlayan öncü işçiler olduğunu belirterek sendikal
örgütlenmenin hedef alındığını savundu. Karlıkaya, daha önce de işten çıkarmaların olduğunu ve Cargill Türkiye’nin “sendikal tazminat”a mahkum olduğunu hatırlattı.
FAZLA MESAİ YAPTIRDILAR
Cargill Türkiye’nin nişasta bazlı şeker kotasının yarı yarıya düşürülmesini bahane ettiğini söyleyen Karlıkaya, işten çıkarmalardan bir gün sonra “personel eksikliği” nedeniyle işyerinde fazla mesai yaptırıldığını ileri sürdü.
Karlıkaya, Cargill Türkiye yönetiminden olumlu bir dönüş olmadığı takdirde eylemlere başlayacaklarını belirterek işverene seslendi: Atılan işçileri geri alın.
CARGİLL’DEN ‘KOTA’ GEREKÇESİ
Cargill Türkiye, işten çıkarmalarla ilgili açıklama yaptı. İşten atılan işçi sayısının 16 olduğu belirtilen açıklamada, şeker kanununda yapılan değişiklikle tatlandırıcı üretiminin yarıya düşürülmesi, işten çıkarmalara gerekçe olarak gösterildi. “Şeker kanununda yapılan değişiklikle nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşmesi, Cargill Türkiye’nin gıda alanındaki operasyonlarının önemli yapıtaşlarından biri olan tatlandırıcılar alanında da yıllık üretimin yarıya düşmesi anlamına gelmektedir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Söz konusu gelişme, hali hazırda düşük kapasite ile çalışan Orhangazi Mısır İşleme Tesisi ile ilgili işleyişin tekrar gözden geçirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Bunun sonucunda tatlandırıcı üretiminin sürdürülebilmesi için bir dizi tasarruf tedbiri alınmasına karar verilmiştir. Yönetim Kurulu kararıyla alınan bu tasarruf tedbirlerinden biri de nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesini beraberinde getiren yasal düzenlemenin sonucunda kapasite kullanımının iyice düşmesiyle doğrudan etkilenecek olan Orhangazi Mısır İşleme Tesisi’nde kadro küçültmeye gidilmesidir. Üzülerek belirtmek isteriz ki, bu doğrultuda Orhangazi Mısır İşleme Tesisi’nde 16 çalışanın iş akdine son verilmiştir.”