ÜCRETİN GEÇ ÖDENMESİ HAKLI FESİH NEDENİDİR
4857 sayılı İş Kanununun 32. Maddesine göre ücretin en geç ayda bir ödenmesi gerekir.
* Ücretim sürekli geç ödeniyor. İş sözleşmesinde ücret ödeme günü belli olmadığından ücret ödeme günümü tayin edemiyorum. Banka hesabıma düzensiz ödeme yapılıyor. Kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneğinden yararlanma haklarımı kaybetmek istemiyorum. Haklı fesih hakkım ne zaman doğar?
4857 sayılı İş Kanununun 32. Maddesine göre ücretin en geç ayda bir ödenmesi gerekir. Aynı yasanın 24/II/e maddesine göre de, "İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse" işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle derhal fesih hakkı vardır.
Bir Yargıtay kararında (9.HD. 2015/8596 E. 2018/1444 K.) "Ücret kural olarak dönemsel (periyodik bir ödemedir. Kanunun kabul ettiği sınırlar içinde tarafların sözleşme ile tespit ettiği belirli ve sabit aralıklı zaman dilimlerine, dönemlere uyularak ödenmelidir. Yukarıda değinilen Yasa maddesinde bu süre en çok bir ay olarak belirtilmiştir." denmektedir. Bir başka Yargıtay kararında ise (22.HD. 2014/4776 E. 2014/4844 K.) "İşçinin en önemli hakkı olan ücret hakkının belirsiz ve farklı günlerde düzensiz ödenmesi durumunun haklı fesih sebebi kabul edilerek davacının kıdem tazminatı isteğinin kabul edilmesi" gerektiği ifade edilmektedir.
Ücret ödeme günü belli değilse, düzensiz olduğunu belirttiğiniz ücret ödeme tarihlerinin izlenmesi ve son ödemeden itibaren bir aylık süre geçmesine karşın ücret ödenmemişse derhal fesih hakkının kullanılması mümkündür. Bu hak yalnızca çıplak ücreti değil geniş anlamda ücreti kapsamaktadır; ikramiye, fazla çalışma, yan ödemeler de ödemenin yapılması gereken tarihte ödenmediğinde derhal fesih hakkı doğmaktadır.