Hazine ve MALİye Bakanı Berat Albayrak’ın, geçen yıl 20 Eylül’de yayımladığı Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) ilk yılı tamamlandı. 2019-2021 yıllarım kapsayan ilk YEP’te ortaya atılan hedeflerden sadece cari açık ve enflasyonda olumlu seyir gözlendi. Buna karşılık bir yıllık YEP uygulama döneminde ülke ekonomisi 46 milyar dolar küçüldü, kişi başına gelirimiz 554 dolar azaldı, işsizlik arttı, 80.6 milyarlık bütçe açığı 125 milyar liraya çıktı.
Albayrak, 2020-2022 yıllarını kapsayan yeni YEP’i "Değişim Başlıyor" temasıyla açıkladı. 17 yıldır yönetimde olan AKP iktidarının yeni YEP ile neleri değiştireceği ise programda net olarak yer almadı.
Bakan Albayrak, "YEP’in 1 yılını tamamladık, ikinci yılın başlangıç vuruşunu yapıyoruz" dedi. İlk YEP döneminde iki seçim ve zor şartlara rağmen dengelenme hedeflerini başarıyla uyguladıklarını, ekonomide yumuşak inişi sağladıklarını ifade eden Albayrak, yıl sonunu ‘kuvvetle muhtemel’ pozitif büyümeyle ve cari fazla ile kapatacaklarını söyledi.
ALBAYRAK’TAN MESAJLAR
* Lüks tüketim malı ithalatına ilave tedbirler gelecek.
* Kamu zamları geçmiş yerine gelecek enflasyon kadar olacak.
* Kredi politikası daha da genişleyecek.
* SGK aktüeryal dengesini sağlamak için yeni tedbirler gelecek.
* Yıllık 1 milyon 80 bin yeni istihdam sağlanacak.
* Gıda üretimini artırmak için sulama ve seraya teşvik verilecek.
* Hal ve perakende yasası en kısa zamanda çıkarılacak.
İNŞAATA DESTEK
Albayrak, yeni program döneminde sosyal güvenlik sisteminde aktüeryal dengeyi sağlamak amacıyla yeni çalışmalar yapacaklarını da açıkladı. Albayrak’ın aktüeryal denge mesajı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) beklentilerini karşılayacak türden bir iyileşmenin zor göründüğü şeklinde yorumlandı. Albayrak, istihdam artışı için yarım kalan inşaat yatırımlarına destek vereceklerini de belirtti.
GERÇEKÇİ TEDBİRLER ORTAYA KONULDU
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "YEP’in sorunları doğru tespit ve teşhis edilerek, "Gerçekçi tedbirler ortaya konulmuş" dedi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’yi 2023’e hazırlayacak bir yol haritasının hazırlandığını da söyledi. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ise programın en önemli tarafının enflasyonla mücadele ve orta vadede tek haneli rakamın hedeflenmesi olduğunu belirtti.
EKONOMİ AİLE ŞİRKETİ GİBİ YÖNETİLMEZ
CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Hazine ve MALİye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı YEP’i eleştirdi. Öztrak, Albayrak’a seslenerek "İlk değiştirilmesi gereken damadın kendisidir" dedi. Öztrak şunları söyledi: "Millet aşından, işinden olmuş, işsizlik yüzde 15’lere dayanmış, damat çıkmış ‘Dengelenme başarılı oldu’ diyor. Türkiye ekonomisinin bir aile şirketi gibi yönetilemeyeceği açık seçik görülmektedir."