Özel sektörde çalışıyorum. Tazminatımı yakmak istemiyorum ama psikolojik baskı görüyorum. Haksız yere tutanak tuttular, en son da başımızdaki kişi kendisinden habersiz tuvalete dahi gidemeyeceğimi söyledi. Sıkıntıdan kafamda ve vücudumda yaralar oluşmaya başladı. Ne yapmam gerekiyor?
İşçiye tazminatsız çıkış veremeyen işverenlerin başvurdukları yollardan biri işçiyi istifaya zorlamak için psikolojik baskı uygulamaktır. Sizin de böyle bir durumla karşı karşıya olduğunuzu sanıyoruz.
Tutulan tutanak işinizi yapmadığınıza ilişkinse, bu sizin için sorunlu bir durumdur. İş Kanunu madde 25/n/h’ye göre, yani size hatırlatılmasına rağmen yapmanız gereken işi yapmamakta ısrar etmeniz gerekçesiyle tazminatsız çıkış vermenin bir hazırlığı olabilir.
Türk Borçlar Kanunu madde 417, işvereni, hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamak, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlü kılmaktadır. Ayrıca 2011 yılında yayımlanan İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi konusunda bir Başbakanlık Genelgesi bulunmaktadır. Ancak işyerinde maruz kalınan psikolojik tacizi (mobbing) kanıtlamak kolay değildir. Sizi yıldırma ve işten uzaklaştırma amaçlı davranışların sürekli, sistemli, kasıtlı olduğunun ve kişiliğinize, mesleki durumunuza ya da sağlığınıza zarar verdiğinin kanıtlanması gerekmektedir.
Tazminatınızı alarak işten ayrılmak istiyorsanız, işverenin uyması gereken yasa hükümlerini ihlal ettiği durumların olup olmadığını gözden geçirebilirsiniz. Örneğin sigorta primleriniz gerçek ücretiniz üzerinden yatmıyorsa, yılda 270 saati aşan fazla çalışmaya zorlanıyorsanız, fazla çalışma yapıyor ve karşılığını alamıyorsanız, yıllık ücretli izinleriniz gerektiği gibi kullandırılmıyorsa, kıdem tazminatınızı yakmadan İş Kanunu madde 24’e göre haklı fesih yapabilirsiniz. Sigorta başlangıcınız 8.9.1999 öncesindeyse ve 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün priminiz varsa yine kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz.