İstihdam alanında esnek çalışmayı getiren, 25 yaş altı için kıdem hakkının törpülenmesini öngören ve kaçak işçi çalıştıranlara adeta af niteliğindeki maddelerin yer aldığı istihdam paketi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüyor. Dün 14’te toplanan Genel Kurulda Sayıştay ve deprem konusu tartışıldığından istihdam paketine yönelik konular geç saatlere kaldı. Salı akşamı ise Genel Kurul’da, işsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin tümü üzerinde siyasi parti grupları adına konuşmalar tamamlandı. CHP Grup Başkanvekili özgür özel, kanun teklifinin, Anayasa’ya çok yönlü aykırı olduğunu iddia ederek, Genel Kurul’da görüşülmeden komisyona iade edilmesini istedi. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’te, bir kanun teklifinin Anayasa’ya aykırı olması halinde komisyonda görüşmelerinin yapılmayacağına işaret ederek, görüşülecek kanun teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildiğini, bu nedenle Anayasa’ya aykırı olduğu iddialarının görüşülmesinin içtüzüğe aykırı olduğunu bildirdi. Bunun üzerine usul tartışması açıldı.
AYKIRILIK KABUL GÖRMEDİ
Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat da teklifin Anayasaya uygun olduğunu, yasalaşmasının ardından Anayasaya uygunluk denetimi imkânı bulunduğunu belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise teklifin bazı maddelerinin Anayasa’ya ve vicdanlara aykırı olduğunu kaydetti. Türkiye’de, her 1 çalışandan 3’ünün kayıt dışı olduğunu söyleyen Ağbaba, "Maalesef 5,8 milyon genç işsiz, yüzde 30 genç işsizlik var Türkiye’de. Ne olacak bu? Genç işsizleri illüzyonla, ‘abra kadabra’ ile yok edeceksiniz. Lütfen elinizi vicdanınıza koyun, bu maddeleri bir daha gözden geçirin. Bu bir kumpas aslında" ifadelerini kullandı. Ak Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun tekliflerinin Anayasaya aykırı olup olmadığının 4 aşamalı bir denetimle tespit edildiğine dikkati çekerek, Ak Parti’nin bugüne kadar hazırladığı tüm yasal düzenlemelerin Meclis Başkanlığı’na sunulmadan önce ayrıca denetlendiğini kaydetti. Meclis Başkanvekili Bilgiç, tutumunda bir değişiklik olmadığını, kanun teklifinin Anayasa’ya aykırı olduğu iddialarım görüşmenin içtüzüğe uygun olmadığını düşündüğünü bildirdi
UYGULAMADA SIKI DENETİM ŞART
MHP Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, kanun teklifinde yer alan kayıt dışı çalışanlara yönelik destek uygulamasının hem istismar edilebileceği hem de kayıt dişiliği özendirebileceği dikkate alınarak uygulamada sıkı denetim yapılması gerektiğini belirtti. Kalaycı, öte yandan düzenlemeyle vergi ve SGK primi olmak üzere kamu alacaklarının yapılandırılmasının hem ekonomi hem de vatandaşlar için olumlu ulaç ağını ifade etti. Mustafa Kalaycı, partisinin, çiftçi, köylü ve esnafın kooperatifleri aracılığıyla kullandığı ve zamanında ödeyemediği kredi borçlarının da yapılandırma kapsamına alınması önerisinde bulunduğunu ancak üzerinde çalışılması gerekçesiyle teklifte yer almadığını da söyledi. Kanun teklifiyle basın kartı sahibi çalışanların fiili hizmet süresi zammına ilişkin düzenlemenin hayata geçirileceğini de anlatan Kalaycı, "Basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanların tanımı yapılarak bu meslekte çalışanların tamamı fiili hizmet zammından yararlandırılmalıdır. Bu kapsamda, gerekli meslek yasası bir an önce hazırlanmalı ve yürürlüğü konulmalıdır’" diye konuştu. Kalaycı, partisinin düzenlemeye destek verdiğini de bildirdi.