DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN
Dünya emek gündeminden.
YUNANİSTAN:
İŞÇİ DÜŞMANI YASAYA KARŞI GREV
işçiler, grev hakkını kısıtlayan ve 8 saatlik işgününe saldıran yeni iş yasasına karşı Çarşamba günü Atina’da bir günlük greve ve büyük protestoya katıldı. Yasa aynı gün Yunan Parlamentosu tarafından onaylandı. Mayıs ayında önerilen yasa tasarısına karşı iki ayrı birer günlük grev gerçekleşti. Bu ay Yunanistan’ın en büyük iki sendika konfederasyonu tarafından ayrı ayrı grev çağrısı yapıldı. Çarşamba günü, hem Yunanistan işçileri Genel Konfederasyonu (GSEE) hem de Devlet Memurları Konfederasyonu (ADEDY) ilk kez aynı gün için önerilen yasaya karşı grev düzenledi, iki sendikanın toplam 730 bin üyesi var.
FRANSA:
ÇALIŞMA SAATLERİ ARTIRILINCA BELEDİYELER DURDU
Ülkenin birçok şehrinde belediye hizmeti veren işçiler, toplam çalışma saatlerini artıran yasalara karşı grev ve protestolara katıldı. France Bleu’nun haberine göre, Toulouse’da belediye hizmetlerinde temsil edilen beş sendika geçen perşembe günü 13 bin işçiyi greve çağırdı. Asgari bin 607 saat çalışmayı zorunlu kılan 2019 tarihli bir yasanın uygulanmasını kınadı. Sendikanın, protestonun 2009’daki üç günlük bir grevle karşılaştırıldığında birkaç gün sürebileceğini bildirdi. Ouest France ayrıca Perşembe günü Hennebont, Brittany’de Genel Çalışma Konfederasyonu (CGT)’nun uyguladığı aynı yasanın uygulanmasına karşı grev yapıldığını bildirdi. Bu grev, işçilere bir haftalık izin ücretine mal olacağı söyleniyor. CGT, perşembe günü Le Mans’ta 200 işçiyi protesto eylemine çağırdı.
İSPANYA:
CAIXABANK’IN 37 BİN ÇALIŞANI İŞ BIRAKTI
CaixaBank’ın 30 binden fazla çalışanı, 7 bin 400 kişiyi işten çıkarma planlarına karşı çıkmak için kısmi grevlere katıldı. 2018 yılında 37 bin 440 kişi istihdam edilmişti. Europa Press, 6 Haziran’da bir saatlik greve personelin yüzde 86,7’sinin katıldığını bildirdi. 22 Haziran’da şirketteki tüm sendikaların çağrısıyla 24 saatlik bir grev planlanıyor.
POLONYA:
MADENCİLER, BAŞKENT VARŞOVA’DA MEYDANLARDA
Polonya’nın başkenti Varşova’da 9 Haziran’da kömür endüstrisini kapatmaya yönelik hamleleri protesto etmek için 4 bin maden işçisi toplandı. AB, hükümetin Polonya’nın enerjisinin yüzde yedisini sağlayan Turovv kahverengi kömür madenini derhal kapatmasını emretti. Dayanışma Sendikası’nın bir sözcüsü, ajansa kömür enerjisinden uzaklaşmanın on binlerce işçiyi tehdit ettiğini söyledi. Almanya, sınırlarındaki kömür enerjisinin yerini alacak nükleer santralların inşasına izin vermeyeceğinden, sendika “enerji egemenliğinin” kaybından şikayet etti.
ALMANYA:
OTOBÜS ŞOFÖRLERİNİN MAAŞINA ZAM YAPILSIN
Rheinland-Pfalz’da binlerce otobüs şoförü, maaş artışı ve fazladan tatil günleri talep etmek için geçen hafta 7 günlük bir greve katıldı. Süddeutsche Zeitung’un bildirdiğine göre Birleşik Hizmetler Sendikası (Verdi), 7 Haziran’da 2 bin 600 sürücünün grevine, esas olarak sürücülerin, yolculuklar arasındaki bekleme gibi, araç kullanmadıkları zamanlarda işte geçirdikleri süre için ücret ödenmesini talep etmek için başladı.
SIRBİSTAN:
ÖĞRETMENLER SINIF MEVCUTLARININ DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYOR
Sırbistan’daki öğretmenler Belgrad’da hükümet önünde geçen çarşamba protesto gösterileri yaparak toplam öğrenci sayısı her yıl düştüğü için sınıf mevcutlarının da düşürülmesini istedi. Sırbistan Eğitim Emekçileri Sendikası (UEWS), sınıflarda 30 ile 33 öğrenci olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın taleplerini dikkate almazsa Ağustos sonunda bir protesto daha düzenleyeceğini söyledi.
BOSNA-HERSEK:
SAĞLIK ÇALIŞANLARI TOPLU SÖZLEŞME İSTİYOR
Bosna-Hersek’teki Saraybosna Kantonu’nda (KS) çalışan sağlık çalışanları, maaş artışı içeren bir toplu sözleşme için geçen pazartesi günü yürüyüş yaptı. Nezavisne’nin bildirdiğine göre, Saraybosna Kantonu Sağlık Çalışanları Sendikası, geçen haftaki birkaç protestodan sonra grevi ilan etti ve KS hükümetini aşı temin edemediği ve sorumluluğu grevdeki işçilere atmakla suçladı.