DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN
Dünya emek gündeminden.
İRAN:
PETROL İŞÇİLERİNİN GREVİ SÜRÜYOR
19 Haziran’da başlayan petrol işçilerinin, nefret edilen Şah’ın düşüşüne işaret eden 1978-79 genel grevinden bu yana en büyük grevi devam ediyor. Müteahhitler tarafından istihdam edilen 60 bin işçi daha yüksek ücret ve iş güvenliği talep ediyor. Ayda 300 dolar kazanıyor ve 500 dolar istiyorlar.
Mücadeleleri aileleri, emeklileri ve öğretmenler gibi diğer işçiler tarafından destekleniyor.
İran petrol endüstrisindeki ana işveren, devlete ait Ulusal İran Petrol Şirketi (NlOC)’dir. Pek çoğu İranlı devlet yetkilileri tarafından kontrol edilen, sektörde faaliyet gösteren müteahhitlerin sayısında bir artış oldu. Müteahhitler maaşları kesti ve çalışanların çalışma koşullarını baltaladı.
Grevciler, Petrol Sözleşmeli işçiler için Grev Organizasyon Konseyi’ni kurdu.
İran ekonomisi, ABD’nin süregelen ekonomik boykotunun sonuçlarını yaşıyor. Geçen yıl enflasyon yüzde 30’a ulaştı.
SU KITLIĞI NEDENİYLE PROTESTOLAR SÜRÜYOR
İran’ın petrol zengini Huzistan eyaletinin 20’den fazla kentinde 15 Temmuz’da başlayan protestolar devam ediyor. Su kıtlığını protesto edenler, güvenlik güçlerinin sert tepkisiyle karşılaştı ve en az 4 kişinin öldüğü bildirildi.
Salı günü, Tahran metro istasyonunda taşıtlar arasında hükümet karşıtı sloganlar atan ani bir hükümet karşıtı protesto patlak verdi. Şehirdeki bir Covid-19 artışına yanıt olarak 6 günlük bir karantina nedeniyle tren tarifelerinde değişiklikler oldu. Program değişikliği, vagon sıkıntısına yol açtı ve metro istasyonu hızla kalabalıklaştı.
NİJERYA:
DOKTORLAR MAAŞLARI İÇİN SÜRESİZ GREVDE
Ekiti Eyaletinde doktorlar, yıllarca kesintili ve salgının son iki ayında da hiç maaş alamadıkları için süresiz greve gitti.
2018’den bu yana doktorlara sadece net maaş ödeniyor, kooperatif ya da sendika aidatı gibi ödemeler ve hakları olan diğer yardımlar ödenmiyor.
Eyalet hükümeti, “Grevler, özellikle sağlık sektöründe ters etki yapabilir” diyerek işbaşı yapma çağrısında bulundu.
Askerler şeker fabrikasındaki göstericileri yaraladı.
Adamavva Eyaletindeki Dangote Şeker fabrikasında personel eksikliğini protesto eden en az 6 kişi, askerlerin gerçek mühimmatla ateş açması sonucu yaralandı. Dangote Şeker Şirketi, Afrika’nın en zengin adamı Aliko Dangote’ye ait. Patron askerlerden 200 işçiyi dağıtmasını istedi.
LİBERYA:
SAĞLIK ÇALIŞANLARI BARİKAT KURDU
Margibi ilçesi Kakata’daki devlete ait CH Rennie Hastanesi’nde çalışan 40’tan fazla sağlık çalışanı, 19 Temmuz’da öfkeli bir protesto eylemi başlattı.
Grevciler, içinde bulundukları kötü durumdan sorumlu olanlara karşı “Maaş yoksa iş de yok!” pankartlarını kullandı. Hükümetin 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini “acı çeken kitlelere daha iyi sağlık hizmeti sunma” sözü vererek kazandığını vurgulayan pankartlar taşıdılar. Liberya, Covid-19’dan en kötü etkilenen Afrika ülkelerinden biri ve sağlık altyapısı çöküyor.
MOZAMBİK:
PEMBA’DA ŞOFÖRLER TRAFİĞİ DURDURDU
Pemba’da düzinelerce minibüs şoförü pazartesi günü kontak kapattı ve polis tacizini protesto etmek için şehrin ana yollarından birini trafiğe kapattı.
Sürücüler, trafik polisinin yerel olarak chapas olarak bilinen minibüslerini sürekli olarak yerinde teftiş ettiğini söylüyor. Polis, chapas’ları bir yerleşkeye götürüp sürücüler 32 dolara eşdeğer bir ücret ödeyene kadar serbest bırakmıyor.
Polis, chapas’ların durumunu kontrol ederek sürücülerin ehliyetli olduğundan emin olduklarını ve araçlarda aşırı kalabalığı önlediklerini söylüyor.
İTALYA:
METAL İŞÇİLERİNDEN GREV DALGASI
Metal işçileri, son iki hafta içinde toplu işten çıkarmalara ve kapatmalara karşı çok sayıda greve ve protestoya katıldı. Floransa’daki GKN Campi Bisenzio’daki işçiler, 9 Temmuz’da e-posta ile bilgilendirildiklerinde fabrikaları 422 iş kaybıyla kapatılacaktı.
Yüzlerce kişi pazartesi günü GKN ve Whirlpool’daki kapatma ve işten çıkarmalara karşı üç sendika tarafından düzenlenen bir gösteriye ve dört saatlik bir “genel greve” katıldı.
Taranto’da, Acciaierie d’ltalia grubunun fabrikalarından metal işçileri, hükümetin sektör için bir yatırım planı açıklamasını talep etmek için Salı günü 24 saatlik bir greve katıldı.
İtalya genelinde rüzgâr türbini üreticisi Whirlpool’daki işçiler perşembe günü sekiz saatlik bir greve katıldı ve şirketin Napoli tesisinde ilan ettiği 340 işten çıkarmaya karşı Roma’da bir gösteri düzenlendi.
İSPANYA:
ÇELİK BORU ŞİRKETİNDE SEKİZ GÜNLÜK GREV
Lesaka’daki Zalain Transformados çelik boru şirketinde çalışan işçiler, şirketin kabul edilebilir bir ücret teklifi sunmasını talep etmek için sekiz günlük bir grevi yeni bitirdi. Fabrikadaki işçilerin yüzde 90’ından fazlasının 15 Temmuz’da başlayan grev lehinde oy kullandığını bildirdi.
İş konseyi, pandemi sırasında saat kesintilerinin bazı çalışanlara 6 bin avroya mal olduğunu, şirketin 2020’de 2 milyon avro kâr ettiğini söyledi.