DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN
Dünya emek gündeminden.
HİNDİSTAN:
İŞÇİ SINIFI AYAKTA
Emeğin değerini bulamadığı Hindistan’da işçi direnişleri kent kent yükseliyor. Sağlık çalışanlarından, mavi yakalılara, kamu emekçilerinden mühendislere pek çok iş kolundan emekçiler sömürüye ve kötü çalışma koşullarına karşı direniyor.
ÇOCUK BAKIMI ÇALIŞANLARI EYLEMDE
Binlerce çocuk bakımı çalışanı, pazartesi günü Odisha Eyaleti’nin, Bhubanesvvar kentinde, ücret artışı ve kadro talebiyle gösteri yaptı. Ali Odisha Anganvvadi Bayan işçiler Derneği (AOALVVA), hükümeti ücretler, emeklilik hakları, kadro ve sosyal yardımlar konusunda verdiği sözleri tutmamakla suçluyor, işçiler, ücretlerin ayda 21 bin rupiye (278 Amerikan Doları) çıkarılmasını ve çocuk bakımı yardımcıları için asgari ücretin 10 bin 500 rupi olmasını istiyor. Protestocular hükümeti 23 Aralık’ta sona erecek olan parlamentonun kış oturumunda taleplerini yerine getirmeye çağırdı.
OTOBÜS ŞOFÖRLERİ KONTAK KAPATTI
Pencap eyaleti genelinde 27 Punjab Roadvvays deposundaki sözleşmeli işçiler, eyalet hükümetinin eylül ayında bir sendikayla imzaladığı toplu sözleşme anlaşmasına uymasını talep ederek salı günü iş bıraktı, işçiler, sürekli iş, eşit işe eşit ücret ve otobüs filosunun 2 bin 500’den en az 10 bine çıkarılmasını talep ediyorlar. Sendika, eylül ayında hükümetle tüm işçilerin talepleri konusunda bir anlaşmaya vardığını söyledi. Ancak hiçbir şey somut değildi. Bir sendika lideri işçilere, hükümetin maaşların her yıl yüzde 30 ve ardından yüzde 5 oranında artacağını vaat ettiğini söyledi. Hükümetin, otobüs filosunun yakında 900 otobüsle artırılacağına dair “söz verdiğini”, ancak asıl mesele olan kalıcı işler üzerinde durduğunu söyledi.
MÜHİMMAT FABRİKASINDA GREV
Hindistan’ın ülke çapındaki mühimmat üretim birimlerinden işçiler, fabrikaların şirketleşmesinin ardından değişen çalışma koşullarını protesto ederek geçen çarşamba başlayan ve 3 gün süren bir grev yaptı. Tüm Hindistan Savunma Çalışanları Federasyonu (AIDEF), işçilerin hükümetin 47 üretim birimini, 7 kamu sektörü birimi altına alarak şirketleştirmesine karşı olduklarını söyledi.
AIDEF, 1 Ekim’de şirketleşmeden sonra, 76 bin savunma sivil çalışanının tamamının merkezi hükümet çalışanı olmasına rağmen, yeni şirketlerin, işçi koşullarını değiştirerek “yetkisiz tuhaf ve tek taraflı talimatlar” vermeye başladığından şikâyet etti. İşçiler, ihtiyat fonu çekimlerinin düzenli olarak ödenmesi, haftalık çalışma koşullarının 45 saatte korunması ve bekleyen tüm fabrikalar arası transfer davalarının çözülmesini talep ediyor.
DOKTORLAR ÜLKE ÇAPINDA İŞ BIRAKTI
Doktorlar, mezuniyet sonrası tıbbi kabullerin askıya alınmasına karşı ülke çapında bir protesto düzenledi. 6 Aralık’ta ayakta tedavi bölümlerinde çalışma durduruldu. Sorun, genellikle Ocak ayında gerçekleşen NEET-PG 2021 giriş sınavının ertelenmesi nedeniyle ortaya çıktı. Sınav ülke genelinde artan Covid-19 vakaları nedeniyle bu yıl eylül ayına ertelenmişti. Sözleşmeli temizlikçiler iş güvencesi istiyor.
Andhra Pradesh’teki Tirumala Venkatesvvara Tapınağı’ndaki taşeron temizlik işçileri, Tirumala Tirupati Devasthanam (TTD) tarafından kadroya alınma talebiyle 28 Kasım’dan beri grevde. Andhra Pradesh’teki tapınakları yöneten TTD Vakfı, müteahhitlere grevi kırmak için emir verdi.
MÜHENDİSLİK ŞİRKETİ ÜRETİMİ DURDURDU
Jharkhand Eyaleti’nin, Ranchi kentinde devlete ait Heavy Engineering Corporation’dan (HEC) yaklaşık 3 bin işçi, yedi aydır maaşlarının ödenmemesi nedeniyle 2 Aralık’tan bu yana grevde. HEC çalışanlarını kapsayan en büyük sendika olan Hatia Kamgaar Sendikası, üst yönetimin kendisiyle görüşmeyi reddetmesi üzerine grevin uzun süre daha devam edeceğini söyledi, işçiler, 2015’ten beri ücretlerin geç ödendiğini belirtiyor. Şirket ağır borç içinde olduğunu iddia etti ve merkezi Hindistan Modi hükümetinden ücretlerin ödenmesi için 8 milyar 700 milyon rupi (115,7 milyon Amerikan Doları) tutarında para yardımı talep etti.