“UKRAYNA KRİZİ BİTKİSEL YAĞ FİYATINI ARTIRIR AMA ZEYTİNYAĞINDA SIKINTI OLMAZ”
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Davut Er, Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerginliğin bitkisel yağlarda arz sıkıntısı ve buna bağlı fiyat artışına neden olabileceğini, fakat zeytinyağında bir sorun yaşanmasını beklemediklerini belirtti.
Bir basın toplantısı düzenleyerek sektörün 2021 performansı 2022 beklentilerini paylaşan Er, “Ukrayna krizi dünya genelinde bitkisel yağlarda fiyat artışına neden olabilir. Ancak, devletimiz bununla ilgili önlemleri aldı. Zeytinyağında 235 bin ton rekoltenin bir miktar eksikle 200 bin ton dolayında gerçekleşmesini bekliyoruz. Ancak, yeni sezon yağları henüz satışa sunulmadı. Geçtiğimiz yıldan devreden stoklarla birlikte piyasada bol miktarda zeytinyağı var. İhracatta da herhangi bir sıkıntı yok” dedi.
Davut Er, üretici ülkeler arasında en az zeytinyağı tüketen ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, kişi başı 2 kilogram olan tüketimin 5 kilograma ulaşması gerektiğini söyledi. Zeytinyağında yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin tüketici cephesinde olumlu karşılık bulacağına inandığını kaydeden Er, “2020/21 sezonundaki 8. 8 milyon dolarlık prina yağı ihracatı da eklendiğinde, Türkiye 159 ülkeye 294 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihraç etti. Zeytinyağı ve sofralık zeytin ihracatında hedefimiz, ambalajlı ürün ihracatını artırmak ve ilk etapta 500 milyon dolar, önümüzdeki beş yıl içerisinde 1 milyar dolar dövizi ülkemize kazandıracak konuma gelmek” diye konuştu.
“Delice zeytin ağaçları üretime kazandırılsın”
Ağaç varlığının 300 milyona ulaşması için Tarım ve Orman Bakanlığının desteklerinin devamının şart olduğunu kaydeden Er, 80 milyon adet olduğu tahmin edilen ağırlıklı olarak Orman ve Hazine arazilerindeki delice zeytin ağaçlarından en az 20-25 milyon adedinin aşılatılarak üretime kazandırılması çağrısında bulundu. Üreticilere sağlanan prim desteğinin AB’ye nazaran düşük olduğunu anlatan Er, şöyle devam etti: “Tüm ürün grupları bazında ihracatta sağlanan DFİF (Destekleme Fiyat İstikrar Fonu) destekleri devam ettirilmeli. DFİF’ten sağlanan desteklerin ihracatçı firmalarımızın elektrik dağıtım şirketlerine olan borçlarının mahsubunda, Eximbank ve diğer kamu/özel bankaların kredi faizlerinin ödemelerinde kullanılabilmesinin sağlanması yerinde olacaktır.” AB’nin Türk zeytinyağına uyguladığı kotanın ihracatın gelişimine engel olduğunu vurgulayan Er, son olarak İngiltere ile yürütülen STA kapsamında zeytinyağına özel önem verilmesi çağrısında bulundu.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanvekili Birol Celep de pandeminin dünya gündeminden kalkmaya başladığına dikkat çekerek, “Artık gündem, dünyanın ekonomik krizi olacak. Gıda üretimi kritik hale gelecek. Türkiye bu alanda yelkenlerini dolduracak rüzgara fazlası ile sahip” dedi.