1400 İŞÇİ COVİD-19’DAN HAYATINI KAYBETTİ
İSİG Meclisi, salgında en az 1400 emekçinin çalışırken yakalandığı Covid-19 nedeniyle öldüğünü belirtti.
Raporda salgında gerçekleşen ölümlere bakıldığında Covid-19’un bir işçi sınıfı hastalığı olduğu aktarıldı.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, salgınla geçen 2 yılda Covid-19’un nasıl bir işçi sınıfı hastalığına dönüştüğünü gözler önüne seren bir rapor hazırladı. Buna göre en az 1400 işçi çalışırken Covid-19’a yakalanarak yaşamını yitirdi. Covid-19 kaynaklı en fazla iş cinayeti 2020 yılı Aralık ayında en az 242 işçinin yaşamını yitirmesiyle gerçekleşti.
İSİG Meclisi, raporlarında iş cinayeti kaynaklı ölüm nedenlerini ‘en az’ şeklinde duyurmasını ise şöyle açıkladı: “Raporlarımızda iş cinayetlerini belirtirken ‘en az’ diyoruz çünkü kısıtlı bilgi kaynaklarımızla öğrenebildiklerimizi paylaşıyoruz. Covid-19 nedenli ölümlerde bu vurgunun altını iki kere çizmeliyiz çünkü bu ölümler devlet tarafından hiçbir şekilde açıklanmadı ve doğal olarak da kimlik bilgilerini öğrenmek oldukça zor. Bu yüzden raporlarımızda ana bilgi kaynağımız her zaman ulusal basın iken bu sefer bilgi kaynaklarımızı özellikle sağlık meslek örgütü, sendikalar, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, yerel basın ve memleket dernekleri oluşturdu.”
TESPİT EDİLEMEYEN ÇOK DAHA FAZLA
Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin sadece bir kısmını tespit edebildiklerini açıklayan İSİG Meclisi durumun ciddiyetine ilişin şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir örnek verelim. Bugüne kadar sadece Covid-19 nedenli 16 tarım işçisi ve bir çiftçi ölümü tespit edebildik. Oysa diğer raporlarımızdaki ölümlerin ortalama yüzde 20’sini tarım işkolu oluşturur. Yine bildiğimiz göçmen işçi ölümü yok. Oysa Türkiye’de çalışan nüfusun neredeyse yüzde 10’una yakını göçmen. Yine bazı şehirlerden hiçbir bilgiye ulaşamadık. Yani Covid-19’a bağlı işçi ölümleri çok daha fazladır. Bizim tespit edebildiğimiz ölümlerin 5-6 katı daha işçi ölümünün olduğunu düşünebiliriz.”
EN ÇOK İŞÇİ AİLELERİ VE EMEKLİLER ÖLDÜ
İSİG Meclisi, salgına yönelik yaptığı genel değerlendirmede Covid-19’dan yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğunun işçi aileleri ve bir dönem evvelki işçi kuşağı olan emekliler olduğunu söyledi. Raporda özellikle Omicron varyantı sonrası emekli işçilerin ölüm oranı daha da arttığı belirtilerek: “Bu durum Covid-19’un bir işçi sınıfı hastalığı olduğunun en büyük göstergesi” değerlendirmesinde bulundu.
Covid-19 nedenli iş cinayetlerinin iş kollarına göre dağılımında 514 iş cinayetiyle sağlık emekçileri ilk sırada yer aldı. Ardından 218 iş cinayetiyle eğitimciler yer aldı. En çok ölüm yaşanan diğer işkolu ise büro oldu. 114 büro emekçisi çalışırken yakalandığı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.
Raporda şu ifadelere de yer verildi: “Diğer raporlarımızda sendikalı işçi ölüm oranı yüzde 2 civarında oluyordu. Ancak Covid-19 nedenli işçi ölümlerinde sendikalı işçi oranı yüzde 13. Bunun bir nedeni özellikle kayıt dışı ölümleri tespit etmedeki zorluğun getirdiği bilgi eksikliğinin oranı yükseltmesi olabileceği gibi diğer nedeni de geleneksel sendikal hareketin salgınla mücadele konusundaki yetersizliği oluşturmaktadır.”