DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN
Dünya emek gündeminden.
GÜNEY AFRİKA:
Beş bin gıda işçisi aylardır grevde
Güney Afrika’daki Clover Foods’ta çalışan 5 bin işçinin Kasım 2021’de başlattıkları grev hız kesmeden devam ediyor. Ancak Güney Afrika’da medyanın yetersiz olması nedeniyle bilgi elde etmek zorlaşıyor.
Altın madencileri ücret grevinde
Geçen haftalarda Sibanye-Stillwater’de çalışan altın madencileri, ücret artışı için Çarşamba günü iş bıraktı. Tahmini 31 bin işçisi olan şirket, lokavtla yanıt verdi. Ulusal Maden işçileri Sendikası (NUM), Maden işçileri ve inşaat Sendikası (AMCU) ve UASA Sendikası üyelerinin yüzde 62’si grev lehinde oy kullanmıştı.
Ücret ve çalışma koşullarına protesto
Doğu Cape’deki Amatola Water’da çalışan 300’den fazla su işçisi, 4 Mart’ta iş bıraktı, işçiler boş kadroların doldurulmamasını, emekli maaşlarının ödenekleri ile diğer yardımların ödenmesini istiyor. Güney Afrika Belediye işçileri Sendikası (SAMVVU) üyeleri Doğu Londra’daki Su Yönetim Merkezi’nde bir protesto gösterisi yaptı. Ulusal Su ve Sanitasyon Departmanı’ndan olumlu bir yanıt almazlarsa bir hafta içinde tekrar greve gidecekler.
KENYA:
Sağlık emekçileri maaşlarını istiyor
Başkent Mombasa ve Taita Taveta ilçesindeki sağlık emekçileri, iki aylık gecikmiş maaşları ve beş haftalık havalelerin ödenmesi için 7 Mart’tan itibaren grevde. Sağlık emekçileri; Kenya Pratisyen Hekimler, Eczacılar ve Diş Hekimleri Sendikası ile diğer beş sendikanın üyesi. Kenya Ulusal Farmasetik Teknoloji Sendikası Başkanı Juma Abdullah, problem çözülene kadar sağlık tesislerinde grevin süreceğini söyledi.
FRANSA:
Ulaşım işçileri yapılanmaya karşı
Perşembe günü Lyon kenti için toplu taşıma ağı olan T’deki yeniden yapılandırma planlarına karşı ulaşım işçileri grevdeydi. Metro ve fünikülerdeki hatlarındaki saat 22.00’den sonra yoğundu, bir tramvay hattı tamamen diğer ikisi ise kısmen kapandı. Pek çok otobüs yolu güzergahı ya düşük yoğunlukta çalıştırıldı ya da iptal edildi. TCL’nin yeniden programlanması, farklı operasyonları ayrı ayrı bölecek ve onu yeni operatörlere açacak. Su anda tüm ağ, yüzde 70’i Fransız devletine ait olan Keolis tarafından yönetiliyor.
HOLLANDA:
320 bin işçi iş bıraktı
Metal işçileri, 320 bin civarında işçi çalıştıran sektördeki küçük işletmelerle uzun süredir devam etmekte olan toplu sözleşme görüşmeleri sırasında uyarı grevine bu hafta da devam etti.
İRAN:
Petrol işçilerinin maaşı ödenmedi
Abadan petrol rafinerisindeki Limuchi ve Secaf şirketi tarafından istihdam edilen petrol işçileri greve gitti. Şirketin Aralık, Şubat ve Mart maaşlarının ödenmesini Nisan ayının başına kadar erteleme kararını protesto ediyorlar.
İSRAİL:
Otobüs şoförleri kontak kapattı
İsrail genelinde otobüs şoförleri, kendilerini baskı altına alan sürücü eksikliğini protesto ederek çarşamba günü kontak kapattı. Ülke genelinde özellikle Hayfa, Kudüs ve diğer büyük şehirlerde ulaşım hizmetleri azaltıldı.
FAS:
Kamyonların yüzde 75’i durduruldu
Fas’ta kamyon şoförleri üç günlük grev yaptı. Tüm trafik araçlarında yaklaşık dörtte üçlük bölümün greve katıldığı tahmin ediliyor. Ukrayna krizinin tetiklediğini hızla artan fiyatları protesto ediyorlardı. Akaryakıt fiyatlarına ve dağıtıcıların kar oranlarında tavan fiyatı belirlenmesini istediler.