AÇLIK SINIRINDA BANKA PENÇESİNDE
Açlık sınırı asgari ücretin 1070 TL üzerinde çıkarak 5 bin 323 lira olarak hesaplandı.
Sadece bir aydaki artış 395 lira. Pahalılık artarken temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan milyonlar bankaların pençesinde.
Türk-İş’in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın nisan ayı sonuçlarını açıkladı.
Araştırma sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 5 bin 323 TL’ye çıktı.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı 17 bin 340 TL olarak hesaplandı.
Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 6 bin 965 TL’ye yükseldi.
Yüksek enflasyon nedeniyle bir yandan yurttaşların alım gücünü düşüyor, diğer yandan tüketim alışkanlıkları değiştiriyor. Ucuzluk marketlerinin sayısı ülke genelinde 34 bine çıkarken artık market ve pazar yerlerinde toplu alımlar yerine az ve sık alışveriş yapılıyor.
Temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan yurttaşlar ise bankaların pençesinde. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, bireysel kredi ve kart borcundan takibe düşenlerin sayısı Şubat 2021’de 68 bin kişi iken, 2022’nin şubat ayında yüzde 154 artışla 173 bine yükseldi. Ayrıca, TBB Risk Merkezi verilerine göre, şubat itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 50 artış ile 31 milyar TL oldu. Öte yandan bireysel kredi kullanan kişi sayısı ise son bir yılda yaklaşık 1,3 milyon kişi artarak 35,7 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 29,8 bin TL düzeyinde gerçekleşti.
Türk-İş’in araştırmasına göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 8,02 oranında gerçekleşti.
Son on iki ay itibarıyla artış oranı yüzde 85,02 olarak hesaplandı. Dört aylık değişim oranı yüzde 29,91 oldu.
Türk-İş tarafından yapılan açıklamada, TMO’nun sanayicilere sattığı buğdaya zam yaptığı için gıda ürünlerine bayram sonrasında bir zam daha yapılması durumunun ortaya çıktığı kaydedildi.
Dişi sığır sayısının azalması ve yüksek maliyetlere çözüm bulunmazsa dana kuşbaşının yaz aylarında 175 TL’yi geçmesi öngörülüyor. Araştırmaya göre, nisan ayında ortalama olarak süt yüzde 21, peynir yüzde 18, yoğurt yüzde 23 zamlandı. Dana, kuzu, tavuk ve balık fiyatında artışlar yaşandı. Kuru fasulye ve kırmızı mercimek fiyatı artarken, nohut ve yeşil mercimeğin fiyatı değişmedi. Makarna, pirinç, bulgur ile un ve irmik fiyatlarının tamamı yükseldi. Semt pazarlarında patatesin kilogramı 10 liraya yükselirken, soğan 5 liradan satılmaya başlandı.