‘GELECEK 12 AY’ KORKUSU
Tüketici güveni mayısta hafif artsa da ‘kötümser’ tarafta yolculuğunu sürdürüyor.
Ayrıca yurttaşın gelecek bir yıla ilişkin genel ekonomik durum beklentisi ise bozulmaya devam etti. Bu endeksin nisanda 67.3 olan değeri mayısta 66.3 puana indi.
TÜİK’in dün açıkladığı “Tüketici Güven Endeksi, Mayıs 2022” raporu, ağır bir ekonomik kriz altında yaşayan tüketicinin özellikle genel ekonomiye ilişkin beklentilerinin bozulmaya devam ettiğini gösterdi.
TÜİK’e göre mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, mayıs ayında önceki aya kıyasla yüzde 0.4 arttı ve geçen nisan ayında 67.3 olan endeks, bu ay 67.6 puana çıktı. Bu kapsamda endeksin hesabında dikkate alınan alt endekslerden “mevcut dönemde hanenin maddi durumu” yüzde 1.2 düşüşle 49.1’den 48.5 puana, “gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi” ise yüzde 4 artarak 63.9’dan 66.5 puana yükseldi.
Görünen o ki, hızla yükselen enflasyon sonrası yoğunlaşan asgari ücret ve emekli maaşlarını artırma tartışmaları tüketiciler üzerinde önemli bir beklenti oluşturdu. Yine, endeksin hesabında dikkate alman alt endekslerden “gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi” yüzde 0.3 artışla 88.9’dan 89 puana yükselirken, “gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi” ise yüzde 1.5 azalarak 67.3’ten 66.3 puana indi. Genel ekonomiyle ilgili endeks en son Mayıs 2017’de 100.6 puanla 100 puandaki “kötümser”lik barajını aşmış, “iyimser” tarafa geçmişti.
‘İşsizlik artacak’
Endeksin hesabında dikkate alınmayan önemli alt endekslerden olan “gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi”nde ise bozulma sürdü. Nisanda 66.5 puan olan endeks değeri mayısta yüzde 0.5 düşüşle 66.2 puan oldu. Bu endeksin azalması işsiz sayısında artış anlamına geliyor. Ayrıca “geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde genel ekonomik durum” endeksi aylık yüzde 4 düşüşle mayıs ayında 37.9 puana düştü.
‘Finansal hizmette 5.8 puan düştü
Merkez Bankası’nın dün açıkladığı “Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE)” raporuna göre bu ay FHGE, önceki aya kıyasla 5.8 puan düşerek 172.9 puan oldu.
Bankanın açıklamasına göre endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi olmak üzere tüm alt endekslerin FHGE’yi azalış yönünde etkilediği görüldü.