ASGARİ ÜCRETE ZAM İÇİN TRAFİK YOĞUNLAŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in temmuz ayında emek kesiminin alım gücünün desteklenmesi yönündeki sözleri, ücret artışlarını tekrar gündeme taşıdı.
Yılbaşı’nda yine AK Parti kaynaklı açıklamalarla konu gündeme gelmişti. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş’un sözleriyle tartışma başka boyuta ulaştı. Numan Kurtulmuş’un “Bakanlıkta bir çalışma yürütülüyor” açıklaması kafaları karıştırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafında ise bir açıklama henüz yapılmadı.
Daha önce tartışmaların alevlenmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart günü yaptığı açıklamada, asgari ücret için herhangi bir artış çalışması olmadığını belirterek, “Ben vatandaşıma onu aldatacak, yani yapmayacağımız veya yapamayacağımız bir şeyi söylemeyi doğru bulmam. Asgari ücreti tespit için bir komisyon var. Her sene toplanıyor. Dolayısıyla da bunun vakti aralıktır. Vakti geldiğinde de asgari ücretle sorumlu olan sendikalar ve Çalışma Bakanlığım otururlar konuşurlar, adımı atarız. Durum bu. Fevkalade bir durum olup olmadığı noktası orada yine tartışılır. Yani eğer asgari ücret vatandaşımı hakikaten enflasyona ezdiriyorsa, o görüşmelerde belirleme de ona göre yapılır. Olağanüstü bir gelişme olduğu zaman biz bunlara da kapalı değiliz. Başta bakanım olmak üzere sendikacılarla zaten sürekli irtibat halindeler, görüşüyorlar. Böyle bir şey var mı yok mu onu biz de görüyoruz zaten. Biliyorsunuz daha yeni asgari ücrette görülmemiş bir zam yapmak suretiyle asgari ücreti farklı bir noktaya çektik. Bir diğer adımda da yine emeklilerle ilgili artışları yaptık. Bundan sonra da vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” demişti.
Belirsiz süreç tedirginlik yaratıyor
Bu açıklamanın ardından durulan tartışmalar son dönemde tekrar alevlendi. Dünya’ya bilgi veren kaynaklar, sürecin belirsiz şekilde işletilmesinden rahatsızlık duyduklarını vurguladılar. Sürecin iletişim açısından belirsiz bırakılmasının tedirginlik yarattığının altı çizildi.
Bakanlığın üçlü yapı karşısında zor durumda kalmamak, ekonomi yönetiminin de çeşitli işveren kesimlerin itirazına uğramamak için parti kanalından kamuoyunun hazırlanmasını istemiş olabileceği kaydedildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in 14 Haziran günü yaptığı konuşmada, sözlerinin memur, kamu çalışanı ve emeklileri işaret ettiğini hatırlatan gözlemciler, asgari ücreti işaret eden herhangi bir açıklaması bulunmadığını kaydettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TİM Genel Kurulundaki sözlerinde de asgari ücrette yılsonunu işaret ettiği ancak beklenti doğurduğu vurgulandı.
İşverenlerin itiraz ettiği noktalar var
İşveren kesimi, asgari ücretin Temmuz ayında belirlenmesi konusunda endişelerini daha önce açıklamıştı. Asgari ücret artışının, toplu sözleşmeler üzerinde baskı yaratacağı, kıdem ve pozisyon gibi kriterlerle belirlenen özel sektör ücretlerinde sadece asgari ücretin değil, bütün ücretlerin yeniden belirlenmesinin gerekeceği genel itirazlar arasında bulunuyor. Asgari ücretteki artışların, bütün işçi gruplarında ayarlamayı gerekli kıldığı, toplu sözleşmelerin de yeniden gözden geçirilmesinin gerekli hale geleceğinin altının çizildiği vurgulandı.
Çeşitli platformlarda, ücretli çalışanlara yönelik ücret artışlarının tek yolunun asgari ücret gibi görülmesinden de rahatsızlık duyulduğu, hatta bazı işveren kuruluşlarının bu yöndeki beyanlarına, işverenlerin istediği dönem, istediği oranda ücret artışı yapmasının önünde engel olmadığı yanıtıyla karşılık verildiği de belirtiliyor.
Diğer yandan, işçi kesimi de belirsizlik yüzünden net tavrını açıklayamıyor. Asgari ücrette artış yapılmasına işçi kesiminin herhangi bir şekilde karşı durmasının söz konusu olamayacağını belirten kaynaklar, işçi konfederasyonlarının böyle bir konuda beklenti yaratılması ancak başarısız olunması halinde ilave baskı oluşacağına işaret ediyor.
İşçi kesimi, Temmuz ayında olası bir asgari ücret artışının gündeme gelmesine itiraz etmeyeceklerini, hatta bu yönde bir çabaya katkı vereceklerini vurgularken, artışın toplu sözleşmelere de teşmil edilecek şekilde yürürlüğe sokulması gerekliliğini vurgulamıştı.
TÜRK-İŞ Başkanı Külliye ‘ye çıktı
ASGARİ ücretin artırılması yönünde açıklamalar sürerken dün akşam saatlerinde TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne çağrıldı. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde görüşme devam ediyordu. Gündem dışı bu toplantı, asgari ücrete temmuzda zam yapılabileceği yönündeki tahminleri güçlendirdi. Asgari ücret kararları Bakanlık ve taraflardan birinin uzlaşmasıyla çıkıyor.
KİM NE DEDİ?
-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan-13 Haziran (TİM Genel Kurulu):
İnsanlarımızın döviz ve altın tasarrufu alışkanlıklarını TL’ye yöneltmek için çeşitli alternatifler sunuyoruz. Milletimizin her kesimini daha da rahatlatacağız. Aralık ve ocak gerçekleşmeleriyle enflasyonun sırtımıza bindirdiği kamburdan kurtulacağımız 2023 şubat ve mart aylarından itibaren önemli ölçüde geride bırakmış olacağız. Temmuz ayında enflasyon farklarıyla, ocak ayında ücretlerdeki yeni düzenlemelerle her kesimi rahatlatacağız. Ücretlilerin gelirlerindeki azalışı telafi edecek adımlar atıyoruz. Herkesin hesabını, planını buna göre yapmasını özellikle tavsiye ediyorum.
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin-14 Haziran- (Çalışma Ekonomisi Araştırma Topluluğu Toplantısı):
Türkiye ekonomik dalgalanmalara, enflasyonlara rağmen bu büyümeyi sürdürüyor. 0 halde enflasyonun tahribatına karşı çalışanları ve emeği korumak bizim vazifemiz. Zaten bunu kamuoyuna Cumhurbaşkanımız, defalarca tebliğ ettiler, biz emeği, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz, yani önümüzde temmuz dönemi var. Sadece kamu emeklileri ile kamu çalışanlarıyla değil özel sektör emeklileri, eski Bağ-Kur’lular, çeşitli kurumlarda bulunan emekliler de dahil hepsini kapsayan sadece enflasyon farkını değil onların sosyal konumlarını destekleyecek bir çalışmayı sürdürüyoruz. Yani temmuz ayında, bütün çalışanların yüzünü güldürecek hiç olmazsa ‘enflasyona karşı benim devletim benim yanımda’ dedirttirecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır.
-Numan Kurtulmuş -15 Haziran (TGRT Haber canlı yayını):
Hem döviz oynaklığı hem fiyat artışı tüm vatandaşları olumsuz etkilerken, vatandaşların alım gücü olumsuz etkilendi. Asgari ücrette olağanüstü artış yaşanması, vergilerden vazgeçilip vatandaşlara doğrudan destek verilmesi, bütün bunlar alım gücünü artıracak hamlelerdi. Ama temmuz ayında emekli ve memurların gelirinin artırılması için çalışmalar var. Sabit gelirli çok geniş bir kitlenin ücretini artıracak bir dokunuş mutlaka hükümet tarafından yapılacak ve vatandaşların enflasyonun altında ezilmemesi için gereken çalışmalar temmuz ayında sonuçlanacak. Asgari ücrette ikinci zam üzerinde çalışılıyor. Bunları bakanlık kamuoyuna paylaşacaktır. Sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan paylaşacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız neredeyse her hükümet toplantısından sonra kamuya seslenişinde bir şekilde alım gücünü artırmaya dönük ilave tedbiri paylaşıyor. Elimizdeki bütün imkanları vatandaşımızın alım gücünü artırmak için seferber etmekteyiz.