DÜNYA EMEK GÜNDEMİNDEN
Dünya emek gündeminden.
YUNANİSTAN:
İşçiler arkadaşlarını geride bırakmadı
Selanik’te yeni metro inşaatının yapım ihalesini alan dev müteahhitlik holdingi AKTÖR 24 işçiyi nedensiz işten çıkardı, işçiler ve arkadaşları öfkelendi. Şantiyede 2 gün grev yapıldı. Selanik inşaatçılar Sendikası (TBU), 24 işçinin tamamının yeniden işe alınmasını, sahada ek güvenlik önlemleri ve yeni toplu sözleşmede yüzde 15’lik bir ücret artışı talep etmek için iş durdurma çağrısında bulundu.
PORTEKİZ:
Ücret için ikinci grev kapıda
Evlilik cüzdanları ve pasaportlar gibi resmî belgelerin işlenmesinden sorumlu Portekizli kayıt işçileri, Ağustos ayında planlanan sekiz günlük grevin ilkini gerçekleştirdi ve Lizbon’da protesto düzenledi, ikinci bir grev planlanıyor. Ulusal Kayıtlar Sendikası (SNR), grevi ücrette iyileştirme ve çalışma koşullarının düzeltilmesini talep etmek için düzenledi.
ALMANYA:
Sağlıkta özelleştirmeye karşı grev
Almanya’nın Hessen eyaletindeki Giessen ve Marburg Üniversite Hastanesi’ndeki (UKGM) işçiler, Birleşik Hizmetler Sendikası (VERDİ) tarafından iş güvenliği talep eden iki günlük greve katıldı. 2006 yılında UKGM, hisselerinin yüzde 95’inin özel bir hastane grubu Rhön-Klinikum’a satılmasının ardından Almanya’nın ilk özelleştirilmiş üniversite hastanesi olmuştu. Rhön-Klinikum, işten çıkarmalara karşı koruma ve taşeron yasağını getiren anlaşmayı feshetti. VERDİ, hastanede personel eksikliği olduğunu ve UKGM yönetiminin Covid-19 testi pozitif çıkan işçilerin çalıştırıldığını aktardı.
İNGİLTERE:
Düşük zamma karşı tepkiler sürüyor
Arriva North West otobüs taşımacılık şirketinin 1800 işçisi, ücret artışı için başlattığı grevde üç haftayı geride bıraktı, İngiltere’nin kuzeybatısında faaliyet gösteren şirketin 11 garajında işçiler dışarıda bekleyerek protestolar düzenliyor. Enflasyon yüzde 12, şirket yüzde 8 zam teklif ediyor.
SİERRA LEONE:
Doktorlardan süresiz grev
Sierra Leone’deki doktorlar 1 Ağustos’ta süresiz grev başlattı. Doktorlar, hükümetin aylık Covid-19 risk ödeneğini sona erdirmesine ve Mayıs ayından bu yana yürürlükte olan vergi indirimini kaldırmasına tepkili. Grevciler haftalık 45 litrelik yakıt ödeneği vaadinin de yerine getirilmesini talep ediyor.
LÜBNAN:
Kamuda işler durdu
Kamu emekçilerinin geçen ay başlayan süresiz grevi yayılmaya devam ediyor. Kamu yönetiminin tüm alanları etkileniyor, işçiler, şiddetli bir ekonomik kriz karşısında ücretlerin ayarlanmasını talep ediyor. Para birimi son üç yılda değerinin yaklaşık yüzde 90’ını kaybetti. Yoksulluk seviyeleri yüzde 74’te ve işgücünün yaklaşık üçte biri işsiz. Birleşmiş Milletler, mevcut asgari aylık maaşın 25 ABD Doları’ndan az olduğunu söylüyor ve işçiler ücretlerin seyahat masraflarını zar zor karşıladığını belirtiyor. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı’nın idari birimlerinde çalışan işçiler greve katıldı. Maliye Bakanlığı çalışanları greve gittiği için temmuz maaşlarının etkileneceğine dair korkular vardı. Başbakan Najib Mikati ve Maliye Bakanı Youssef Khalil, grevcilerin Temmuz maaşlarını zamanında almalarını sağlamak için onları ofislerine dönmeye ikna etmeye çalıştı, ancak geçici önerileri grev komitelerini tatmin etmedi.