AVRUPA VE RUSYA, TÜRK GIDA ÜRÜNLERİNE YÖNELİYOR
Batı Karadeniz’in ilk karma fuarı Türkiye-Ortadoğu Ticaret Fuarı (TRADEF) 21-24 Eylül tarihlerinde Kastamonu’da düzenlenecek.
Batı Akdeniz İhracatçı Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, Moskova’da 31’incisi düzenlenen World Food Moscow Fuarı’nda işlenmiş, kuru, dondurulmuş Türk gıda ürünlerine yoğun ilgi gösterildiğini, enerji kriziyle Avrupa’nın da örtü altı ürünlerde yönünü Türkiye’ye çevirdiğini kaydetti.
Batı Karadeniz’in ilk karma fuarı Türkiye-Ortadoğu Ticaret Fuarı (TRADEF) 21-24 Eylül tarihlerinde Kastamonu’da düzenlenecek. 5 bin metrekare büyüklüğündeki alanda düzenlenecek fuarda, 106 kurum, kuruluş ve şirket yer alacak. Katar Ticaret Odası ve odaya bağlı, uluslararası alanda söz sahibi inşaat, gıda, medikal, sağlık, turizm, danışmanlık ve aracılık hizmetlerinde faaliyet yürüten 7 şirket TRADEF Kastamonu’da stant açacak. Irak’tan gelecek 120 kişilik heyet içerisinde Bakan Aydın Maruf, İmar Bakan Yardımcısı Agreen Abdoula Azeez, Tarım Bakan Yardımcısı Dr. Mithaq Abdul Hussain başta olmak üzere, 14 ticaret odası başkanı, meslek odaları örgütlerinin temsilcileri ve iş dünyasının farklı kesimlerinden isimler yer alacak. Erbil ve Duhok kentlerinin en büyük kamu ve özel inşaat, enerji, geri dönüşüm yatırım şirketi Lalav Group Yönetim Kurulu Başkanı Cholı M. Rasheed’in başında olacağı şekilde fuarda stant açacak. Diğer yandan TRADEF’le eş zamanlı olarak 6. Türkiye- Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi gerçekleştirecek.
“Ortadoğu ticaret için Kastamonu’da buluşuyor”
İstamonu Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karadeniz, TRADEF ile Kastamonu ve Batı Karadeniz tarihinin en büyük fuar organizasyonuna ev sahipliği yapacaklarını belirterek, “TRADEF’in birincisi düzenlenmesine rağmen uluslararası arenada önemli bir ses getirdiğine ve markalaştığına dikkat çekerek, inşallah ikincisi çok daha büyük ses getirecek. Şu an 2023’te yapılacak ikinci TRADEF için 3 kentten ciddi davet aldım. Bu çok sevindirici” diye konuştu. Karadeniz, TRADEF’in Kastamonu ve bölgenin tanıtılmasına ve ticari yaşamına büyük katkısı sağlayacağını, 1O tane yabancı televizyon kanalının da aynı gün Kastamonu’da olacağını belirtti.
İstamonu Fuarcılık Genel Müdürü Hüseyin Karadeniz, TRADEF’e özel sektör firmalarının yanı sıra kurumların da yoğun ilgi gösterdiğini söyleyerek, “Fuarın başlamasına günler kala doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. TOBB onaylı ve İstamonu Fuarcılık tarafından düzenlenecek TRADEF’in, Batı Karadeniz’de uluslararası katılımcıların yer alacağı ilk karma ticaret fuarı olarak çok önemli bir misyonu gerçekleştirecek” dedi. Karadeniz, yaptığı açıklamada, turizm, ahşap, bilişim, çevre, enerji, elektrik, eğitim, gıda, inşaat, makine, maden, mimarlık, otomotiv, plastik, sağlık, tarım ve tekstil sektörünün temsilcilerinin yer alacağı fuar kapsamında konuk ülke ve iş geliştirme platformlarının oluşturulması için çalışmalar yapıldığını kaydetti. Karadeniz, fuarda 90 şirket, 18 kurumun yer alacağını belirterek toplamda 106 standın kurulacağını iletti. TRADEF’e Irak’tan 130 kişilik ticaret heyetinin katılacağını anlatan Karadeniz, Katar Ticaret Odası ve bağlı 7 şirketin fuarda stant açacağını bildirdi.
AB, Antalya’da üretim alanlarını denetledi
Tarım Orman Bakanlığı programı çerçevesinde AB Komisyonu heyetinin, Antalya’da üretim alanları ve Türk firmalarında denetimlerde bulunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, “Avrupa Birliği’ne ihracatı Yapılacak Hayvansal Kökenli Olmayan Gıdalardaki Denetim Sistemlerinin Kontrol Edilmesi ve Mikrobiyolojik Kontrol Sistemlerinin Değerlendirilmesi” amacıyla Avrupa Komisyonu Sağlık ve Gıda Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’ye yönelik misyon ziyareti gerçekleştirildi. Heyet, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile birlikte Antalya’da tarım sektöründe yaş meyve sebze üretimi ve ihracatı üzerine faaliyet yürüten firmalarda incelemeler yaptı. BAİB yetkililerinin de yer aldığı incelemelerde, yabancı ziyaretçilere Antalya ve Batı Akdeniz bölgesi yaş meyve sebze üretimi ve ihracatı ile ilgili bilgiler verildi.
Üretici ve ihracatçıda kısıtlama korkusu
Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş, bölgede kış dönemi ekim ve dikimin devam ettiğini belirtti. Avrupa ülkelerinin topraksız tarıma yöneldiğini, enerji krizi nedeniyle seralarda üretim yapamadığını anlatan Durdaş, “Doğalgaz olmadığı için Avrupa’da seralarda ve gübre fabrikalarında üretim yavaşladı. Bu kış ihracatta fiyatlar iyi olacak. Avrupa’dan alıcı talebi çok yoğun. Bu kış Avrupa Türkiye’yi tercih edecek” dedi. Öte yandan, ihraç ürün fiyatlarının yüksek olması nedeniyle iç piyasa tüketici aleyhine işleyecek. Kış mevsiminde sera ürünleri iç piyasada yüksek fiyattan alıcı bulacak. İhracatçı ve üreticiler ise iç piyasada fiyatların astronomik rakamlara çıkacağından, hükümetin de fiyatları aşağı çekmek için ihracata kısıtlama getirmesinden korkuyor.