ASGARİ ÜCRET “AÇLIĞA” YENİLDİ
Açlık sınırı, hükümetin övünerek açıkladığı 8 bin 506 TL’lik asgari ücreti yaklaşık 1000 TL geçti. Yoksulluk sınırı ise 30 bin TL’yi aştı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Şubat 2023 açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre, Ankara’da dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 8 bin 864 TL’den 9 bin 425.15 TL’ye çıktı. Bu rakam 8 bin 506 TL’lik asgari ücreti 916 TL aşmış oldu.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise yani yoksulluk sınırı ise 30 bin 700,83 TL’ye ulaştı. Böylece iki asgari ücretlinin çalıştığı 4 kişilik bir hane yoksulluk sınırının yarısına ancak ulaşabiliyor.
Mutfak enflasyonu yüzde 107
Bekâr bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 12 bin 265.88 TL olarak hesaplandı. Türk-İş’in verilerine göre aylık mutfak enflasyonu yüzde 6.32, yıllık mutfak enflasyonu ise yüzde 107 oldu. Şubat ayında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle oldu:
“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 6.32 oranında gerçekleşti. İki aylık değişim oranı yüzde 15.92 tespit edildi. Son on iki ay itibarıyla değişim oranı yüzde 107.02 oldu. On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 112.87 olarak hesaplandı.”
Ette artış yüzde 19
Türk-İş hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, gıda ürünlerinde Şubat 2023 itibarıyla gözlemlenen değişim harcama gruplarına göre şu şekilde oldu:
-Süt, yoğurt, peynir grubundaki tüm ürünlerin fiyatları yükseldi. Sütteki artış yüzde 6 ve peynirde yüzde 5 olarak hesaplandı.
-Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta et ürünleri zamlandı. Bir ayda dana etinde yüzde 19, kuzu etinde yüzde 9, balıkta yüzde 5, tavukta yüzde 8 fiyat artışı yaşandı. Baklagillerden nohut yüzde 5, kuru fasulye yüzde 14, yeşil mercimek yüzde 4 zamlandı.
-Ekmek ve tahıllar grubunda geçen aya göre pirinç yüzde 6, bulgur yüzde 10, irmik yüzde 5 zamlandı.