VERGİLER MAAŞLARDAN HIZLI ARTIYOR
Çalışan kesimin 2024 maaş artışları enflasyon nedeniyle yetersiz kalırken, vergilere gelen zammın da altında kaldı. Geçim derdine düşen vatandaş bir de bütçeyi finanse etmek zorunda kalacak.
Vergi, harç ve cezalar yüzde 58.46 artırılırken, çalışanların ücretlerindeki artış oranı yüzde 50’yi göremedi. Ücretler resmi enflasyon oranında artırılırken iş gücü ödemelerinin büyümeden aldığı pay da azalıyor. DW Türkçe’de yer alan habere göre, son açıklanan 2023 yılının üçüncü çeyreğinde, emeğin büyümeden aldığı pay yüzde 32.2’ye gerilerken sermayenin kâr payı yüzde 47’ye çıktı. Öte yandan asgari ücret, memur ve emekli maaşları zamları tüketici fiyat endeksi (TÜFE) baz alınarak hesaplanırken vatandaşların ödeyeceği vergi, harç ve cezaları belirleyen yeniden değerleme oranı, yıllık yurtiçi üretici fiyatları endeksine (Yİ-ÜFE) göre belirleniyor. Alkollü içecekler, tütün ve akaryakıt ürünlerindeki maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları da altı ayda bir artırılıyor.
1.2 TRİLYON GELİR VERGİSİ
1 Ocak’tan itibaren pek çok vergi, harç, cezalar yeniden değerleme oram olan yüzde 58.46 oranında yükseldi. 2023 yılma ait Yİ-ÜFE yüzde 44.22,2024 resmi enflasyon beklentisi yüzde 36 seviyesinde bulunurken vergi, harç ve cezalara yapılan artış ise her ikisinden de yüksek oldu. 2024 yılı bütçesiyle toplam 11 trilyon 89 milyar lira olarak belirlenen kamu harcamalarının 8.3 trilyon lirası vergi ve harç gelirleriyle karşılanacak. Bunun 1.2 trilyon lirası başta çalışanlar olmak üzere Gelir Vergisi mükelleflerinden alınacak. Zengin-fakir ayırt edilmeksizin yapılan her alışverişten alman Katma Değer Vergisi’nden 1.7 trilyon, Özel Tüketim Vergisi’nden de 1.4 trilyon lira para tahsil edilecek.
KAMUNUN AYARI BELİRLEYİCİ OLDU
Resmi enflasyon verilerine olan güvensizlik, yıl sonu enflasyonuyla da pekişti. Ekonomistler, madde sepetlerinin baskılandığını ifade ediyor. Çalışan ve emeklilerin cebinden eksilten enflasyon hesabına ilişkin DVV Türkçe ‘ye konuşan Beykoz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Evren Bolgün “Rakamların içine girdiğimizde beklenenden daha düşük bir enflasyonla karşı karşıya kalmamızda aslında devletin, kamunun yönlendirilen ve yönetilen ücret ve fiyatlardaki yapmış olduğu ayarlamalar neticesinin de etkili olduğunu görüyoruz” diye konuştu.