YURTTAŞIN GEÇİM DERDİ BÜYÜYOR
Yüksek enflasyon ve kemikleşen hayat pahalılığı nedeniyle geçim sıkıntısı halkın başlıca gündem maddesi olmaya devam ediyor.
Yurttaşlar ekonominin en büyük sorunu olarak gıda ve kira artışlarını gösterdi.
Asal Araştırma Ocak ayında “Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu nedir?” sorusuna cevap arayan bir anket gerçekleştirdi. Yoksulluk ve açlık sınırı belirlenirken kullanılan temel başlıklar ankete katılanların birinci gündem maddesi oldu. 2 bin kişinin katıldığı ankette, yurttaşlar en fazla gıda ve konut fiyatlarından dert yandı. Gıda ürünleri fiyatlarındaki artışları yüzde 29,1 ile ilk sırada yer alırken kira ve konut fiyatlarındaki artış yüzde 14,3 ile ikinci, akaryakıt fiyatlarındaki artış ise (%) yüzde 9,5 ile üçüncü sırada yer aldı. Akaryakıt fiyatlarını yüzde 8,7 işsizlik, yüzde 8,4 ile doğalgaz, elektrik ve su fiyatlarının yüksek olması, yüzde 7,1 ile enflasyon, yüzde 6,5 ile yüksek vergi oranları, yüzde 5,6 ile faizlerin yüksekliği, yüzde 3,5 eğitim, yüzde 3 kamuda israf, yüzde 2,3 ile sosyal eşitsizlik ve yüzde 2 ile cari açık izledi.
GIDA FİYATLARI 5 KAT ARTTI
TÜİK’in Ocak ayı verilerine göre gıda enflasyonu yüzde 69,71 olarak hesaplanırken, DİSK-AR en düşük gelir grubunun gıda enflasyonunu yüzde 109,5 olarak açıkladı. DİSK-AR gıda fiyatlarının son 19 yılda 25 kat arttığına dikkat çekmişti.
Endeksa verilerine göre ise son bir yıldaki kira artışı yüzde 100’ü aştı. Eski Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Hakan Kara sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kira enflasyonunun 3 haneli sayılara ulaştığına dikkat çekti. “2021 yılında başlatılan yanlış para politikasının yol açtığı barınma krizi, depremzedelerin yaşadığı zorlukları büyüttü” diyen Kara “Resmi istatistiklere göre, kira enflasyonu yakın tarihte ilk defa üç haneli değerleri gördü” ifadelerini kullandı.