MB ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM İSTEMİYOR
Merkez, zamların enflasyonu aşmaması gerektiğim bildirdi. Enflasyonla mücadele umudunu çalışan ve emeklilerin düşük zam almasına bağlayan Merkez Bankası, asgari ücrete ara zam yapılmaması halinde enflasyonda düşüş bekliyor.
Merkez Bankası (MB) enflasyonla mücadelede umudunu geçim savaşı veren sabit gelirlilere az zam yapılmasına bağladı. Asgari ücret ile memur ve emeklilere ocakta enflasyon beklentilerinin üzerinde zam yapıldığını, bunun da enflasyonla mücadelede işleri zorlaştırdığını belirten MB, enflasyonda öngörülen düşüşün sağlanabilmesi için temmuzda asgari ücrete ara zam yapılmaması, memur ve emekli zamlarının da enflasyonu aşmaması gerektiğini bildirdi.
MERKEZ’DEN ÇAĞRI
Merkez ayrıca, deprem kaynaklı kamu harcamaları için seçim somasında Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi dolaylı vergi artışlarının yapılmaması tavsiyesinde bulundu. MB, 2024’ün ilk enflasyon raporunda, sabit gelirlilere yapılan zam oranlarına geniş yer ayırdı. Asgari ücret ile kamu çalışanları ve emeklilere tahminlerin üzerinde zam yapıldığım, zammı alan dar gelirlinin çarşıya pazara çıkacağı için ilave talep yaratacağı, bunun da fiyatların yükselmesine yol açacağı değerlendirmelerinde bulunan MB, “Asgari ücret ve kamu çalışanlarının maaşlarında yapılan düzenlemeler iç talepteki dengelenme üzerinde risk yaratabilmektedir. 2024 yılında asgari ücretin yılın ikinci yarısında güncellenmeyecek olmasının, parasal sıkılığın etkinliğini artırarak dezenflasyonist (enflasyonun düşüşe geçmesi) sürece önemli bir katkı sağ laması beklenmektedir” uyarısı yaptı. Merkez Bankası, maaşlara zam yapılırken koordinasyon ve eşgüdüm içinde hareket edilerek, Merkez’in de sürece dahil edilmesi konusunda iktidara çağrı da yaptı.
DEPREM VE VERGİ ZAMLARI UYARISI
Raporda, maaş zamlarının yanı sıra seçimlerden sonra yaşanabilecek vergi artışları ve deprem harcamalarının enflasyonda artışa yol açarak, enflasyonla mücadeleyi zora sokabileceği uyarısı yapıldı. Raporda, “Deprem kaynaklı kamu harcamaları nedeniyle yapılacak vergi düzenlemeleri özellikle dolaylı vergiler (KDV ve ÖTV gibi) üzerinden yapılması durumunda enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskleri canlı tutmaktadır” denildi. Merkez, doğrudan vergi gelirlerini artırmaya yönelik reformlar yapılmasını önerdi.