SENDİKA HAKKINI ÇİĞNEDİLER ÜSTÜNE DAVA AÇTILAR
Küresel şekerleme üreticisi Perfetti Van Melle işvereni, Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu ve eski çalışanına manevi tazminat davası açtı. Durdu, ‘Bizim suç duyurusunda bulunduğumuz kişiler bize dava açtı’ dedi
Tekgıda-İş Sendikası’nın toplu iş sözleşmesi için Çalışma Bakanlığından yetki aldığı Perfetti Van Melle’nin işten çıkardığı iş yeri temsilcisinin 19 Şubat’ta fabrika önünde başlattığı direniş sürerken işveren şimdi de Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu ve işten ayrılan işçilerden N. D’ye toplamda 1 milyon 550 bin lira değerinde tazminat davası açtı.
Davacı isimlerin, sendikanın daha önce işçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yaptıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunan şirket çalışanları olması da dikkat çekti. Aydınlık’a konuşan Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu “Biz bu tavırları biliyoruz. Anayasa’nın bize verdiği hakları kullanıyoruz. Bu yöntemler bizi yıldırmaz, dinçleştirir.” dedi.
YETMEDİ TEDBİR DE İSTEDİ
Davacılar Perfetti Van Melle Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş ve şirket bünyesinde çalışan D.K, B.Ö, M.K, S.B, Z.S, Y.A, M.K, S.K, D.C’nin medya, basın ve fiziksel propaganda yoluyla haksız saldırılara maruz kaldığı ve karalama kampanyası yürütülerek kişilik haklarının zarara uğradığı iddiasıyla manevi tazminat talep edilen dava kabul edildi. Davalılar tarafından yapılan paylaşım ve propagandaların davacıların itibarını zedelediği ve ticari itibarının zarar gördüğü öne sürülerek istenen tedbir kararı ise reddedildi. Her bir davacı için davalı Tekgıda İş Sendikası Yunus Durdu ve eski çalışan N.D.’den 50 bin lira ile 500 bin lira arasında değişen tazminatların talep edildiği davada talep edilen toplam tazminat tutarı 1 milyon 550 bin liraya ulaştı.
‘ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANIYORUZ’
“Bizim suç duyurusunda bulunduğumuz kişiler bize toplu tazminat davası açtı.” diyen Yunus Durdu, şöyle devam etti: “Kendi suçlarını örtmenin yolunu arıyorlar. Her yönetici ayrı ayrı tazminat istemiş, insan kaynakları direktöründen personel müdürüne… Biz çok işverende gördük bunları, bizi yıldırmıyor. Burada Tekgıda İş Sendikası adına görev yapıyoruz. Anayasa’nın bize verdiği hakları kullanıyoruz. Barışçıl protesto ve eylem hakkımız var.
‘DEMİRDEN KORKSAK TRENE BİNMEYİZ’
“İşverense bizi bu davalarla korkutma yolunu seçiyor ama demirden korksak trene binmeyiz. Biz çok gördük böyle davalar. Bizim amacımız burada çalışanların anayasal haklarına saygı duyulması. İşten atılan temsilcimiz iş başı yapana kadar mücadelemiz devam edecek. Bu yöntemler bizi dinçleştirir, doğru yaptığımızın göstergesi olarak görüyorum.”
Fabrikaya zarar vermemek için bir ayı aşkın süredir çok dikkatli davrandıklarını kaydeden Durdu, “Burada üst yönetimin yaşananlardan çok haberleri olmadığını biliyoruz Yavaş yavaş haberdar oluyorlar. Ama artık ürettiği markalar üzerinden kamuoyuna yapılanları duyurmaya çalışıyoruz. Perfetti Van Melle’yi kimse bilmez ama herkes Vivident, Mentos denince anlar. Toplumu bilgilendirmek için bu şekilde devam edeceğiz.” dedi.
BAŞKA ÜLKEDE SENDİKALI TÜRKİYE’DE DAVALI
Perfetti Van Melle, dava dilekçesinde dünya çapında 150’den fazla ülkede 18 binin üzerinde 39 şirketiyle faaliyet gösteren küresel bir firma olduğunu belirtti. Tekgıda İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, Türkiye’ye milyonlarca dolar vergi ödeyen bu yabancı sermayeli şirketin dünyanın birçok yerinde sendikalı çalıştığını ancak Türkiye’de yasaların etrafından dolandığını belirtti.
ŞEKERİN TADI KAÇTI
Dünya çapında şekerleme ve sakız üreten Perfetti Van Melle şirketinin yaptıkları ürünleri kadar tatlı olmaktan uzak. Önce, Tekgıda İş Sendikası İş Yeri Temsilcisi olarak atanan 13 yıllık kıdemli işçileri Ayhan Yaylalı’yı işten çıkaran şirket, işçilerin birbiriyle iletişimini takip etmek için fabrikayı kameralarla çevirmişti. Öte yandan sendikanın Çalışma Bakanlığından aldığı yetkiye itiraz eden işveren, kendi itirazı üzerine açılan davada duruşmaya gitmeyerek, mahkeme sürecinin uzamasına neden olmuştu.